reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamusie 2025

Czesc dziewczyny. Jestem po swoich pierwszych badaniach prenatalnych. 12tydz+4dni. W wyniku badań jaki otrzymałam mam ryzyko 1:86 dla wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży . Lekarka kazała mi przyjmować Acard 150 na noc, prócz tego od początku biorę Neoparin 0,4 bo mam skłonność do zakrzepów. Powiedzcie proszę , czy jest się czym martwić? Czy to oznacza że któraś z części ciała maluszka nie będzie rosnąć ?
Miałam w poprzedniej ciąży ryzyko bodajże 1:4. Z czego ono wynika tu u Ciebie, z niskiego białka PAPPa, czy ze słabych przepływów w łożysku, a może problemów z ciśnieniem czy jakiejś choroby przewlekłej? Inne ryzyka były niskie?

Na pewno nie musisz panikować, ale na tak postawione pytanie, trudno jednoznacznie odpowiedzieć, nie znając przyczyny. :) Będziesz musiała monitorować pracę łożyska po prostu. Mój synek urodził się drobny, ale w pełni zdrowy, będzie dobrze, to tylko statystyka :)

reklama
Miałam w poprzedniej ciąży ryzyko bodajże 1:4. Z czego ono wynika tu u Ciebie, z niskiego białka PAPPa, czy ze słabych przepływów w łożysku, a może problemów z ciśnieniem czy jakiejś choroby przewlekłej? Inne ryzyka były niskie?

Na pewno nie musisz panikować, ale na tak postawione pytanie, trudno jednoznacznie odpowiedzieć, nie znając przyczyny. :) Będziesz musiała monitorować pracę łożyska po prostu. Mój synek urodził się drobny, ale w pełni zdrowy, będzie dobrze, to tylko statystyka :)
Lekarka wspomniała coś o słabszym przepływie krwi spowodowanym przez Trombofilie ale powiedziała że nie ma narazie co panikować i kazała przyjmować Acard na noc. Mam nadzieję , że to poprawi wszelkie wyniki. Białko Pappa miałam wysokie , 3,43 IU/l.
Martwi mnie jeszcze mały obwód główki w porównaniu do CrL. Ale o tym nie wspomniała nic, waga prawidłowa z tego co powiedziała.

Załączniki

• 17231269957964894055976912290578.jpg
    17231269957964894055976912290578.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 67
  • 17231270933658394538811722806864.jpg
    17231270933658394538811722806864.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 63
Czy to ryzyko wynika z jakiejś Twojej historii ciazy czy poprostu wyszło w prenatalnych? Ja mam ryzko przedwczesnego porodu przed 34 tc, ale zdziwiłabym się jakby było inaczej bo w swojej historii mam poród w 35 tc. Narazie nie martwię się tym bo wiem co było powodem tamtego porodu. W tej ciąży to jest raczej wróżenie z fusów i statystyka ;)
W poprzedniej ciąży nie miałam żadnych problemów , wszystko przebiegało bez żadnych komplikacji. W obecnej mam straszne żylaki , przeszłam dwa razy zakrzepicę w przeciągu kilku MSC. Miałam mieć zabieg w sierpniu, jednak nie zdążyłam bo okazało się że jestem w ciąży.

A powiesz jakie miałaś zalecenia ?

Czesc dziewczyny. Jestem po swoich pierwszych badaniach prenatalnych. 12tydz+4dni. W wyniku badań jaki otrzymałam mam ryzyko 1:86 dla wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży . Lekarka kazała mi przyjmować Acard 150 na noc, prócz tego od początku biorę Neoparin 0,4 bo mam skłonność do zakrzepów. Powiedzcie proszę , czy jest się czym martwić? Czy to oznacza że któraś z części ciała maluszka nie będzie rosnąć ?
To wyszło z podstawowych badań prenatalnych z krwi?

Polocard 150 na noc, lekarz sprawdzał skrupulatnie przepływy w łożysku.

W tej ciąży jeszcze przed prenatalnymi dostałam acard 75 profilaktycznie, a po teście PAPPa znów powtórka z rozrywki i wysokie ryzyko, więc biorę 150 na noc.
To tak jak ja , mam nadzieję że to pomoże i nie będzie żadnych komplikacji ☺️

Hej dziewczyny!
Nieśmiało dołącze - termin na 9.02 i już po prenatalnych :)
U mnie również wyszło duże ryzyko wcześniejszego porodu i zahamowania wzrostu. Dostałam acard 150 na noc. Lekarz powiedział że po 20 tygodniu będzie można bardziej sprecyzować co się dzieje i wtedy działać coś dogłębniej, ale mimo tego że nie mam problemów z ciśnieniem mam zacząć już mierzyć, żeby szybciej wyłapać jak coś będzie skakać.

reklama
Dzień dobry! Czy mogę dołączyć? :)
Nadrobiłam do 90 strony, resztę dokończę. 😄
Termin na 21.02. 3 ciąża, nieplanowana i szczęściem nie tryskam mimo, że 12 tc.
Czekam na wyniki sanco, w przyszłym tygodniu prenatalne.

Ostatnia edycja:
Do góry