reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

Cześć dziewczyny, witam się z Wami nieśmiało :) podczytuję Was od jakiejś chwili ale jakoś nie miałam śmiałości się do Was wcześniej zapisać.
Jestem po zapłodnieniu in vitro, dziś 3+5 czyli jeszcze bardzo wcześnie :) potencjalny termin 18.11, więc bardzo proszę @Poziomka6 wpisz mnie na koniec listy :)
Póki co przyrosty w normie, bhcg 06.03 - 10,2 a 08.03 - 57,1. Kolejne badania mam zrobić w przyszłym tygodniu dwa razy w odstępie 48h. Ewentualne USG przypada na koniec marca - jajko zniosę do tego czasu :oops: Na początek to chyba tyle? Jeśli mam coś jeszcze dopisać na swój temat to dajcie znać :)
gratulacje ❤️ witaaaaamy 🥰

reklama
co do kawy to ja odstawiłam, od kilku dni słabo się czuję, boli mnie głowa i "dzwoni mi" w uszach. mierzyłam ciśnienie i wyszło zdecydowanie za wysokie, więc wolę sobie nie dokładać. Do tej pory piłam z ekspresu 3-4 mocne, czarne bez cukru, więc nie jest mi łatwo się odzwyczaić.. na dodatek mama przywiozła mi z Francji sery i nie mogę ich zjeść a uwielbiam 🙄

trochę z tym wypaliłam, bo nie znam się (to moja pierwsza ciąża) ale skoro na dobrym sprzęcie od 6 tygodnia można usłyszeć serduszko to czemu by tego nie sprawdzać ? Po to aby uspokoić przyszła mame to myśle ze warto ☺️

@hachette a zwyczajowo to nie wiem bo ja chodzę prywatnie
moja też pierwsza, dlatego pytam :) u mnie wszystko idzie ciut innym rytmem niż naturalnie, ale wychodzi, że moje usg na koniec marca będzie wykonane w szóstym tygodniu, więc dokładnie tak jak piszesz :)

a po którym tyg zwyczajowo robi się USG?
Napiszę Ci tak: dużo zależy od lekarza, bo w poprzedniej ciąży mój mi robił prywatnie raz i na NFZ trzy razy.

W 5, 6, 7 tygodniu no i w 10 ostatni raz (wtedy zdiagnozował poronienie zatrzymane).
Jak dla mnie w czasie pierwszej wizyty pomiędzy 6 a 8 tygodniem bezwzględnie powinno zostać wykonane USG.
Jak chce taki lekarz zdiagnozować zdrową ciążę?
Przecież musi zobaczyć, czy jest czynność serca płodu, czy w ogóle wytworzył się zarodek- jedynie USG da ten obraz.

Cześć dziewczyny, witam się z Wami nieśmiało :) podczytuję Was od jakiejś chwili ale jakoś nie miałam śmiałości się do Was wcześniej zapisać.
Jestem po zapłodnieniu in vitro, dziś 3+5 czyli jeszcze bardzo wcześnie :) potencjalny termin 18.11, więc bardzo proszę @Poziomka6 wpisz mnie na koniec listy :)
Póki co przyrosty w normie, bhcg 06.03 - 10,2 a 08.03 - 57,1. Kolejne badania mam zrobić w przyszłym tygodniu dwa razy w odstępie 48h. Ewentualne USG przypada na koniec marca - jajko zniosę do tego czasu :oops: Na początek to chyba tyle? Jeśli mam coś jeszcze dopisać na swój temat to dajcie znać :)
Cudownie! Gratulacje i zaraz dopisuje 🥰
Ja Cię pocieszę- bo akurat jestem po dokładnym diagnozowaniu „złej” cytologii.
Od grudnia diagnozowałam to dokładniej- w styczniu cytologia na podłożu płynnym (która wykazała komórki niewiadomego pochodzenia, tzw. ASC-US), w lutym kolposkopia.
Wczoraj się domyśliłam po telefonie do kliniki, że wymazy pobrane w czasie kolposkopii w kierunku HPV są negatywne, bo wyniki są do odbioru, a nikt do mnie nie zadzwonił, co znaczy, że wszystko jest ok.

Także najczęściej nic złego nie wychodzi.
Powinien Ci powiedzieć o możliwości wykonania kolposkopii (powinnaś na to dostać skierowanie), która jest zupełnie nieinwazyjnym badaniem, bo pewnie tak, jak u mnie po prostu szyjka się regeneruje po czymś. Mieć pobrane wymazy w kierunku zdiagnozowania HPV (nie zagraża to ciąży).

Zresztą postępowanie w takim przypadku to po prostu wykonanie po pół roku (w Twoim przypadku po ciąźy) ponownej cytologii, bo nasze organizmy to nie szwajcarskie zegarki.
Dziękuję! ❤️ Ja najbardziej mam żal, że to nie brzmiało "są zmiany zapalne w cytologii, ale nie nowotworowe". A on walnął "są zmiany" no to o jakiś zmianach miałam sobie pomyśleć 🙄 zobaczę co prywatny powie w poniedziałek, on pewnie będzie wiedział gdzie pokierować.
a po którym tyg zwyczajowo robi się USG?
Ona mi dał taką rozpiskę. Widocznie na nfz mają takie normy, co jak dla mnie trochę niedorzeczne.
Napiszę Ci tak: dużo zależy od lekarza, bo w poprzedniej ciąży mój mi robił prywatnie raz i na NFZ trzy razy.

W 5, 6, 7 tygodniu no i w 10 ostatni raz (wtedy zdiagnozował poronienie zatrzymane).
Jak dla mnie w czasie pierwszej wizyty pomiędzy 6 a 8 tygodniem bezwzględnie powinno zostać wykonane USG.
Jak chce taki lekarz zdiagnozować zdrową ciążę?
Przecież musi zobaczyć, czy jest czynność serca płodu, czy w ogóle wytworzył się zarodek- jedynie USG da ten obraz.
Mi powiedział, że skoro testy ciążowe wyszły pozytywne to jestem w ciąży 😂😂😂
Ja uważam, że USG wczesnej ciąży powinno być wykonywane, bo dużo się z niego można dowiedzieć. Teraz mogę sobie przechodzić do 11 tygodnia z pustym jajem, martwym zarodkiem i cholera czym jeszcze, może się rozwinąć stan zapalny i różnie może się skończyć 🤦 no jak dla mnie chore. Cieszę się, że stać mnie na prywatne prowadzenie ciąży 🙏

reklama
Do góry