reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówki na zakupach

geniusia-ja jestem za bo sie pogubimy w tej ilosci watkow, chyba ze pozniej czesc pokasujecie, jak bedze nieaktualne.
Tym bardziej ze w kazdym szpitalu wymagaja innych rzeczy, a wiekszosc jest z Warszawy i kilka ma wybrany ten sam szpital.Dla osob spoza Warszawy bedzie to lista pomocnicza.

W Warszawie miedzy szpitalami tez sa spore różnice, a szpitale spoza tez maja swoje listy, najlepiej mieć to co szpital wymaga. Info jest zawsze na stronie szpitala.

reklama
Mitra wiem ze w Warszawie lista tez sie bedzie roznic, ale dla niektorych z was bedzie ona wspolna.O to mi chodzila.
Niestety na stronie mojego szpitala o takiej liscie sobie zapomnieli, ale ja sobie tam podjade albo zadzwonie.Ale zanim to zrobie, to dobrze miec taka liste pomocnicza.

U mnie w szpitalu trzeba generalnie mieć wszytko swoje:-(
ale tez kwestia ile czego bo np jak rodziłam w w Wolominie to chieli 2 paczki podkładek bella tu chcą 3 to samo z wymazem na te bakterie ( zapomniałam jak sie nazywa) w Wolominie wystarczyło z pochwy a tu chca z pochwy i odbytu, wiec nie ma co sie sugerować jakaś ogólną listą.
Dagrab zadzwoń do szpitala może nie umiesz tej listy znaleźć i ci powiedza gdzie szukać.

u mnie na stronce szpitala nie ma takiej listy :(

a jak bylam ostatnio u gin to sie poloznej zapytalam czy moze wie co i jak to w sumie powiedziala ze wszystko swoje!

u mnie na stronce szpitala nie ma takiej listy :(

a jak bylam ostatnio u gin to sie poloznej zapytalam czy moze wie co i jak to w sumie powiedziala ze wszystko swoje!

UUU masakarejros... wiesz co to ja bym chyba poszperala w sieci co ludzie pisza na forach co im bylo potrzebne w Twoim szpitalu. Bo może sie okazać nawet papier toaletowy trzeba mieć swój...

pewnie papier tez wezme bo ja jakos nie lubie o nic sie upominac i miec swoje!

Najgorzej to jak pomysle jak ta torba bedzie wygladac! Jak tak mysle co tam wloze to bedzie tak napakowana jakbym na tydz na wakacje wyjezdzala :-D

Ja niestety nie będę rodziła w szpitalu na Inflanckiej tak jak chcialam tylko w Szpitalu bielańskim. I powiem szczerze, że przegrzebałam ich stronę i nie ma żadnej listy... :baffled: Kolegi żona tam rodziła, jej się pytac będę o wszystko, ale wcześniej to chyba sobie wezme liste z Inflanckiej i będę się dopytywała. Wolę sama wszystko sobie przygotować, bo chłop to trochę nieogarnięty jest, może mi czegoś nie przynieść jak nie powiem wprost, a sam nie pomyśli.

Wklajam Wam liste ze strony z Inflanckiej. Bardzo prosze doświadczone mamy o komentarze :tak: Uzupełniona listę dodam w wątku wyprawka :tak:

[h=4]Pomocnicza lista dobrze spakowanej torby:
[/h]
DOKUMENTY:
- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI
- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)
- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)
- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU
(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:
- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)
- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI
- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC
- PRZYBORY TOALETOWE
- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK
- WODA LUB SOK DO PICIA
- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)
- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:
- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH
- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE
- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA
- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK
- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE
- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT
Warto także pamiętać, by OSOBA TOWARZYSZĄCA w porodzie miała ze sobą:

- wygodne obuwie (zwłaszcza zimą!)
- dres lub inne wygodne, elastyczne ubranie (poród to wprawdzie wydarzenie wyjątkowe ale panom zdecydowanie odradzamy garnitury i krawaty)

*Książeczka ubezpieczenia (lub inne potwierdzenie ubezpieczenia) niezbędna jest jedynie do otrzymania zwolnienia lekarskiego (druk ZUS-ZLA).Każda kobieta w ciąży oraz w okresie porodu i połogu, bez względu na ubezpieczenie - ma zapewnione świadczenia medyczne finansowane ze środków publicznych, a więc dla niej BEZPŁATNE!

**Dla wygody Pacjentek w Szpitalu zainstalowane zostały automaty z gorącymi i zimnymi napojami (przyjmują wszystkie monety, wydają resztę). W salach (poza salami Marzenka, Ida, Ela i Amelka) istnieje możliwość oglądania TV po uiszczeniu symbbolicznej opłaty (znów monety).

Zamieszczam ogólny spis rzeczy, znalazłam w necie. No i jw poprosze o komentarze :tak:

Dokumenty do szpitala:- dowód
- ksiązeczka ubezpieczeniowa
- karta ciaży
- grupa krwi
- badania USG, HBS inne badania wazne dla ciązy i porodu
Rzeczy do porodu:
- koszulka T-shirt lub krótka koszula nocna (jesli nie chce się korzystać ze szpitalnej)
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- skarpety
- gumka do włosów
- woda niegazowana
Rzeczy dla męża do porodu:
- lekki wygodny strój
- buty na zmianę np. kapcie, klapki
- picie, kanapki, batoniki itp.
- aparat/kamera
- duza rekalmówka na zmianę ubrania
Połóg/pobyt w szpitalu:
- podpaski duże np bella
- przybory toaletowe, kosmetyki do podmywania krocza (np. tantum rosa, kora dębu)
- szare mydło
- ręczniki duży i mały
- koło dmuchane do siedzenia
- 3 koszule rozpinane do karmienia
- biustonosz do karmienia
- wkładki laktacyjne
- laktator
- majtki siateczkowe lub jednorazowe
- ręczniki papierowe (podobno dobrze służa do wycierania krocza - czytałam że pepier toaletowy nie spełnia swojej roli!)
- chusteczki higieniczne do nosa (na wypadek zmiennych nastrojów :) )
- podkłady higieniczne na deskę sedesową
- sztućce, talerzyk, kubeczek
Ubranka i art. dla dziecka:
- pakiet do pierwszego ubrania: koszulka, kaftanik, spioszki, czapeczka, pampers, kocyk lub rożek, rękawiczki żeby dzidzia sie nie drapała)
- 3 koszulki lub body
- 3 kaftaniki i śpiochy lub pajacyki
- 2 czapeczki - cienka i grubsza w chłodniejszych miesiącach
- skarpetki
- rekawiczki niedrapki
- pieluchy jednorazowe, 1 pielucha flanelowa, 3 tetrowe lub mały ręcznik
- ubranko na wypis - cieplejsze
- spirytus 70%
- jałowe gaziki
- krem do smarowania pupci niemowlaczka aby była gładziutka
- chusteczki do pielęgnacji niemowląt

Na początek mam taki spis... Dopisujcie, uzupełniajcie i radzcie co warto używać np. w pologu.

reklama
kurcze czyli praktycznie wszystko trzeba miec u Ciebie. Mi sie wydaje, ze pepkiem zajmuja sie juz pielegniarki, tak samo kapiela, wiec niektorych rzeczy chyba nie trzeba miec

Do góry