reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutóweczki u lekarza (wizyty, badania, usg)

Dziewczyny spokojnie z tym posiewem. Mało prawdopodobne by wyszedł z pochwy negatywny,a z odbytu pozytywny. Wielu lekarzy pobiera jeden. Często tylko z pochwy. Nie martwcie się tak :-)

Zuzanko faktycznie waga malutkiej troszkę mała,zwłaszcza jak masz infekcje. Dobrze,że lekarz to wykrył. Moja koleżanka urodziła córcie 2,5 kg w terminie wiec niektóre maluszki są po prostu malutkie,ale niech trzymają rękę na pulsie. Ja trzymam kciuki by jednak nic poważnego nie wyszło z tego. :-)

Anit,Kati gbsa nie leczymy wcześniej niż przy porodzie. Chodzi o.to,że ta bakteria lubi nawracać i podanie antybiotyków przed porodem,które jednak nie są obojętne dla dziecka nie ma sensu. Gbs nie jest groźny ani dla nas,ani dla szkraba naszego dopóki w brzuszku siedzi. Dlatego podaje się antybiotyk jak tylko kobieta ma pierwsze objawy poradu. Jak nie masz wyniku że sobą to i tak profilaktycznie dają wtedy antybiotyk. Tez jestem pozytywna i staram się myśleć o tym bez strachu ;-)

Anit dziwne z tym wynikiem. Najważniejsze,że już jest i wszystko wiesz. Co do wagi to nie ma się co tak nią sugerować,bo to jednak tylko szacunek. Juz niebwem się przekonamy co o jak. Ważne,że maluch zdrowy :-)

Haruna błąd usg ma.spory zakład. Bądź spokojna. Niebawem się dowiesz ile dokładnie waży córcia :-)

Bettina wciąż Ci mówię,że pomyłki usg zdarzają się w obie strony. Twoja córcia może być mniejsza po porodzie ;-)

reklama
Magda - ja sama miałam chyba 2,7 kg jak się rodziłam, normalnie i w terminie. Zresztą moja siostra podobnie. No i ciągle jestem raczej mała. Ale moje dzieci miały już po 3,5 kg. Mam nadzieję, że to "taka uroda" dzieciątka i przez ten tydzień coś przybierze. Jeśli tak będzie to zakładam, że z rozwiązaniem jeszcze trochę poczekamy. Ale i tak mnie ta dzisiejsza wizyta zdołowala , szczególnie że lekarz bardzo lakoniczny i właściwie to nic konkretnego mi nie powiedział, a tylko nastraszył.
No i przepisał mi na deser leki za 300 zł :-|

A z tym GBSem to ja na razie czekam na wynik. Ale jednego nie rozumiem. Wydawało mi się, że skoro mam cc to ryzyka zakażenia dziecka nie ma, a jednak po poprzednim porodzie dostawałam dodatkowy antybiotyk. Zresztą skoro GBS dla matki jest niegroźne, to czemu ona dostaje leki? Magda, może Ty będziesz wiedziała - jako nasz forumowy ekspert?

Zuzanko matka dostaje antybiotyki ponieważ tak najszybciej dostają się one do krwiobiegu dziecka. Nim by się ono urodziło i dopiero je podali,to już by było chore. Jak podadzą mamie,jest ogromna szansa ze do zakażenia nie dojdzie. Co do cc. Nie trzeba się niby martwić,bo i tak dodajemy antybiotyki wiec teoretycznie nie potrzebujemy badania. Niemniej jednak gdyby doszło do odejścia wód lub nagłego rozwarcia nasze dzieci też są zagrożone,więc teraz wielu lekarzy nawet przy cc planowym pobiera od nas wymaz. Trzeba to docenić,bo widać ze dążą do jak najmniejszego ryzyka zachorowań u dzieci. Rozumiem,że martwisz się taką wizyta. Ja tez bardzo przeżywałam wszystkie nieciekawe wieści w tej ciąży. Nie da się inaczej. Tym bardziej,że lekarze mają tak różne opinie. Staraj się jednak nie snuć czarnych wizji. Niektórzy lekarze nie mają w ogóle wyczucia :-(

No ja najprawdopodobniej mam zrobiony tylko z pochwy, co mnie trochę dziwi, bo lekarka pobierała mi wymaz też z odbytu o_O Dzwoniłam natomiast na porodówkę i dostałam info, że do porodu mam mieć 2 wyniki - i z pochwy i z odbytu. Wszędzie jest napisane, że to badanie robi się między 35 a 37 tc, ale chyba można później?

Ja dzisiaj po wizycie. Wynik posiewu ujemny. Oznak wcześniejszego porodu nie widać, przeraziła mnie waga dziecka 2600g niby w 2 tygodnie przybrała 600g:eek:. A mam skończony 36 tydzień i teraz 37 leci <szok>.

Mag gratuluje udanej wizyty, moja tez miała skok, w 2 tygodnie pół kilo, wiec to częste i nie ma co sie przejmować, ciekawa jestem wagi w poniedziałek ;-)

Dziewczyny mam nadzieje ze można tu spytać o wszystko. Szczególnie ze w ciąży jestem po raz pierwszy. Jestem w trakcie 36tyg w sumie na jego początku , czy takie gęste lekko żółtawe upławy w ilości dość sporej niż zawsze mogą świadczyć o czopie, infekcji, czy zbliżającym sie porodzie ... Nie wiem co robić :(

reklama
Dziewczyny mam nadzieje ze można tu spytać o wszystko. Szczególnie ze w ciąży jestem po raz pierwszy. Jestem w trakcie 36tyg w sumie na jego początku , czy takie gęste lekko żółtawe upławy w ilości dość sporej niż zawsze mogą świadczyć o czopie, infekcji, czy zbliżającym sie porodzie ... Nie wiem co robić :(
Zapytaj wójka google bo z tego co czytalam ostatnio kolor sluzu uplawow ma.jakies znaczenie i ich zapach tez :)

Do góry