reklama
Trzymamy bardzo mocnoHej no to dziś znowu trzymajcie za mnie kciuki żeby się udało i wszystko było ok
wiola0904
Fanka BB :)
Dziewczyny, a dlaczego nie można zrobić usg genetycznego i pappy po terminie Np 14+2?
W czym to przeszkadza?
Badanie prenatalne w I trymestrze ciąży należy wykonać, kiedy płód ma od 45 mm do 84 mm, czyli między 11-tym tygodniem (+2dni) a 14-tym tygodniem (+1dzień). Trafienie w ten okres jest bardzo istotne, gdyż badanie w tym czasie ma najwyższą czułość i program statystyczny wyliczający tzw. ryzyko genetyczne mniejszych i większych wartości nie obliczy. U kobiet które mają regularne, 28-dniowe cykle, wiek ciążowy wyliczony z daty ostatniej miesiączki odpowiada rzeczywistemu czasowi trwania ciąży. Wtedy umawiając się na badanie, podanie daty ostatniej miesiączki będzie wystarczające. Natomiast u tych pań, których cykle są nieregularne, krótsze bądź dłuższe, istotne jest ustalenie z lekarzem prowadzącym dokładnej daty czasu trwania ciąży z badania USG.
Trzymamy, trzymamy daj znać jak będziesz poHej no to dziś znowu trzymajcie za mnie kciuki żeby się udało i wszystko było ok
wiola0904
Fanka BB :)
Badanie prenatalne w I trymestrze ciąży należy wykonać, kiedy płód ma od 45 mm do 84 mm, czyli między 11-tym tygodniem (+2dni) a 14-tym tygodniem (+1dzień). Trafienie w ten okres jest bardzo istotne, gdyż badanie w tym czasie ma najwyższą czułość i program statystyczny wyliczający tzw. ryzyko genetyczne mniejszych i większych wartości nie obliczy. U kobiet które mają regularne, 28-dniowe cykle, wiek ciążowy wyliczony z daty ostatniej miesiączki odpowiada rzeczywistemu czasowi trwania ciąży. Wtedy umawiając się na badanie, podanie daty ostatniej miesiączki będzie wystarczające. Natomiast u tych pań, których cykle są nieregularne, krótsze bądź dłuższe, istotne jest ustalenie z lekarzem prowadzącym dokładnej daty czasu trwania ciąży z badania USGDziewczyny, a dlaczego nie można zrobić usg genetycznego i pappy po terminie Np 14+2?
W czym to przeszkadza?
PowodzeniaHej no to dziś znowu trzymajcie za mnie kciuki żeby się udało i wszystko było ok
Lusia04
Moderator
Mi się potwierdziłaMam pytanie, do dziewczyn, które już mają dzieci: jeśli po pierwszym usg prenatalnym lekarz określił Wam już płeć to zawsze się ona potwierdziła potem, czy różnie to bywa?
Ja nie miałam nic oprócz dowodu i skierowaniaA czy na prenatalnych trzeba mieć wszystkie wyniki badań, które trzeba zrobić w pierwszym trymestrze? Ja mam podzielone, teraz dostałam ostatnie. Chciałam zrobić po prenatalnych, ale teraz się zastanawiam czy nie muszę mieć je na prenatalne…
Będzie dobrzeHej no to dziś znowu trzymajcie za mnie kciuki żeby się udało i wszystko było ok
Teoretycznie możesz zrobić ale już przezierność karkowa nie jest dobrze widoczna a to jeden z czynników ryzyka chorób genetycznychDziewczyny, a dlaczego nie można zrobić usg genetycznego i pappy po terminie Np 14+2?
W czym to przeszkadza?
Trzymam kciuki widzę, że jesteś z okolic Suchej, my z mężem i córką co roku odwiedzamy Zawoję Piękne okolice, po latach czujemy się tam jak u siebie. Swego czasu nawet myśleliśmy tam o kupnie działki. A mieszkamy prawie nad morzemHej no to dziś znowu trzymajcie za mnie kciuki żeby się udało i wszystko było ok
Lusia04
Moderator
Chyba tak jest często że jak czlowiek mieszka w górach to ciągnie go nad morze i na odwrót jakbym wygrała 6 w totka to bym kupiła działkę nad morzem a mieszkam na 2 końcu Polski chyba człowiekowi się nie dogodziTrzymam kciuki widzę, że jesteś z okolic Suchej, my z mężem i córką co roku odwiedzamy Zawoję Piękne okolice, po latach czujemy się tam jak u siebie. Swego czasu nawet myśleliśmy tam o kupnie działki. A mieszkamy prawie nad morzem
reklama