reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Witam
Ja w poprzedniej ciąży miałam podwyższone NT ,tylko dosyć wysoko po ponad 5 i była wada genetyczną i wada serca ale Tamtej ciazy nie donosiłam.
Teraz jestem właśnie w 19 tc i NT jest w normie i na echu pokazala sie tylko i albo aż wada serca.Narazie jestem w trakcie badan ,jak powazna bedzie to wada.Takze na Nt nie ma reguly.Moze byc w normie a tez moze byc cos nie tak.
Dzięki za odpowiedź, bardzo współczuje tego, co musiałaś przejść :( Faktycznie to NT było strasznie wysokie! Chciałabym jeszcze dopytać, czy echo serca jest standardowym badaniem w którymś tygodniu? Czy może zostało zlecone ze względu na poprzednie problemy? Ja właśnie myslalam o tym badaniu i też obawiam się wady serca, ale chcę wiedziec jak najszybciej i przemyślec leczenie - tak jak mowisz "tylko i albo aż", ale na szczęście te wady serca są często uleczalne i w obecnych czasach martwia mnie duużo mniej - mój młodszy brat też taką miał, nie miała wpływu na jego życie i do 10 r.z. nie było juz problemu. :)

reklama

Dzięki za odpowiedź, bardzo współczuje tego, co musiałaś przejść :( Faktycznie to NT było strasznie wysokie! Chciałabym jeszcze dopytać, czy echo serca jest standardowym badaniem w którymś tygodniu? Czy może zostało zlecone ze względu na poprzednie problemy? Ja właśnie myslalam o tym badaniu i też obawiam się wady serca, ale chcę wiedziec jak najszybciej i przemyślec leczenie - tak jak mowisz "tylko i albo aż", ale na szczęście te wady serca są często uleczalne i w obecnych czasach martwia mnie duużo mniej - mój młodszy brat też taką miał, nie miała wpływu na jego życie i do 10 r.z. nie było juz problemu. :)
U mnie w tej ciazy ginekolog wysłał mnie na badania prenatalne w 11-14 tc i wtedy już tam coś mieli podejrzenia.U mnie to tak bardziej z problemów z pierwszej ciąży.Ale echo serca plodu może zrobić każdy najbardziej między 19 a 21 tc,jak już jest serce widoczne.u mnie samo podwyższone nt w pierwszej ciąży, było wskazaniem do echo serca plodu,albo zrobić można prywatnie.Dla np.siebie jeśli się ma wątpliwości.

U mnie w tej ciazy ginekolog wysłał mnie na badania prenatalne w 11-14 tc i wtedy już tam coś mieli podejrzenia.U mnie to tak bardziej z problemów z pierwszej ciąży.Ale echo serca plodu może zrobić każdy najbardziej między 19 a 21 tc,jak już jest serce widoczne.u mnie samo podwyższone nt w pierwszej ciąży, było wskazaniem do echo serca plodu,albo zrobić można prywatnie.Dla np.siebie jeśli się ma wątpliwości.
Dzięki serdeczne za info, w takim razie postaram się na najbliższej wizycie to zaplanować razem z połówkowymi, u mnie co prawda jeszcze kilka tygodni do nich. Trzymam również super mocno kciuki za Twojego bobasa i jego serduszko <3

9
Dzięki serdeczne za info, w takim razie postaram się na najbliższej wizycie to zaplanować razem z połówkowymi, u mnie co prawda jeszcze kilka tygodni do nich. Trzymam również super mocno kciuki za Twojego bobasa i jego serduszko <3
Jeszcze możesz się dopytać swojego ginekologa żeby spojrzał dobrze na serduszko i jakby coś było nie tak to i on by to widział.Jak ma w miarę dobry sprzęt. Jak by coś podejrzewał to wtedy on może skierować na echo do odpowiedniego ośrodka .A jak Duże u Ciebie wynosi NT?

U mnie dla tego wieku jeszcze mieści się w normie, ale jest w 95 centylu, lekarka tego w ogóle nie skomentowała, ale ona własnie nic nie komentuje, np infekcja intymna wg niej nie wymaga leczenia, więc moje zaufanie spadło mocno i szukam sama rzeczy, których powinnam przypilnować, szczególnie, ze mamy w rodzinie historię chorób serca i to oboje - ja i mąż.

U mnie dla tego wieku jeszcze mieści się w normie, ale jest w 95 centylu, lekarka tego w ogóle nie skomentowała, ale ona własnie nic nie komentuje, np infekcja intymna wg niej nie wymaga leczenia, więc moje zaufanie spadło mocno i szukam sama rzeczy, których powinnam przypilnować, szczególnie, ze mamy w rodzinie historię chorób serca i to oboje - ja i mąż.
Z samego wywiadu ,ze juz były w rodzinie wady serca powinna Cie skierowac na Echo.
W razie czego lepiej wiedzieć teraz i się przygotować ewentualnie na leczenie i pomoc dla dzidziusia,jakby coś było jednak nie tak.
Ale życzy ci Żeby wszystkie badania wyszły ok ❤ i nie trzeba było si martwić ❤ ja nie dziękuję za kciuki żeby nie zapeszyc.Mam nadzieję że u mnie jednak będzie jakaś lagodniejsza ta wada i obędzie się bez operacji ;)

reklama
Do góry