reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

A co ty jesz... Np na śniadanie, kolację? U mojego synka wyszła AZS.. Co prawda jak był malutki też miał to pepti ale nie chciał tego pić teraz mamy nutramigen.. Jeszcze chyba gorsze mleko ale nie próbowałam póki co mu podać.. Próbuję diety ale z moim mlekiem też jest kryzys bo jestem po chorobie i masakra z mleczkiem.. Płakać już mi się chce..
Samo mleko to pikuś. Jest mnóstwo produktów wegańskich, mleka roślinne, smietany i jogurty kokosowe, do tego można jeść jajka, wędliny, warzywa, owce, tofu, owsianki. Można jeść galaretki z cukrem i żelki.😂 Mój syn był od 6 miesiąca życia na Neocate, ale u nas mleko było jedną z wielu alergii i stopniowo go odatwialam. Ostatni raz cyca dostał jak miał równo 8 miesięcy.

reklama
To u Was już na bogato, mój połowy z tego jeszcze nie jadł... Ale ja jestem panikarą i przy każdej nowości boję się jak zareaguje i o to, że będzie się źle czul i już w ogóle nie będzie w nocy spał 😅. A jak kiwi podawałaś? W jakiej postaci?
Było miękkie to dałam jej takie większe kostki, a ona sobie sama dała radę.

Moja to już dużo je. Brokuły, dynie, bataty, kalafior, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, cukinie, groszek, kukurydzę, jagody, maliny, banany, jabłka, brzoskwinie, kasze jaglana, ryż, chleb żytni, jajka, indyka,kurczaka dziś jadła np. kiwi. Ona to jak ja jem to na zapas otwiera buzię bo może co dostanie 😂
A ile dokładnie ma miesięcy? Jak je np. kukurydzę? Mój jest z 2 listopada. Na razie dałam mu marchewke 3 dzień. Teraz myślę żeby brokuł mu ugotować.

A co ty jesz... Np na śniadanie, kolację? U mojego synka wyszła AZS.. Co prawda jak był malutki też miał to pepti ale nie chciał tego pić teraz mamy nutramigen.. Jeszcze chyba gorsze mleko ale nie próbowałam póki co mu podać.. Próbuję diety ale z moim mlekiem też jest kryzys bo jestem po chorobie i masakra z mleczkiem.. Płakać już mi się chce..
U nas poza bmk odpadły jeszcze jajka, awokado i orzechy. Ostatnio często jadam na śniadania owsianki albo pity z pasta wegańska, wwarzywamj i chorizo. Testuje też różne weganskie wypieki żeby jak mnie najdzie ochota nie żywić się tylko oreo 😆 a kolacja to często tortilla z różnym nadzieniem, sałatki itd.
Polecam płatki drożdżowe, trochę zastępują parmezan
Najbardziej boję się lata i braku możliwości zjedzenia lodów.. Bo sorbety to jednak nie to samo :)

U nas poza bmk odpadły jeszcze jajka, awokado i orzechy. Ostatnio często jadam na śniadania owsianki albo pity z pasta wegańska, wwarzywamj i chorizo. Testuje też różne weganskie wypieki żeby jak mnie najdzie ochota nie żywić się tylko oreo 😆 a kolacja to często tortilla z różnym nadzieniem, sałatki itd.
Polecam płatki drożdżowe, trochę zastępują parmezan
Najbardziej boję się lata i braku możliwości zjedzenia lodów.. Bo sorbety to jednak nie to samo :)
Ja przez całe święta i przed byłam chora mały dostał zmiany skórne.. Alergolog podejrzewa miód, cytryne imbir bo wiadomo leczyłam się i tym... Ale oprócz tego mleko jaja kakao cytrusy.. Więc ja nawet i oreo się nie poratuje.. Jedyny plus że przy chorobie zero apetytu na słodkie.. A jak u Ciebie się objawiła ta alergia? Tz u dziecka?

U mojego synka wyszła AZS..
A skąd wiesz, że to azs? Jak się objawia? Mój syn też ma plamki: na policzku od zawsze, koło ust, robi mu się jakby odparzenie na szyjce ale znika i się pojawia i znów sobie znika... Co zaleczę plamki na przedramionach to wychodzą na udach. Jak pod kolanami nie ma to są w zgięciach stopy i odwrotnie. Za uszkami też mu jakby pęka, ale aktualnie nie ma nic. Pediatra twierdzi, że to wirusowe 🤷‍♀️ prowadziłam "śledztwo" co go może uczulać, ale nic się nie potwierdziło. Tzn jak po czymś plamki mu wyskoczyły to raz, potem po dwukrotnej prowokacji już nie. I nie wiem 🤷‍♀️ zalecam Latopiciem, daje radę póki co.

A ile dokładnie ma miesięcy? Jak je np. kukurydzę? Mój jest z 2 listopada. Na razie dałam mu marchewke 3 dzień. Teraz myślę żeby brokuł mu ugotować.
Też z 2 listopada. Kukurydzę jadla w zupie krem (tylko nie tą z puszki) i w formie kaszki. W sloiczkach też się zdarzyła. My rozszerzamy trochę paćki, a trochę blw. Rozszerzamy od 5 miesiąca. Tyle że Ala po 2 dniach testów, 3 zjadła cały słoik 125g. Miało być wszystko powoli, ale uznałam że jeśli przy kp jadłam dosłownie wszystko, a ona nie miała z tym problemów to też nie będę jakoś się ograniczać przy rozszerzaniu. Na początku nie byłam zadowolona, że tak wcześnie, ale jak zobaczyłam jak je to zero wyrzutów. Taki egzemplarz, syn w jej wieku mleko z cyca chciał równo co 3 h, ona ciągle płacz że było za mało dla niej.

A skąd wiesz, że to azs? Jak się objawia? Mój syn też ma plamki: na policzku od zawsze, koło ust, robi mu się jakby odparzenie na szyjce ale znika i się pojawia i znów sobie znika... Co zaleczę plamki na przedramionach to wychodzą na udach. Jak pod kolanami nie ma to są w zgięciach stopy i odwrotnie. Za uszkami też mu jakby pęka, ale aktualnie nie ma nic. Pediatra twierdzi, że to wirusowe 🤷‍♀️ prowadziłam "śledztwo" co go może uczulać, ale nic się nie potwierdziło. Tzn jak po czymś plamki mu wyskoczyły to raz, potem po dwukrotnej prowokacji już nie. I nie wiem 🤷‍♀️ zalecam Latopiciem, daje radę póki co.
Na początku miał na łokciach ale znikło, potem mu się zrobiło na zgięciu stop od góry myślałam że od skarpetek... Aż wkoncu pod kolanami najpierw pod jednym potem pod drugim, suche za uszami, na nogach, na ręce, koło pieluszki, koło pępka widać że go to swędzi... I byłam wczoraj u alergologa noi dostaliśmy zalecenia niestety i to okropne mleko.. Póki co próbuje diety ale sama mam mleka jak na lekarstwo..

Ale Twojego może coś przy RD uczuliło?

Też z 2 listopada. Kukurydzę jadla w zupie krem (tylko nie tą z puszki) i w formie kaszki. W sloiczkach też się zdarzyła. My rozszerzamy trochę paćki, a trochę blw. Rozszerzamy od 5 miesiąca. Tyle że Ala po 2 dniach testów, 3 zjadła cały słoik 125g. Miało być wszystko powoli, ale uznałam że jeśli przy kp jadłam dosłownie wszystko, a ona nie miała z tym problemów to też nie będę jakoś się ograniczać przy rozszerzaniu. Na początku nie byłam zadowolona, że tak wcześnie, ale jak zobaczyłam jak je to zero wyrzutów. Taki egzemplarz, syn w jej wieku mleko z cyca chciał równo co 3 h, ona ciągle płacz że było za mało dla niej.
Ale super, że jest chętna do jedzenia. Ja wczoraj 3 dzień i mój też zjadł sporo marchweki. Najpierw zjadł parę łyżeczek i resztę odstawiłam, bo nie chciał. A ja zaczęłam jeść swój obiad i on chyba zobaczył i zaczął otwierać buzię, wiec dałam mu jego marchewkę i zjadł całą. Tylko nie wiem czy gotowana marchew nie powoduje zaparć? Chyba stosuje się ją przy biegunkach.

reklama
@marruk To co opisujesz to mój ma to samo, a widzisz co pediatra twierdzi 🤦‍♀️ Kiedyś radziłam się mam marcowych, one mają alergików i z azs i poleciły mi spisać co je mały i wybadać, co go uczula. Nic nie znalazłam, tak jak pisałam wcześniej 😕 więc nie wiem, czy azs może tak sobie powstać czy zawsze ma przyczynę w alergii.

Do góry