reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

reklama
Ja dziewczyny nie wiem... jak mala spi to spi ale jak wstanie to strasznie marudzi i najlepiej to by caly dzien wisiala na cycu, bez przerwy. Po calym dniu takiego wiszenia nie mam w ogole mleka i mam wrazenie jest jest glodna. Wieczorem strasznie sie darla, w cycach pusto i dalismy jej 100 ml mm, wypila wszystlo (a troche ulala). Czy jak ona caly dzien chce ssac to znak ze jest glodna i nie wystarcza jej ilosc mleka czy ma poprostu potrzebe ssania? Chcialam.odstawic mm.bo przybiera 300 g na tydzien, we wtorek bylo juz 4200 ale boje sie ze jest glodna skoro szuka cyca i placze.

Ja dziewczyny nie wiem... jak mala spi to spi ale jak wstanie to strasznie marudzi i najlepiej to by caly dzien wisiala na cycu, bez przerwy. Po calym dniu takiego wiszenia nie mam w ogole mleka i mam wrazenie jest jest glodna. Wieczorem strasznie sie darla, w cycach pusto i dalismy jej 100 ml mm, wypila wszystlo (a troche ulala). Czy jak ona caly dzien chce ssac to znak ze jest glodna i nie wystarcza jej ilosc mleka czy ma poprostu potrzebe ssania? Chcialam.odstawic mm.bo przybiera 300 g na tydzien, we wtorek bylo juz 4200 ale boje sie ze jest glodna skoro szuka cyca i placze.
Moja ma duży odruch ssania i po jedzeniu potrzebuje smoka inaczej cały czas trzymałaby pierś i ssała. Śpi tak z 4 godz albo ze 2 sobie leży zanim zaśnie.
Być może twoja ma podobnie, próbowałaś dać jej smoczek? Uspokaja ją to?
Piersi i nie raz ja miałam wrażenie, że są puste ale slyczac jak mała połyka.

Mam to samo z moją małą. Zwłaszcza wieczorem. Od kapieli przez 2-3 a czasami 4h jest marudna trochę possie, lekko przysnie przy cycku. Jak przekładamy do łóżeczka to ja wręcz parzy i od nowa procedura. Od dwóch wieczorów zauważyłam że na leżąco jak już pod koniec ja dokarmie to zaśnie i wtedy po 10-15 minutach można ją przełożyć do łóżeczka.
Może tak spróbuj 😊

@Cookie_ smoka chwile ssie i wypluwa...

@alible identycznie jest u nas, podobnie po jakims czasie mozna ja przelozyc. Jak juz zasnie na dobre to spi 4 h :D

Byla wlasnie polozna i mala przybiera dobrze bo juz ma 4350 (wychodzi 300 na tydzien). Powiedziala ze dziecko je z lakomstwa pod korek a pozniej dlatego ulewa a my myslimy ze jest glodna... prawdopodobnie chodzi jej o potrzebe ssania i bliskosci. Powiedziala zeby do cyca przystawiac co 2-3 h zeby nadazaly z produkcja pokarmu. Czesciej nie powinna byc glodna. Butla z mm w ostatecznosci jak juz nic nie dziala i chcemy isc spac. Wychodzi na to ze moja corka to mala cycowa oszustka i mlekohokiczka...? Polecila tez zeby zrobic jej rytual wieczorny - kapiel, oliwka, mleczko i spanie. Do tej pory kapalismy dwa razy w tyg ale rzeczywiscie ja to uspokaja

Boimy się tylko z mężem żeby jej nie przyzwyczaić do spania z nami. Trzeba to jakoś wypośrodkować.
U nas jest jeszcze tylko problem wędzidełek pod językiem i wargi górnej. I karmienie trwa trochę dłużej.
Czy u Was te wędzidełka były sprawdzane?

@Cookie_ smoka chwile ssie i wypluwa...

@alible identycznie jest u nas, podobnie po jakims czasie mozna ja przelozyc. Jak juz zasnie na dobre to spi 4 h :D

Byla wlasnie polozna i mala przybiera dobrze bo juz ma 4350 (wychodzi 300 na tydzien). Powiedziala ze dziecko je z lakomstwa pod korek a pozniej dlatego ulewa a my myslimy ze jest glodna... prawdopodobnie chodzi jej o potrzebe ssania i bliskosci. Powiedziala zeby do cyca przystawiac co 2-3 h zeby nadazaly z produkcja pokarmu. Czesciej nie powinna byc glodna. Butla z mm w ostatecznosci jak juz nic nie dziala i chcemy isc spac. Wychodzi na to ze moja corka to mala cycowa oszustka i mlekohokiczka...? Polecila tez zeby zrobic jej rytual wieczorny - kapiel, oliwka, mleczko i spanie. Do tej pory kapalismy dwa razy w tyg ale rzeczywiscie ja to uspokaja
Moj tez cyckowy, czasem sie zapomni i je i je to potem ulewa. Chyba takie male dzieci to potrzebuja sie jeszcze przytulic :) U nas smoczek jest ble, najpierw zasysal i troche ssal ale chyba jak sie skapnal ze nic mleka nie leci to wypluwal. Teraz to juz nawet zassac nie chce.

Boimy się tylko z mężem żeby jej nie przyzwyczaić do spania z nami. Trzeba to jakoś wypośrodkować.
U nas jest jeszcze tylko problem wędzidełek pod językiem i wargi górnej. I karmienie trwa trochę dłużej.
Czy u Was te wędzidełka były sprawdzane?
U mnie poprosilam o sprawdzenie w szpitalu nauczona doswiadczeniem ze starsza corka ( z nia mi nikt nie sprawdzil mimo ze mialam klopoty z karminieniem i przystawianiem. Dopiero prywatna doradczyni laktacyjna powiedziala ze trzeba podciac). Teraz w szpitalu sprawdzaly doradczynie laktacyjne (twierdzily ze nie ma do podciecia na chwile obecna) ale udalo mi sie ze postanowily skonsultowac z neurologopeda. Ona mi powiedziala ze do podciecia i dala namiary na podcinanie prywatnie juz poza szpitalem. Tylko kurcze mysle ze takie rzeczy to juz powinny byc od razu w szpitalu robione :/ Zapisalismy sie na laserowe podciecie i juz jestesmy po. Pan doktor powiedzial ze duze te wedzidelko wiec te doradczynie laktacyjne ze szpitala to pewnie chcialy nas zbyc zeby sobie klopotu nie robic ;)

Dziewczyny a mnie juz kregoslup nawala a to dopiero nawet nie miesiac po porodzie, co to bedzie dalej... Tylko fakt ze duzo nosze dziecko, spie z nim na boku (niezbyt wygodnie) i tez karmie w pozycji spod pachy (malo wygodna, musze jakas inna opracowac). Rece mi zaczynaja mrowiec i dretwiec, w nocy spac nie moge przez to. Macie jakies cwiczenia dobre na kregoslup? 🙏

reklama
Tez byla u nas w domu doradczyni zaraz po wyjsciu ze szpitala i powiedziala ze jest troszki krotkie ale nie trzeba jeszcze podcinac, to samo powiedziala pediatra...
@alible tez mamy problem ze spaniem. Mamy przy naszym lozku male lozeczko ale jak ja odkladamy to wycie jest. Kompromis jest taki ze spi w kokonie z nami w lozku ale lozko 160 szerokosci i troche nam ciasno bk ten kokon zajmuje pol lozka ale tylko to respektuje. Nie chce z nia zasypiac przy cycu bk raz tak sie zdarzylo i obudzilam sie to spala na brzuchu. Boje sie ze sie przydusi gdzies

Do góry