reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Jak dajecie słoiczki to je podgrzewacie wcześniej?
Dziś ugotowałam marchewke i zanim ją zmiksowałam i podałam to już była zimna i nie wiem czy podrzewac czy nie?

I to co sama ugotuje i słoiczki podgrzewam, inna sprawa, że zanim synek wszystko zje to i tak jest zimne...
Ze słoiczka podgrzewam tylko tyle ile w danym momencie przewiduję, że zje. Nigdy całego słoika, bo nie zje na pewno, a grzać tyle razy też niedobrze. To co sama ugotuję też grzeję tyle co zje. A inna sprawa, że mój syn woli zimne 😏 Jak jest ciepłe to wymyśla i opóźnia każda łyżeczkę, a jak przestygnie to dopiero ochota mu przychodzi.

reklama
@marruk To co opisujesz to mój ma to samo, a widzisz co pediatra twierdzi 🤦‍♀️ Kiedyś radziłam się mam marcowych, one mają alergików i z azs i poleciły mi spisać co je mały i wybadać, co go uczula. Nic nie znalazłam, tak jak pisałam wcześniej 😕 więc nie wiem, czy azs może tak sobie powstać czy zawsze ma przyczynę w alergii.
Są alergię i nietolerancje pokarmowe, a one potrafią nawet i po 6 dniach wyskoczyć na skórze. AZS może też funkcjonować jak oddzielna choroba jak u mojego syna, a alergię zaostrzać stan. Mój syn jest wrażliwy na zanieczyszczenia powietrza, pesctycydy w zywnosci i ogólnie chemię. Jego skóra to jeden wielki koszmar w sezonie zimowym. Przez sen potrafi sobie tak skórę trzeć, że robi sobie rany. 🙁

A ile dokładnie ma miesięcy? Jak je np. kukurydzę? Mój jest z 2 listopada. Na razie dałam mu marchewke 3 dzień. Teraz myślę żeby brokuł mu ugotować.
U nas to samo jest z 2 listopada i jadl skrobane jabłuszko, sliwke , suszona dynie i brokuła i okruszki Buleczki jak jadlam śniadanie bo strasznie się domagał.

Ja przez całe święta i przed byłam chora mały dostał zmiany skórne.. Alergolog podejrzewa miód, cytryne imbir bo wiadomo leczyłam się i tym... Ale oprócz tego mleko jaja kakao cytrusy.. Więc ja nawet i oreo się nie poratuje.. Jedyny plus że przy chorobie zero apetytu na słodkie.. A jak u Ciebie się objawiła ta alergia? Tz u dziecka?
Skóra, na brzuchu ma od razu wysypkę. Przy ulewaniu też zrobił się stan zapalny na szyi jak próbowałam wprowadzić nabial. Ale u nas też od strony układu pokarmowego od razu widać bo pojawia się śluz, zielony kolor, raz się nawet krew zdarzyła.
A na skórze cały czas się zdarza że ma takie suche plamki. Plus nadal walczymy z ciemieniucha.. Co chwilę wraca. Teraz pomogła olejuszka.

Są alergię i nietolerancje pokarmowe, a one potrafią nawet i po 6 dniach wyskoczyć na skórze. AZS może też funkcjonować jak oddzielna choroba jak u mojego syna, a alergię zaostrzać stan. Mój syn jest wrażliwy na zanieczyszczenia powietrza, pesctycydy w zywnosci i ogólnie chemię. Jego skóra to jeden wielki koszmar w sezonie zimowym. Przez sen potrafi sobie tak skórę trzeć, że robi sobie rany. 🙁
Mam pytanie jak Twój synek był malutki byłaś na diecie tak? I czy ogólnie może być tak że na mleko nie jest uczulony tylko np na jaja? Dostaje obłędu po prostu z tym wszystkim już...

Mam pytanie jak Twój synek był malutki byłaś na diecie tak? I czy ogólnie może być tak że na mleko nie jest uczulony tylko np na jaja? Dostaje obłędu po prostu z tym wszystkim już...
Byłam na diecie przez pół roku i dochodzily ciągle nowe produkty. U niego było tak że jak coś zjadłam i go nakarmiłam to bardzo szybko wychodziły mu zmiany na ciele. Mleko było pewne, bo mój mąż tez miał takie wątpliwości i jak miał pół roku posmarował mu dosłownie patyczkiem do uszu umoczonym maślanką przedramie. Ręką napuchala tak że rączki zginąć nie mógł. Jak zjadłam ziemniaki to od razu miał przez całe cialo czerwone pregi jak tygrys. Koniec końców ciągle coś odpadało i jadłam soczewice, wieprzowine, indyka i kilka warzyw. Moj syn w tym temacie był ciężkim przypadkiem. Do tej pory ma 5 klasę na mleko i orzechy. Część uczulen przeszła jak miał rok, inna 2 lata, 3 lata trzymało jajko. Ja byłam zbyt wyczerpana by karmić kp( bardzo szybko chudłam i mdlałam) i po 6 miesiącach przechodziliśmy bardzo powoli na Neocate. Równo jak skończył 8 miesięcy nakarmiłam go po raz ostatni, bo już nawet wolał butelkę. Tyle że on z cyckiem miał już tylko relacje by się najeść, nie potrzebował w ten sposób bliskości, bo tylko ciepło ode mnie podrażniało mu wrażliwą skórę na polikach.

reklama
Moja to już dużo je. Brokuły, dynie, bataty, kalafior, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, cukinie, groszek, kukurydzę, jagody, maliny, banany, jabłka, brzoskwinie, kasze jaglana, ryż, chleb żytni, jajka, indyka,kurczaka dziś jadła np. kiwi. Ona to jak ja jem to na zapas otwiera buzię bo może co dostanie 😂
Dostaje to co ty jesz. Ale ty chyba jesz przyprawione no nie? Np zupkę

Do góry