reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki 2008-wątek główny

Moja Mała też do tej pory siedziała sobie na pupie i jakoś nie czuję narazie, żeby się przekręciła, ale zobaczymy. Już niedługo się wyjaśni. Mnie tam cesarka pasuje, ale o tym już pisałam wcześniej.
Żadnego pokarmu narazie nie mam. Czasem coś wycieknie przezroczystego, ale muszę się nadusić mocno, więc chyba to tak narazie ma być.

reklama
anna_anja bede rodzic w Katowicach:tak:
z tym szpitalem to w ogole jest ciekawa sprawa, bo jest jakgdyby prywatno-państwowy ;-) jak dla mnie państwo w państwie;-) mi to osobiscie pasuje, bo wiem, ze są tam specyficzne zasady....
na wejsciu pytają kto jest twoim prowadzącym, jesli lekarz od nich to ok, jesli nie to dłuuugo rozmawiają i dziwym trafem tych pacjentek nie przyjmują :confused:
poza tym, na pierwszych zajeciach w szkole rodzenia (chyba najdrozszej w regionie:baffled:) otrzymujesz zaswiadczenie świadczące o uczestnictwie, dzieki ktoremu za nic nie płacisz, a masz cały pakiet usług do wyboru (porod w wodzie, znieczulenia na zyczenie, komfortowe sale do wyboru z lazienkami, porod rodzinny),
zastanawia mnie np.co z dziewczynami, ktore nie chodziły tam na szkole rodzenia, jakie ponoszą koszty, bo wiadomo, ze jak dajesz im zarobic to inaczej cie traktują:baffled:
wspomne jeszcze o tym, ze nic do szpitala mam nie zabierac oprocz rzeczy osobistych, zadnych tam wkładów, podkładów,lewatyw, golarek:-)
śmiałam sie do tescia, ze w takich warunkach to ja moge co rok rodzic:-p

Hej DZIEWCZYNY jak wy wstawiacie te wszystkie obrazki pod waszymi wpisami, bo dla mnie to czarna magia!!!!!!!!!!! Błagam o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!

No hej
ja bez wielkiego entuzjazmu, bo lekarz, który robił mi usg był mało przyjemny i przemądrzały, może w moim wieku o co nie spytałam z łachą mi odpowiadał
icon_razz.gif
Pewnie jak dadzą mu zarobić 10tys to dopiero będzie figura!
icon_eek.gif

Otóż humorek mi troche opadł,bo mała jest w położeniu miednicowym ( czy to to samo co posladkowe?) .Zapytałam czy czeka mnie cc a on,że jestem wieloródką i urodze sn
icon_eek.gif
Jestem tym przerażona, może mała jeszcze się obróci?Strasznie sie teraz boję.Mama mnie rodziła sn w położ posladkowym i męczyła się okropnie!!!No i boję sie o dziecko!
Zapytałam ile waży?A on,że 2500-2800!Co to znaczy taka rozbieżność?Na 3d powiedział mi konkretnie 1488g +/- 100g a tu?Ja mu na to ,że to inform ksiązkowa i można było się domyslać!Na pytanie jaki obwód główki on: tyle ile trzeba.No szok!!!Myślałam,że go ugryzę cwaniaczka !!!
Wszystko dlatego pewnie,że badanie darmowe z NFZ i miał mnie gdzieś, zwłaszcza,że był na zastępstwie.W opisie sama łacina i gdybym nie wyciągał od niego nie wiedziałabym nic do następnej wizyty u ginki!
Jesli trafię na niego przy porodzie to legnę!Panie!Jestem zła jak szl...g!

No może teraz coś milszego
icon_razz.gif

Byłam na porodówce , bo miałam czas- pan doktor był spóźniony 1 h
zapytać co powinnam mieć do porodu.Baaaardzo miła położna wyjaśniła mi,że dla siebie kosmetyki, sztućce, termometr, 2 piżamy klapki, kapcie itp.podkłady mają,ale ja kupiłam więc wezmę swoje.Dla dziecka tylko pampersy, chusteczki, 2 kaftaniki i nic więcej- reszte mają, same kąpią...
Zaproponowała,żebym "zwiedziła" porodówkę
icon_biggrin.gif
Bardzo miło i fajnie jest, dwa pomieszczenia oddzielne z odpowiednimi łożkami do rodzenia,natrysk, inne akcesoria piłki itp. spodobało mi się
icon_biggrin.gif

M ma wziąć do rodzinnego tylko ochraniacze i ...aparat
icon_lol.gif
fartuch dają, poród rodzinny jest za friko i znieczulenie w kazdej chwili też za friko...
Bardzo było sympatycznie , szkoda,że nie poszłam po usg to humor pozostałby mi lepszy...

Cześć Dziewczyny!
Ależ Wy macie tempo z tym pisaniem :)
Kropecko trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę! A może jednak spotkamy się w jednym szpitalu :), skoro najprawdopodobniej trafisz do Madurowicza :) ( byłoby fajnie jakby się okazało, że lekarz do którego idziesz dzisiaj to też mój prowadzący, ja też chodzę na późne godziny) Ale najważniejsze to jest to,żeby Cię uspokoił i żeby wszystko z małym było dobrze. Daj znać oczywiście!
Ania ajra mam nadzieję,że pokarm mam, bo i piersi się uwydatniły (mogłyby już takie zostać- ha,ha) Ale narazie jeszcze wkładek nie noszę. Tymczasem rano dziś znowu mnie wysypało i to tylko na piersiach! Jedyne do czego mogę się przyczepić to to, że jadłam wczoraj migdały w czekoladzie :( No i mam nowy balsam od wczoraj,ale cała sie wysmarowałam, a uczulenie tylko na piersiach- sama nie wiem...
Maritka Ty kochana masz prawo wieść prym w wadze :) W końcu nosisz pod serduszkiem dwa szczęścia :)
Dawna Cloe ochrzan za kurtkę :) Mój biedny M ciągle za coś obrywa,ale ja sie tłumaczę że to mój stan wyzwala te wybuchy i on musi być cierpliwy :)
Ladna ex panna rozumiem, że Twój lekarz jest z tego super szpitala i Cię nie odeślą? A propo szkoły to ile za nią płacisz?
Wiecie co ja to się coraz bardziej zaczynam martwić,że jak sytuacja w służbie zdrowia z lekarzami się zaostrzy to my będziemy biedne :( Aż strach się bać!!
Paty36 ale to pewnie już wiesz,że na naszej klasie trwa przeprowadzka serwerów i do 17 dzisiaj nie można tam wejść. ja też kiedyś miałam problem z wklejeniem zdjęcia, czekałam kilka dni i wkleiłam jeszcze raz i się nie zdublowało. Miejmy nadzieję,że teraz po tej przeprowadzce nie będą sie tak zawieszać:)
No to się rozpisałam :). Ale już powinnam uciekać, bo mam dzisiaj kolędę i muszę sie przygotować :) (M oczywiście w pracy i ja sama będę :(
Pozdrawiam Was wszystkie Lutóweczki kochane cieplusiowo!

Zytka, a jak się nazywa Twój lekarz ?

Paty, szkoda że USG nie wyszło. Ja miałam takie nieudane w 14 tygodniu, tylko że ja za nie zapłaciłam. Z tego co się orientowałam ostatnio (mój synek też jest ułożony miednicowo) to różnica między pośladkowym a miednicowym jest taka ze w posladkowym dziecko ma nozki do gory i napiera tylko tyleczkiem a w miednicowym dziecko siedzi sobie "po turecku"

zresztą wstawię obrazki:

ułożenie pośladkowe:

z1326848N.jpg

miednicowe

nasz_maly.jpg

Też się boję że mi będą kazać rodzić naturalnie. Podobno coraz mniej się to praktykuje bo jest większe ryzyko urazów okołoporodowych.

Jeśli chodzi o wagę to generalnie USG ma tak szeroki zakres pomyłki że szok. Czasem czytałam jak dziewczynom tuż przed porodem waga z USG nie zgadzała się z rzeczywistą nawet o 1 kg.

reklama
Myszaa, nie tylko na podstawie rozmiaru glowy bo wtedy waga Olka wyszłaby dużo większa (on ma głowę odpowiadającą 37 tydz). Ta waga uwzględnia wszystkie wymiary i jakoś je zlicza, nie wiem dokładnie jak :/

Do góry