reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dziewczyny, możecie napisać wasz plan dnia jeśli chodzi o posiłki ? O której i co dajecie ? Mój wygląda tak i nie wiem czy dobrze w miarę dobieram pory posiłków ..

Ok 1:00 w nocy mleko 210 ml
Ok 6:00 mleko 150 ml
Ok 8:30 kaszka na wodzie
Ok 11 mleko 150 ml
Ok 14 zupka lub inne danie
Ok 17 mleko 150 ml
Przed snem o 19 mleko 180 ml.
W między czasie daję owoc lub tubkę owocową, czasem przed a czasem po południu.
Oczywiście robię 150 ml mleka ale wypija przeważnie mniej, jakieś 120 ml, czasem wszystko
U nas godzinowo różnie wychodzi, zależy jak wstanie, ale teraz już zazwyczaj:
8-9 mleko 210ml
11-12 obiadek albo kaszka na wodzie z owocami/kaszka na mm (po kaszce na mm jak daję całą porcję i jeszcze z owocami to i 4h wytrzyma, bo to przecież nie dość, że prawie cała porcja mleka, to jeszcze kaszka i owoc 😅)
14-16 mleko 210ml
17-18 kaszka lub obiadek (w zależności co było rano)
koło 21 po kąpieli mleko 210ml.
Staram się podawać mu posiłki co 2-3h, ale raczej dostosowuję je do potrzeb dziecka. Dużo zależy też od naszych wyjazdów i drzemek małego 😉 Generalnie te 2 posiłki niemleczne to teraz też np. trochę bułki, sam owoc, jakiś słoiczek i kilka chrupek, a obiadek to ok. 100g ze słoiczka albo jakiś domowy, zupy w sumie rzadko daję, ostatnio dostał trochę rosołku w kubeczku i zblendowane mięso i warzywa z rosołu.

Myślę, że jak Krzyś dobrze funkcjonuje przy takim rytmie dnia, nie domaga się więcej i ładnie zjada to jest ok, w sumie tak podobnie jak ja dajesz, u nas się to sprawdza 😉

reklama
U nas godzinowo różnie wychodzi, zależy jak wstanie, ale teraz już zazwyczaj:
8-9 mleko 210ml
11-12 obiadek albo kaszka na wodzie z owocami/kaszka na mm (po kaszce na mm jak daję całą porcję i jeszcze z owocami to i 4h wytrzyma, bo to przecież nie dość, że prawie cała porcja mleka, to jeszcze kaszka i owoc 😅)
14-16 mleko 210ml
17-18 kaszka lub obiadek (w zależności co było rano)
koło 21 po kąpieli mleko 210ml.
Staram się podawać mu posiłki co 2-3h, ale raczej dostosowuję je do potrzeb dziecka. Dużo zależy też od naszych wyjazdów i drzemek małego 😉 Generalnie te 2 posiłki niemleczne to teraz też np. trochę bułki, sam owoc, jakiś słoiczek i kilka chrupek, a obiadek to ok. 100g ze słoiczka albo jakiś domowy, zupy w sumie rzadko daję, ostatnio dostał trochę rosołku w kubeczku i zblendowane mięso i warzywa z rosołu.

Myślę, że jak Krzyś dobrze funkcjonuje przy takim rytmie dnia, nie domaga się więcej i ładnie zjada to jest ok, w sumie tak podobnie jak ja dajesz, u nas się to sprawdza 😉
No w sumie masz rację. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i w ciągu ok 2 miesięcy przybrał jakieś 600 g. Niby lekarka nic nie powiedziała że mało ale zastanawiam się czy jednak nie powinien więcej przytyć 🤔 teraz waży 8800g

Dziewczyny mrozicie zupy dla dzieciaków?
Dostałam od teściowej krupnik dla małej ale wojsko by mogło to zjeść;D i się zastanawiam czy zupy sie mrozi ;D
Ja zupy rzadko mam, ale bym mroziła. Inne rzeczy też mrożę, wekować mi się już nie chce 😁 bo ja nie ufam odwróconemu słoikowi z gorącym daniem, tylko zawsze jeszcze pasteryzuję w garnku, a to jednak trochę roboty.

No w sumie masz rację. Dzisiaj byliśmy na szczepieniu i w ciągu ok 2 miesięcy przybrał jakieś 600 g. Niby lekarka nic nie powiedziała że mało ale zastanawiam się czy jednak nie powinien więcej przytyć 🤔 teraz waży 8800g
Jak na moje waga super, nasz ostatnio (miesiąc temu) ważył 8,3kg, teraz już dzieci wolniej tyją, jak na moje zbyt szybkie przybieranie na wadze już nie powinno tak cieszyć jak na początku 🙈😂

Takie większe niemowlęta już nie przybierają dużo, zwykle zwalniają z wagą. Jeśli poza tym nie ma innych problemów to ja bym się tym w ogóle nie przejmowała 🙈🙈 ja już przerabiałam okresy niskich przyrostów i ważenia milion razy i teraz mam to już w dupie bo koniec końców młody i tak ciągle jest w jednym kanale na siatce centylowej, więc ja na Twoim miejscu cieszylabym się, że pediatra nie świruje :D

W sumie nie jest tak ciężko z noszeniem 😁😁😁
No mi się daje trochę we znaki, bo jednak ręce wciąż chore, no nie idzie wyciszyć tego stanu zapalnego przy opiece nad dzieckiem, w ogóle ciężko funkcjonować w takich sztywnych ortezach nawet bez dziecka 🙄
A w ogóle z tą wagą to ważniejszy jest chyba stopniowy przyrost masy niż sama waga 🙃

reklama
Do góry