reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

@Ane20.02.20 ciezko mi póki co stwierdzić. Mała raczej silniejsza jest niż syn. On tak szybko głowy nie podnosił czy się nie dzwigal. Za to miał już w jej wieku zęby 😝 Ona chętniej je nowości i więcej gada niż on. Myślę, że to bardziej jakieś uwarunkowania genetyczne czy środowiskowe. Dużo napewno daje jej brat i zabawy z nim jako urozmaicenie zabaw z nami.
Zobaczymy jak to później będzie.

Do 12 mies podstawa to mleko stałe posiłki to tylko dodatek. Lilka zjada po drzemce owoce lub obiadek i dojada piersią.

Ważne jest raczkowanie nie pełzanie. Choć niektóre dzieci to omijają i też wszystko z nimi ok 😊

reklama
Jak idzie waszym Maluchom picie wody z b.box? Moja bardziej traktuje go jak gryzak i śpiewa ody do niego [emoji23] Coś jej tam czasem poleci, ale to nie picie. Za to w krzesełku wodę pięknie pije z doidy cup. Pomiędzy łyżeczka i jej ja proponuję.
Nie idzie :D gryzie rurke. I jak ją nagryzie to trochę wody sie zaciąga... doidy mu idzie lepiej chociaż czasem chlipie z niego językiem jak piesek ;)
Dzieki dziewczyny za kciuki! Wszystko ok - nie ma sladu :) bylam w przychodni 15 min od domu i wzielam mala w nosidlo bo tam nie ma podjazdu a maz w pracy. Ma sa kra! Moje dziecko jest na to za ciezkie, plecy mi odpadaja :D w ogole pediatra mowila ze po 6 mc powinno sie profilakttcznie zrobic morfologie i mocz zeby sprawdzic. Co o tym myslicie? To dosc traumatyczne dla dziecka i zastanawiam sie czy robic profilaktycznie.
Zalezy na kogo trafisz ale moj z powodu anemii mial od urodzenia co miesiac pobierana krew i z paluszka to nawet się nie zająknął. Wkurzalo go tylko ze jakis koles w masce gniecie mu rękę ;)
W dodatku możesz w diagnostyce zamówić pobranie w domu. Polecam pana Konrada - my na niego mowimy pan Kłujka :D doplacasz chyba 70zl a nie trzeba sie z maluchem pałętac po przychodniach. Ja tak robilam za kazdym razem

Ja właśnie słyszałam, że pełzanie nie jest tak ważne w rozwoju dziecka jak czworakowanie. Nela w ogóle nie pełzala a teraz śmiga na czworakach wszędzie [emoji123] trzeba jej bardzo pilnować, bo już nie tylko w łóżeczku wstaje, tylko przy wszystkim co się da- okno balkonowe, miska z praniem [emoji16]

Akuku zabawa najlepsza i najbardziej zabawna [emoji16] czasami samo zamknięcie i otwarcie oczu bawi [emoji848]

Od trzech dni bawię się w blw ale tylko w obecności męża bo się strasznie boje tego zakrztuszenia. Nie wiem ile mała zjada ale przynajmniej ma chęć żeby coś wziąć do buzi bo na papki to już nie była chętna i jak już się udało to wypluwała [emoji3525]
Jak czytam w broszurach np z Bobovita, że po 6 miesiącu to mleko i dwa posilki uzupełniające, to się zastanawiam jak, kurde Nela tym co dostaje w ramach rozszerzenia diety, na pewno się nie najada, zazwyczaj kilka chwil po jedzeniu chce cyca. Też zastanawiam się co robię nie tak, kurde no nie jest to łatwe zadanie.
Jak sama nazwa wskazuje to posilki "uzupelniajace". Mleko to podstawa. A tym co pisza producenci sloiczkow nie mozna sie sugerowac bo wg nich to kaszka na sniadanie, potem owocki, potem obiadek. Żeby towar schodził... :)

Dokładnie dziecku które dobrze przybiera nawet kaszek nie trzeba proponować. Najlepsza na początek jest jaglana.
W przyszłym tyg chyba zacznę małej wprowadzać gluten. Pomalutku do posiłków które już zna a po miesiącu już bez ograniczeń.

@Ane20.02.20 ciezko mi póki co stwierdzić. Mała raczej silniejsza jest niż syn. On tak szybko głowy nie podnosił czy się nie dzwigal. Za to miał już w jej wieku zęby 😝 Ona chętniej je nowości i więcej gada niż on. Myślę, że to bardziej jakieś uwarunkowania genetyczne czy środowiskowe. Dużo napewno daje jej brat i zabawy z nim jako urozmaicenie zabaw z nami.
Zobaczymy jak to później będzie.

Do 12 mies podstawa to mleko stałe posiłki to tylko dodatek. Lilka zjada po drzemce owoce lub obiadek i dojada piersią.

Ważne jest raczkowanie nie pełzanie. Choć niektóre dzieci to omijają i też wszystko z nimi ok 😊
U mnie 2 cc wiec nie mam porównania do dzieci z sn moich, ale póki co to córka była silniejsza tez niz syn teraz. Może to płeć 🤔😄😎

Nie idzie :D gryzie rurke. I jak ją nagryzie to trochę wody sie zaciąga... doidy mu idzie lepiej chociaż czasem chlipie z niego językiem jak piesek ;)Zalezy na kogo trafisz ale moj z powodu anemii mial od urodzenia co miesiac pobierana krew i z paluszka to nawet się nie zająknął. Wkurzalo go tylko ze jakis koles w masce gniecie mu rękę ;)
W dodatku możesz w diagnostyce zamówić pobranie w domu. Polecam pana Konrada - my na niego mowimy pan Kłujka :D doplacasz chyba 70zl a nie trzeba sie z maluchem pałętac po przychodniach. Ja tak robilam za kazdym razem
Oooo super! Tak zrobie. A jak ma na nazwiski Kłujka? Robi w palucha?

Co do pełzania to Romeczka tez pominela, raczkuje a wlasciwie czworakuje. Jest to wazne ze wzgledu na lateralizacje polkul mozgowych bo musi byc synchronizacja prawej reki i lewej nogi (i na odwrot). Ale nie wszystkie raczkuja i zyja

Dziewczyny polecam pieczoną rybę z cukinią i papryką. (Kwestia smaku) tam były pstrągi a ja zrobiłam z filetami morszczuka. Do tego kopytka pietruszkowe z nacią. I poszło. Mateo już rybkę próbował, paprykę i cukinię. Wszyscy się najedli. Nam doprawiłam na talerzu. I samo się robi

reklama
Oooo super! Tak zrobie. A jak ma na nazwiski Kłujka? Robi w palucha?
Yyyy. Nie pamiętam. Zaraz znajde
Co do pełzania to Romeczka tez pominela, raczkuje a wlasciwie czworakuje. Jest to wazne ze wzgledu na lateralizacje polkul mozgowych bo musi byc synchronizacja prawej reki i lewej nogi (i na odwrot). Ale nie wszystkie raczkuja i zyja
Jezu nawet nie wiedzialam ze jest roznica miedzy czworakowaniem a raczkowaniem [emoji33][emoji33][emoji33]

Do góry