reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Zakwasy mam tylko po pchaniu wózka, bo poszliśmy na długi spacer po lasach i polach. Teren mało przyjazny dla nóg a co gorsza dla wózka.
A myślałam, że to tylko my się lubujemy w dziwnych terenach na spacery z wózkiem 🤭 cieszę się, że nie, to znaczy, że nie jestem dziwna 😋😄
U nas na razie mało gości, my nie byliśmy nigdzie. Z racji tego, że mam do domu rodzinnego 3h drogi w jedną stronę, a mój partner ma hodowlę zwierząt to nie mogliśmy tego zostawić i pojechać w odwiedziny. Smutno mi bardzo z tego powodu, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Jak tylko naprawię auto pojadę sama z małym na tydzień. Albo dwa 👍😉

reklama
A u nas pojawiły się 2 zabki 😁.
No i dziś pierwsza marchewka. Mały się zajadał, chociaż bardziej smakował mu sliniaczek, więc wszystko było w marchewce. Do tego kopnął nogą mi w łyżeczkę i marchewka była wszędzie. Chciałam przeprać ubranie, ale plamy nie chcą tak latwo zejść. A to dopiero pierwszy dzień rozszerzenia diety....

Wesołych świąt Wielkanocnych dla tych które obchodzą ☺️ powiem wam, że ja w gościnie się trochę umęczyłam.. Wzięliśmy wózek, zabawki, nosiliśmy na zmianę, ale synuś robił turbo drzemki.
Przez to, że on był taki absorbujący to córka była poszkodowana, bo nie miał kto z nią porysować i się pobawić bo gdy była zmiana to próbowaliśmy chocisz coś zjeść.. Jedyny plus taki, że przespał cała noc, bo ostatnio potrafił się budzić kilka razy w nocy, ale kiedy dostał smoczek to się uspokaial i szedł dalej spać.. Padnięta już byłam, plecy mnie bolały, więc takie wyjście to chyba średnio dla mnie 😂

A jak u was?
My święta u moich rodziców więc było sporo rąk do opieki więc łatwiej złapać oddech. Chociaż Iga ma ostatnio ciężkie wieczory i usypianie trwa godzinę ( nie wliczam w to ani kąpieli ani karmienia). A dni też bywają różne bo jednak ćwiczenia od fizjo trochę ja wkurzają.
Dzisiaj jeszcze odwiedziny teściów, przyjechali do domu moich rodziców bo tu stanowczo więcej przestrzeni. Mam to szczęście że moi rodzice i teściowe dogadują się super więc łatwiej to wszystko zgrać :)

A u nas pojawiły się 2 zabki 😁.
No i dziś pierwsza marchewka. Mały się zajadał, chociaż bardziej smakował mu sliniaczek, więc wszystko było w marchewce. Do tego kopnął nogą mi w łyżeczkę i marchewka była wszędzie. Chciałam przeprać ubranie, ale plamy nie chcą tak latwo zejść. A to dopiero pierwszy dzień rozszerzenia diety....
Czasy, kiedy jedną bluzeczkę i spodenki można było nosić w nienaruszonym stanie kilka dni, bezpowrotnie minęły 😂 Niby człowiek wiedział, że jedzenie to będzie taka mała walka, a jednak się łudził, że może uda się bez ofiar typu poplamione ubranka, ściany czy podłoga. Z mojego doświadczenia najlepiej radzi sobie różowy vanish. Zalewam plamę, zostawiam na około 10-15min i piorę. Jak mam dużo takich trudnych plam, w sensie dużo ubranek i dużo vanish nalałam to ustawiam dodatkowe płukanie. Wszystko spiera. Nawet jak czasem kupię coś z vinted i gdzieś znajdę starą plamkę to vanishem zejdzie 👍 ewentualnie mydełko z Rossmanna do odplamiania, ale od tego się niszczy tkanina bo trzeba pocierać 😕

A ząbki to była niespodzianka czy były jakieś problemy?

Dzięki za radę z vanishem. Ja właśnie używam tego mydełka do odplamiania i rzeczywiście te rzeczy sie niszczą od pocierania. Nie kupowałam vanisha, bo uważałam, że mydełko będzie delikatniejsze i nie uczuli małego.
Co do ząbków to nic mu nie było. Jedynie co to rączki do buzi wkładał i miał napuchniete dziąsła. Zauważyłam dopiero jak podawałam mu żelazo.

Dzięki za radę z vanishem. Ja właśnie używam tego mydełka do odplamiania i rzeczywiście te rzeczy sie niszczą od pocierania. Nie kupowałam vanisha, bo uważałam, że mydełko będzie delikatniejsze i nie uczuli małego.
Co do ząbków to nic mu nie było. Jedynie co to rączki do buzi wkładał i miał napuchniete dziąsła. Zauważyłam dopiero jak podawałam mu żelazo.
Ja się właśnie zastanawiam czy mojej się nie zaczynają wyżynać zęby bo rączki w buzi więcej niż zawsze. I jest okropnie marudna przy zasypianiu, znowu jest krzyk.. A udało nam się już z tego wyjść.. a teraz znowu..

Ja się właśnie zastanawiam czy mojej się nie zaczynają wyżynać zęby bo rączki w buzi więcej niż zawsze. I jest okropnie marudna przy zasypianiu, znowu jest krzyk.. A udało nam się już z tego wyjść.. a teraz znowu..
Z niemowlakami nigdy nie ma nudy. Jedyną stałą jest zmiana. My niedzielę mieliśmy super, wczoraj wieczór już było ciężko, a dziś od rana ciągle się drze. Teraz padła, a mnie to tak wykonczylo że do kawy zjadłam całą paczkę Raffaello, które miało iść jako dodatek do prezentu. Cóż muszę kupić nowe. 😕

Z niemowlakami nigdy nie ma nudy. Jedyną stałą jest zmiana. My niedzielę mieliśmy super, wczoraj wieczór już było ciężko, a dziś od rana ciągle się drze. Teraz padła, a mnie to tak wykonczylo że do kawy zjadłam całą paczkę Raffaello, które miało iść jako dodatek do prezentu. Cóż muszę kupić nowe. 😕
Oj zdecydowanie nie można się nudzić. A ja przez to że to mały alergik to nawet się słodyczami nie poratuje 🤣
Dzisiaj mieliśmy rehabilitację a po tym zawsze szybko pada wieczorem, oby dzisiaj też tak było :)

Mam do Was dwa pytania!
1. Jutro mamy szczepienia. Ostatnio po zestawie+meningoki mały miał wysoką gorączkę, dawałyście prewencyjnie leki przeciwgorączkowe, czy ogranizm ma walczyć?
2. Jakie macie zamiar kupować mleko modyfikowane? My mieliśmy Bebilon 1 Comfort, ale kolek dawno nie ma, więc zastanawiam się jakie teraz.

reklama
Mam do Was dwa pytania!
1. Jutro mamy szczepienia. Ostatnio po zestawie+meningoki mały miał wysoką gorączkę, dawałyście prewencyjnie leki przeciwgorączkowe, czy ogranizm ma walczyć?
2. Jakie macie zamiar kupować mleko modyfikowane? My mieliśmy Bebilon 1 Comfort, ale kolek dawno nie ma, więc zastanawiam się jakie teraz.
Nam pediatra radziła żeby dawać leki jak tylko się pojawi stan podgorączkowy.
Co do mm się nie wypowiem bo my mamy to dla alergików jako dodatek do kp.

Do góry