reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Czesc Dziewczyny. Czy mogę do Was dołączyć? Czytam Was od samego początku ale jakoś nie miałam odwagi dołączyć. Jestem w 12 + 5 tyg ciazy. Termin: 2 luty 2019.Jest to moja druga ciaza. Pierwszą straciłam w lutym tego roku. Gratulacje kazdej z dziewczyn ciazy i trzymam kciuki za pozostale. Zawsze trzeba miec nadzieje. Byłam dzisiaj na USG prenatalnym i ukazał nam się Mały Chłopak (na 90%). USG prawidlowe. Za tydzień wyniki testu pappa. :) o oto nasz Czlowieczek

Witaj, gratuluje pieknego Bobasa :) Zdrówka dla Was :)

reklama
@Darsi, no właśnie wczoraj piłam dość dużo, a i tak mnie suszyło strasznie. W ogóle miałam okropny dzień :/
@Katrina1993 ja swojego to jestem pewna jak nie wiem co... wszystkie kończyny dałabym sobie uciąć i podobnie jak u @gaya11 sprząta, pierze, odkurza :) tylko kurze i gotowanie są na mojej głowie... jakoś to tak naturalnie wyszło z tym podziałem obowiązków :)
@Megi86, teoretycznie nie ma przeciwskazań do USG, pytałam też mojego lekarza, to mi odpowiedział, że fale ultrasonograficzne nie mają wpływu na płód i usg w ciąży jest bezpieczne... no ale... właśnie teoretycznie i mam takie same wątpliwości jak Ty. Z drugiej strony co dwie opinie to nie jedna :)
@Oluska_a witaj i gratuluję pięknego maleństwa :)

@Darsi, no właśnie wczoraj piłam dość dużo, a i tak mnie suszyło strasznie. W ogóle miałam okropny dzień :/
@Katrina1993 ja swojego to jestem pewna jak nie wiem co... wszystkie kończyny dałabym sobie uciąć i podobnie jak u @gaya11 sprząta, pierze, odkurza :) tylko kurze i gotowanie są na mojej głowie... jakoś to tak naturalnie wyszło z tym podziałem obowiązków :)
@Megi86, teoretycznie nie ma przeciwskazań do USG, pytałam też mojego lekarza, to mi odpowiedział, że fale ultrasonograficzne nie mają wpływu na płód i usg w ciąży jest bezpieczne... no ale... właśnie teoretycznie i mam takie same wątpliwości jak Ty. Z drugiej strony co dwie opinie to nie jedna :)
@Oluska_a witaj i gratuluję pięknego maleństwa :)

Dzięki Forget za odp. ale sama rozumiesz, ze mam mętlik w głowie. Wczesniej myslałam sobie - super dwóch lekarzy, podwójne USG.. a teraz.. ja jestem racjonalistka i z jednej strony domyslam się, że USG nie szkodzi, a z drugiej - czy jest mi tak czesto potrzebne? :)

reklama
Mam takie pytanko, a mianowicie czy konsultowalas ze swoim lekarzem tak czeste USG?
Pytam poniewaz ja mam wizyte jutro - na NFZ i lekarz (bez FMF) chce mi zrobic USG prenatalne. Ja jestem raczej na nie - bo wlasnie obawiam sie mimo wszystko tak czestego USG - te by bylo po 8 dniach od ostatniego.
Nie mam jakis straszliwych oporow przed USG - nigdy nie udowodniono, ze te jest szkodliwe - tym bardziej przez powloki brzuszne - no ale chyba nie ma sensu.. ehh ciezki temat ogolnie, bo ja jestem troche taki niedowiarek. Jesli sama czegos nie sprawdze to ciezko mi uwierzyc ;) Troche kusi - a moze ten cos zobaczy, albo spojrze chociaz ile Bobo przez tydz. uroslo, ale z drugiej strony czy jest sens? ;)

A Wy co kobitki myslicie o tak czestym USG?
Mój lekarz doskonale wiedział przed ustaleniem wizyty kiedy mam prenatalne. Na poprzedniej wizycie okazało się,że termin jednak o 4 dni inny i pytałam czy w takim razie prenatalne nie będa za późno, liczył, że będzie nadal ok. Jest to doświadczony lekarz i myślę, że jakby było niewskazane tak częste usg to by go nie robił. Jak w poprzedniej ciąży leżałam na oddziale patologii ciąży, to zdarzało się, że kobiety często miały usg a dzieciaczki rodziły się zdrowe, więc akurat tego się nie obawiam. Wiadomo jak usg nie jest konieczne to po co robić tak często, niestety u mnie wyjdzie dość często i myslę, że kolejne połówkowe badania tez mogą być w podobnych terminach.

Do góry