reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówki na zakupach

Dziewczyny potrzebuję waszej pomocki. czy mozecie mi napisac jakie podstawowe leki potrzebuje dzidzia. chodzi mi o pępuszek, przemywanie oczek, pierwsza temperatura, kolka, witaminki itp no i co ja bede potzrebowac np. do pielęgnacji sutek, jakieś herbatki, pielęgnacji rany poporodowej itp. Czytałam coś o leku co pisałyście na wątku luty i myslę ze może byc do pępusia i dla mnie.
Ja wszystko będę zamawiac przez internet i ściągac tu do siebie, bo w aptece u mnie to dostane co najwyżej Panadol na temperaturę, ale od kolki juz nic. Dlatego tak robie. Nie chcę byc postawiona przed faktem kolki np i nic na nia nie miec. Oczywiście jak będę musiała to wole to potem wyżucic niz żeby dzidzia miała kolkę, ale wole sie zabezpieczyc i nie czekac w razie potrzeby tydzien aż dany lek dojdzie :-)

reklama
blizniak - my co prawda nie mieliśmy problemu kolki, ale z tego co wiem 3 lata temu rewelacyjnych leków na to w Polsce nie było, co najwyżej espumisan w kropelkach. Październikówki, które mieszkały przy granicy z Niemcami stamtąd miały jakies cudo super działające, nazwy nie pamiętam, ale wiem, że też na allegro sprzedają.

Edit:
Znalazłam - Sab Simplex
http://www.bangla.pl/opinie/p2046/pfizer-krople-sab-simplex

Ostatnia edycja:
BLIZNAK u nas na kolkę zalecają tylko espumisan espuction bobotic kropelki te likwidują gazy zbierające się w jelitkach niektórym dzieciom to pomaga pod warunkiem że daje się je po prawie każdym karmieniu.Sab simplex to ta sama substancja tylko w dużo wiekszym stężeniu,w Polsce niedostępny ale chyba w Szwecji tak.Dobra jest też woda koperkowa Gripe Water się to chyba nazywa fakt na mojego synka działała na córeczki kolki nic nie pomagało,pomógł dopiero lek robiony na receptę działał rozkurczowo coś podobnego jak No spa dla nas.
Do przemywania oczek i noska miałam sól fizjologiczną w ampułkach,do pępuszka 70% spirytus lub teraz dostępny octenisept,w polsce od 3 tyg zaleca się podawanie wit d i wit K od urodzenia o ile matka karmi piersią,na pierwszą gorączkę (najczęściej występuje po pierwszym szczepieniu w 6 tyg życia) podaje się paracetamol w czopkach w najniższej dawce chyba 80 jeżeli się nie mylę,herbatki to chyba wzmagajace laktację zioła mlekopedne lub hamujące np.szałwia,do przemywania krocza po cieciu to Tantum rosa w szaszetkach do podmywania,do poranionych sutek polecam masc Maltan.Masci przeciw odparzeniom jest bardzo dużo ja polecam Alantan lub Linomag a jak odparzenie się pojawi to Sudokrem jak dla mnie rewelacja.

Bliźniak myślę, że przyda się:
Octenisept
Coś na kolki czyli; Espumisan, Bobotic, Infacol, Colinox
lub jeszcze coś w tym rodzaju
Super przy kolkach sprawdzały się czopki Viburcol
Paracetamol w czopkach przy gorączce
Nie wiem jakie są zalecenia w Szwecji co do vitamina ale w PL to vit K od 8 doby przy wyłącznym karmieniu piersią i vit D czasami już od pierwszych dni. Najwygodniejsze w kapsułkach.
Do noska jakaś woda morska w sprayu plus aspirator
Przy dolegliwościach brzuszkowych, brzydkich stolcach probiotyk np Dicoflor.
Dla Ciebie coś do podmywania po porodzie ja lubię Laktacyd
na ranę krocza może Tantum Rosa.
Można również jakieś globulki przyspieszające gojenie ran w pochwie np cicatridina.
na brodawki np Purlan, Maltan, Bephanten
Jakaś herbatka wspomagająca laktację ja preferowałam taką instant Hippa
Jak jeszcze coś mi się przypomni to dodam-)

Dziewczynki ktore sa zainteresowane kupnem kurtki puchowej ciazowej. w h&m w arkadii jest wyprzedaz kurttki 50% z 229zl :) nie wiem czy jest ladna, puchowa, ciemna i w porownaniu do innych tania :D

[FONT=ArialMT, sans-serif]Moja lista lekow/preparatów które mogą się przydać, od razu z cenami:)...ale ja to jestem niedoświadczona:)
-Sterylne gaziki
[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]5zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Sterylne gaziki nasączone spirytusem – leko [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]25zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Octenisept do pępka (na ranki) [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]25zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-[/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]AcatarBaby, 0,65 % [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]10zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-[/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]Disnemar,woda morska do nosa dla dzieci, 25 ml [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]20zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Physiodose, płyn do przemywania oczu i nosa, 5 ml x 12 szt [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]15zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Woodward's Gripe Water, woda koperkowa, płyn 150 ml [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]15zł (na kolki)[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Colinox, krople, doustne, 20 ml ([/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]26zł na kolki)[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-Bobotic, krople, 66,66 mg / ml, o smaku malinowym, 30 ml [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]13zł (na kolki)[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-czopki glicerynowe [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]3zł[/FONT]
[FONT=ArialMT, sans-serif]-herbatka rumiankowa i koperkowa [/FONT][FONT=ArialMT, sans-serif]30zł
[/FONT]

[FONT=ArialMT, sans-serif]- jakiś lek na gorączkę?[/FONT]

Dziękuję za pomoc, bardzo mi sie przydadzą te listy. :-) O espumisan słyszałam i to pozytywne opinie więc pewnie sie zdecyduje na to. Nie wiem jak jest z tymi witaminami. Wizytę mam dopiero 17 więc dowiem sie u mojej lekarz jak to jest. Bo gdyby u nas nie były zalecane to raczej na własną rękę chyba nie podawac. Wiem ze witamina K jest chyba nawet dawana za darmo. Ale to się dowiem.
Jeszcze raz dziekuję :-)

bliźniak ja też jestem niedoświadczona ale tak jak ty nie mieszkam w Polsce i zależało mi żeby pierwszą apteczke miec gotową przed narodzinami dziecka wiec zapytałam o porade koleżanki polki która tu mieszka co warto kupic w ojczyznie i podała mi mniej wiecej taka liste jak zapisały dziewczyny więc ja już te rzeczy mam i ciesze sie ze dziewczyny polecaja to co kupiłam, co prawda na gorączke zamiast czopków polecono mi krople Pedicetamol (nie wiem czy czopki bez recepty dostaniesz). Witamine D+k mam w kapsółkach ale nie wiem dokladnie od ktorego tygodnia trzeba zaczac stosowac bo zakladam ze bede karmic piersia... ;-)
Co do innych zakupów to musze sie pochwalić że przyszła do mnie paczka z Polski z łóżeczkiem,materacykiem przewijakiem, przybornikiem, kilkoma ciuszkami, pieluszkami tetrowymi,przescierdło itd. buzia sie sama cieszy. Polecam do przesyłki za granice szybko i niedrogo... dino.sklep.pl
zrobie pozniej zdjecia i pozłaczam nowa sypialnie mojego maluszka

a ja już kiedyś o tym pisałam, nie polecam witamin w kapsułkach. Kiedyś podawałam Małemu i wpadła mu ta kapsułka do buzi, na szczęście nic się nie stało. A wyciskać na łyżeczkę i potem dawać to bez sensu. Więc lepiej jest kupić w kropelkach, są na recepte ale każdy pediatra bez problemu zapisze. Poza tym też cena, w kapsułkach 20zł a w kropelkach 3zł. A i mi pediatra mówiła, że te w kropelkach mają bardzo małą dawkę tej witaminy i często trzeba podawać dwie naraz gdy dziecku wolno zarasta ciemiączko, a to nieekonomiczne zupełnie. Ja podawałam Devicap.

reklama
Do góry