reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

reklama
Ja dziewczyny nie wiem... jak mala spi to spi ale jak wstanie to strasznie marudzi i najlepiej to by caly dzien wisiala na cycu, bez przerwy. Po calym dniu takiego wiszenia nie mam w ogole mleka i mam wrazenie jest jest glodna. Wieczorem strasznie sie darla, w cycach pusto i dalismy jej 100 ml mm, wypila wszystlo (a troche ulala). Czy jak ona caly dzien chce ssac to znak ze jest glodna i nie wystarcza jej ilosc mleka czy ma poprostu potrzebe ssania? Chcialam.odstawic mm.bo przybiera 300 g na tydzien, we wtorek bylo juz 4200 ale boje sie ze jest glodna skoro szuka cyca i placze.

Ja dziewczyny nie wiem... jak mala spi to spi ale jak wstanie to strasznie marudzi i najlepiej to by caly dzien wisiala na cycu, bez przerwy. Po calym dniu takiego wiszenia nie mam w ogole mleka i mam wrazenie jest jest glodna. Wieczorem strasznie sie darla, w cycach pusto i dalismy jej 100 ml mm, wypila wszystlo (a troche ulala). Czy jak ona caly dzien chce ssac to znak ze jest glodna i nie wystarcza jej ilosc mleka czy ma poprostu potrzebe ssania? Chcialam.odstawic mm.bo przybiera 300 g na tydzien, we wtorek bylo juz 4200 ale boje sie ze jest glodna skoro szuka cyca i placze.
Moja ma duży odruch ssania i po jedzeniu potrzebuje smoka inaczej cały czas trzymałaby pierś i ssała. Śpi tak z 4 godz albo ze 2 sobie leży zanim zaśnie.
Być może twoja ma podobnie, próbowałaś dać jej smoczek? Uspokaja ją to?
Piersi i nie raz ja miałam wrażenie, że są puste ale slyczac jak mała połyka.

Mam to samo z moją małą. Zwłaszcza wieczorem. Od kapieli przez 2-3 a czasami 4h jest marudna trochę possie, lekko przysnie przy cycku. Jak przekładamy do łóżeczka to ja wręcz parzy i od nowa procedura. Od dwóch wieczorów zauważyłam że na leżąco jak już pod koniec ja dokarmie to zaśnie i wtedy po 10-15 minutach można ją przełożyć do łóżeczka.
Może tak spróbuj 😊

@Cookie_ smoka chwile ssie i wypluwa...

@alible identycznie jest u nas, podobnie po jakims czasie mozna ja przelozyc. Jak juz zasnie na dobre to spi 4 h :D

Byla wlasnie polozna i mala przybiera dobrze bo juz ma 4350 (wychodzi 300 na tydzien). Powiedziala ze dziecko je z lakomstwa pod korek a pozniej dlatego ulewa a my myslimy ze jest glodna... prawdopodobnie chodzi jej o potrzebe ssania i bliskosci. Powiedziala zeby do cyca przystawiac co 2-3 h zeby nadazaly z produkcja pokarmu. Czesciej nie powinna byc glodna. Butla z mm w ostatecznosci jak juz nic nie dziala i chcemy isc spac. Wychodzi na to ze moja corka to mala cycowa oszustka i mlekohokiczka...? Polecila tez zeby zrobic jej rytual wieczorny - kapiel, oliwka, mleczko i spanie. Do tej pory kapalismy dwa razy w tyg ale rzeczywiscie ja to uspokaja

Boimy się tylko z mężem żeby jej nie przyzwyczaić do spania z nami. Trzeba to jakoś wypośrodkować.
U nas jest jeszcze tylko problem wędzidełek pod językiem i wargi górnej. I karmienie trwa trochę dłużej.
Czy u Was te wędzidełka były sprawdzane?

@Cookie_ smoka chwile ssie i wypluwa...

@alible identycznie jest u nas, podobnie po jakims czasie mozna ja przelozyc. Jak juz zasnie na dobre to spi 4 h :D

Byla wlasnie polozna i mala przybiera dobrze bo juz ma 4350 (wychodzi 300 na tydzien). Powiedziala ze dziecko je z lakomstwa pod korek a pozniej dlatego ulewa a my myslimy ze jest glodna... prawdopodobnie chodzi jej o potrzebe ssania i bliskosci. Powiedziala zeby do cyca przystawiac co 2-3 h zeby nadazaly z produkcja pokarmu. Czesciej nie powinna byc glodna. Butla z mm w ostatecznosci jak juz nic nie dziala i chcemy isc spac. Wychodzi na to ze moja corka to mala cycowa oszustka i mlekohokiczka...? Polecila tez zeby zrobic jej rytual wieczorny - kapiel, oliwka, mleczko i spanie. Do tej pory kapalismy dwa razy w tyg ale rzeczywiscie ja to uspokaja
Moj tez cyckowy, czasem sie zapomni i je i je to potem ulewa. Chyba takie male dzieci to potrzebuja sie jeszcze przytulic :) U nas smoczek jest ble, najpierw zasysal i troche ssal ale chyba jak sie skapnal ze nic mleka nie leci to wypluwal. Teraz to juz nawet zassac nie chce.

Boimy się tylko z mężem żeby jej nie przyzwyczaić do spania z nami. Trzeba to jakoś wypośrodkować.
U nas jest jeszcze tylko problem wędzidełek pod językiem i wargi górnej. I karmienie trwa trochę dłużej.
Czy u Was te wędzidełka były sprawdzane?
U mnie poprosilam o sprawdzenie w szpitalu nauczona doswiadczeniem ze starsza corka ( z nia mi nikt nie sprawdzil mimo ze mialam klopoty z karminieniem i przystawianiem. Dopiero prywatna doradczyni laktacyjna powiedziala ze trzeba podciac). Teraz w szpitalu sprawdzaly doradczynie laktacyjne (twierdzily ze nie ma do podciecia na chwile obecna) ale udalo mi sie ze postanowily skonsultowac z neurologopeda. Ona mi powiedziala ze do podciecia i dala namiary na podcinanie prywatnie juz poza szpitalem. Tylko kurcze mysle ze takie rzeczy to juz powinny byc od razu w szpitalu robione :/ Zapisalismy sie na laserowe podciecie i juz jestesmy po. Pan doktor powiedzial ze duze te wedzidelko wiec te doradczynie laktacyjne ze szpitala to pewnie chcialy nas zbyc zeby sobie klopotu nie robic ;)

Dziewczyny a mnie juz kregoslup nawala a to dopiero nawet nie miesiac po porodzie, co to bedzie dalej... Tylko fakt ze duzo nosze dziecko, spie z nim na boku (niezbyt wygodnie) i tez karmie w pozycji spod pachy (malo wygodna, musze jakas inna opracowac). Rece mi zaczynaja mrowiec i dretwiec, w nocy spac nie moge przez to. Macie jakies cwiczenia dobre na kregoslup? 🙏

reklama
Tez byla u nas w domu doradczyni zaraz po wyjsciu ze szpitala i powiedziala ze jest troszki krotkie ale nie trzeba jeszcze podcinac, to samo powiedziala pediatra...
@alible tez mamy problem ze spaniem. Mamy przy naszym lozku male lozeczko ale jak ja odkladamy to wycie jest. Kompromis jest taki ze spi w kokonie z nami w lozku ale lozko 160 szerokosci i troche nam ciasno bk ten kokon zajmuje pol lozka ale tylko to respektuje. Nie chce z nia zasypiac przy cycu bk raz tak sie zdarzylo i obudzilam sie to spala na brzuchu. Boje sie ze sie przydusi gdzies

Do góry