reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

Miałam to samo z sukienka i ostatecznie skończyło się właśnie na sukience z Mohito, ma głęboki dekolt i wystarczy lekko naciągnąć żeby nakarmić.
Co do chrzcin, mam tylko obawy jak Nela będzie się zachowywać w kościele, bo jednak taki bobas do trzeciego miesiąca jest spokojniejszy i śpi dużo, a teraz Kornelia jest tak ruchliwa i krzykliwa, że mam obawy.

reklama
Jestem wkurzona, bo co to za pediatra, że mi zaleca słoiczki z warzywkami, jak faktycznie są mniej kaloryczne od mleka.. Namieszała mi w głowie tylko. Macie rację, nic nie robię, żadnych gwałtownych ruchów, jedynie będę karmiła częściej.
Zleciła mi morfologię i mocz do zrobienia za dwa tygodnie bo teraz po szczepieniu trzeba chwilę odczekać.
Middayoy, wcześniej przybierał dobrze, początkowo 200g na tydzień. Teraz je nawet więcej, bo budzi się w nocy, a wcześniej spał po 7 godzin ciurkiem. Kupka raz na tydzień.
Hmm no to rzeczywiscie dziwne. Kupki rzadko, je wiecej... Moze jakas pomylka przy wazeniu? Albo np byla giga kupka przed wazeniem moze? Albo moze na innej wadze wazony teraz?
A macie swoja wage zeby np za kilka dni porownac? Zrob tez najlepiej badanie ogolne kału plus to co wymieniłaś. My np mamy nietolerancje laktozy, i tu pediatra mowila ze czasami to moze powodowac małe przyrosty. U nas akurat są ok.

Oj z pediatrami to naprawde mozna roznie trafic. Kiedys takie byly zalecenia i niektorzy lekarze sie nie updejtuja. Np odnosnie diety matki karmiacej to nadal mi paru zalecilo eliminacje np surowych warzyw i owocow czy straczkowych lub kapusty przy jakis problemach z brzuszkiem 😳Ty kojarze ze jestes z wawy- chodzicie do luxmedu?

Hmm no to rzeczywiscie dziwne. Kupki rzadko, je wiecej... Moze jakas pomylka przy wazeniu? Albo np byla giga kupka przed wazeniem moze? Albo moze na innej wadze wazony teraz?
A macie swoja wage zeby np za kilka dni porownac? Zrob tez najlepiej badanie ogolne kału plus to co wymieniłaś. My np mamy nietolerancje laktozy, i tu pediatra mowila ze czasami to moze powodowac małe przyrosty. U nas akurat są ok.

Oj z pediatrami to naprawde mozna roznie trafic. Kiedys takie byly zalecenia i niektorzy lekarze sie nie updejtuja. Np odnosnie diety matki karmiacej to nadal mi paru zalecilo eliminacje np surowych warzyw i owocow czy straczkowych lub kapusty przy jakis problemach z brzuszkiem 😳Ty kojarze ze jestes z wawy- chodzicie do luxmedu?
Raczej z wagą w przychodni wszystko ok, ciągle ta sama. Nie mam wagi, dlatego sprawdzałam mniej więcej na łazienkowej i faktycznie tak wychodzi. Kupy też nie było, jesteśmy raczej przed.
Pediatra twierdzi, że pewnie mały jest bardzo ruchliwy i aktywny i dużo teraz spala. To akurat prawda, ale żeby aż tyle...?
Jestem z Wawy, mamy pakiet w luxmedzie, ale chodzimy na nfz do pediatry. Może faktycznie kontrolnie pójdziemy do luxmedu, chociażby po to skierowanie na kał.
A spanikowana matka wagę oczywiście już zamowiła ;P

Miałam to samo z sukienka i ostatecznie skończyło się właśnie na sukience z Mohito, ma głęboki dekolt i wystarczy lekko naciągnąć żeby nakarmić.
Co do chrzcin, mam tylko obawy jak Nela będzie się zachowywać w kościele, bo jednak taki bobas do trzeciego miesiąca jest spokojniejszy i śpi dużo, a teraz Kornelia jest tak ruchliwa i krzykliwa, że mam obawy.
Syna chrzcila jak miał 4 mies i przespał msze. Myślę że młoda też bo akurat w czasie drzemki wypada.
Jaką sukienkę u nich wybrałaś?

@Olga089 pediatrzy niektórzy nie znają nowych zaleceń, idą utartymi schematami nieraz sprzed 20 lat 😲 Zerknij na blog Hafija tam podane są normy ile powinno przybierać dziecko. Po 3 mies zwalniają wagowo.
Jeśli mały jest pogodny, moczy ok 6-8 pieluszek to nie martw się wagą. Odbije ja. Mój syn jak i mała są drobni. Dziecko to nie tucznik nie przybiera nie raz jak tabele karzą. Jeśli wyniki będą ok to się nie stresuj.

Ostatnia edycja:
@Cookie_ nie podeślę Ci linka akurat bo kupilam ją na Vinted (nowa z metką).

Co do ilości pieluszek, w odpowiedzi do Olgi, to 6-8 liczysz na dobę? 😳

reklama
Do góry