wiola0904
Fanka BB :)
Tylko raz mialam kontrolę. Czytałam wtedy kochana, że mogą skontrolować 2 razy jedno zwolnienie lekarskie ale nie wiem czy dobrze to pamiętam... Oni kontrolują osoby, ktore podejrzewają o wyludzenia, itp. Ja zaczęłam pracę 23 września, a od 12 listopada byłam na L4. Myślę, że stąd kontrola. Nie przepracowałam nawet 2 miesięcy. Do tego, jeśli pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób to ZUS robi kontrolę ale na zlecenie pracodawcy, w takim przypadku pracodawca może skontrolować sam, poprosic o to władnie ZUS lub wynająć zewnętrzna firmę, także spokojnie. Oni nie biegają do każdego zwolnienia L4...Dużo razy Cię kontrolowali? Zastanawiam się- ile razy może być taka kontrol na L4 z powodu ciąży? No nic, będę musiała o to spytać mojej ginekolog, ja póki co się bardzo dobrze czuję, dosłownie 7 domów niżej mieszkają moi teściowie w wieku 75-78 lat, 2 km dalej w naszej miejscowości mieszka moja babcia też w takim wieku i po prostu póki co często i teściom i babci w czymś pomagam. Na zasadzie - skoczę do apteki, zawiozę do lekarza, zrobię jakieś drobne zakupy typu chleb, owoce, wędlina itd, a czasem po prostu siądę chwile u nich na kawę, żeby nie czuli się samotni. Na L4 jestem bo rzecz jasna nie możemy dźwigać, a niestety moja praca czasem i tego wymagała, jeśli trzeba było coś podać klientowi itd.