reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

@Cookie_ u nas mowili ze trzeba wietrzyc, wietrzyc, wietrzyc i przemywac patyczkiem do uszu, psiknac octeniseptem. Podobno te wytyczne co chwile sie zmieniaja...
Jak mój syn był mały to bardziej zalecali przemywanie wacikiem z wodą z mydłem. G.... o prawda najlepszym był Octinisept lub spirytus rozcieńczony z wodą w odpowiedniej proporcji. Woda z mydłem nie osuszała tego.

reklama
Ogólnie osuszać, stosować oktenisept, chwilkę poczekać, żeby zadziałał, później osuszyć, stosować gaziki. Przy kąpieli jak się pomoczy to nic się nie stanie, tylko po nie zapomnieć osuszyć.

Cześć dziewczyny, chętnie dołączę do forum :) To moja pierwsza ciąża, więc szkoda, że wcześniej tu nie trafiłam :D Termin mam na 17 lutego, od jutra zaczyna nam się 37 tydzień :)
Na razie jeszcze skurczy jako tako nie miałam, ale odczuwam bóle krocza i dzisiaj lekkie pobolewanie w dole brzucha jak w czasie miesiączki.

Tak apropo pielęgnacji pępuszka, to nam położna w Szkole Rodzenia doradzała, żeby nie używać octeniseptu, bo często robi się taka twardsza skorupa i dłużej to trwa zanim odpadnie. Lepiej stosować rozcieńczony spirytus 95% z wodą w stosunku 8,5 ml do 1,5 ml wody (najlepiej odmierzyć sobie proporcje za pomocą strzykawki). A przed przemyciem posmarować skórę wokół pępka tłustym kremem, żeby jej nie wysuszyć. Takie dostaliśmy rady :)

reklama
Do góry