reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

reklama
U nas dziś na śniadanie były kluseczki z przepisu alaantkoweblw - smakowały i można fajnie jeść rączkami.

Jak u Was z ząbkami? U nas niestety coraz gorzej. Wychodzi druga górna dwójka i w nocy pobudki są co 40min... 🤦‍♀️
Robiłam takie kluseczki mojemu synowi gdy był mniejszy, tylko bez kaszy.
Co do ząbków to moja ma dwie dolne 1 i chyba kolejne idą 😝 bo noce też gorsze.
Oststnio czytałam, że gorsze noce to też związek z raczkowaniem i trwa to ok 3 mies. Dziecko poznaje otaczający je świat i tak natura nas skonstruowała, że w nocy przetwarza zebrane informacje a ma ich dużo. Poznaje widzenie przestrzenne, uczy się oceniać odległości, dużo tego jak na takiego malucha. Jak znajdę ten artykuł to wkleję.

Nela od kilku dni gardzi wszystkim oprócz cyca i wody z bboxa. Owocki pociumka, musik to na siłę zje, obiadki to tylko tyci tyci 🤷
We wrześniu jak byliśmy na meningokokach to się okazało, że ma obie dwójki prawie wyrzniete u góry także teraz mamy 6 ząbków na wierzchu (dolne jedynki, dwójki i jedynki na górze) 💪

Zębiasta. Gratulacje. U nas dwa nadal. Mały nie wie co gryźć. Chce wszystko oprócz gryzaków. Jeśli dziewczyny boicie się mięska w kawałkach to polecam. Ja robiłam pierś z indyka w sosie beszamelowym. Dałam pierś, cebulę, pieczarki (to u smażone) do tego beszamel i makaron. Pieczarek mało dostał ale jadł garściami. Mięsko we włókna podrobiłam. Dał radę. Polecam. Najedliśmy się wszyscy (5osob) na 2dni 🤫😉

W mnie mała póki co słabo z ząbkami idzie. Starszy na roczek miał już 10.
@alible moja miała taki okres z jedzeniem, to obiad na śniadanie zjadała i wtedy całą porcja szła, bo później w ciągu dnia nie było mowy. Kilka dni tak jadła, może spróbuj tego sposobu.

U nas chyba właśnie idą górne jedynki bo widzę takie wybrzuszenia. Z jedzeniem radzi sobie naprawdę ok ale trzeba trafić z pora. Bardzo lubi brokuła w różyczkach, awokado wczoraj wcinała. Dzisiaj robie pulpeciki z dorsza w sosie. Na śniadanie daje albo placki albo kaszkę czy jogurt. Dzisiaj zrobiła dorosłą kupe wiec wnioskuje ze zjada haha :D zauważyłam ze jak dam na noc paracetamol to ma tylko 2 pobudki wiec może kiepski sen wynika z bolu?

Robiłam takie kluseczki mojemu synowi gdy był mniejszy, tylko bez kaszy.
Co do ząbków to moja ma dwie dolne 1 i chyba kolejne idą 😝 bo noce też gorsze.
Oststnio czytałam, że gorsze noce to też związek z raczkowaniem i trwa to ok 3 mies. Dziecko poznaje otaczający je świat i tak natura nas skonstruowała, że w nocy przetwarza zebrane informacje a ma ich dużo. Poznaje widzenie przestrzenne, uczy się oceniać odległości, dużo tego jak na takiego malucha. Jak znajdę ten artykuł to wkleję.
Tez czytałam o raczkowaniu, że spada jakość snu ale moja Roma zaczęła raczkować jak miała 5,5 mca a spala wtedy ok, dopiero po 7 się skiepścilo wiec obaliła teorie :D ale możliwe że teraz coraz więcej bodźców przetwarza w nocy... kto to wie co w tych dziecięcych głowach. Raz wstała o 3 nad ranem i mamama bababa i wsadzanie palców w nos starym :D

U mnie na śniadanie owsianka, kaszka, jogurt czy placki. Ostatnio wcinała też kanpke z serkiem śmietankowym 😉 Różny repertuar często próbuje tego co ja jem. Ogólnie jak tylko zobaczy domownika z jedzeniem to pędzi do niego. Siada lub próbuje wstać wspinając się i otwierając buzię wola by jej też dać 🤣 Taka chodząca Głodomuorra. Po czasie przestoju w 2 tyg przybrała 340g 👀
W środę szczepienie na meningokoki, to może pediatrze lepeij da się zajrzeć do buzi 😜 wg mnie na rozpulchnione górne dziąsła.

reklama
Tez czytałam o raczkowaniu, że spada jakość snu ale moja Roma zaczęła raczkować jak miała 5,5 mca a spala wtedy ok, dopiero po 7 się skiepścilo wiec obaliła teorie :D ale możliwe że teraz coraz więcej bodźców przetwarza w nocy... kto to wie co w tych dziecięcych głowach. Raz wstała o 3 nad ranem i mamama bababa i wsadzanie palców w nos starym :D
A w nocy też znajdujesz ja w pozycji na czworaka? Moja często takąp ozycje zajmuje 🤣

Do góry