reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja byłam przeciwna detektorowi, a dziś chętnie bym użyła (chociaż jest pewnie za wczesnie, zaczynam 16. tydzień), nie przytyłam od miesiąca, wcześniej +2kg, brzuch dziś prawie płaski, a w zeszłym tygodniu nosiłam już jeansy ciążowe :D Badanie za 2 tygodnie, a w międzyczasie jeszcze lot i wakacje, wiec możliwe, ze będzie jednak stresik. Co do tętna to ja nie znam, u mnie nikt tego nie mierzy przed 15-16 tyg. wiec ani nie widziałam, ani nie słyszałam :)

reklama
Co do detektora zależy od czułości ale w 16tc powinno być już spokojnie słychać tylko trzeba też rozróżniać tętno swoje a dzidziusia 😉 dzidziusia jest o wiele szybsze jak konik w galopie.
Ja polecam przy córce mi służył o teraz też używam

Cześć Dziewczyny, ja w weekend czytałam Was, ale miałam spadek sił, jeśli chodzi o pisanie. Jakiś czas temu pytałam Was tu o swędzenie ciała - u mnie zaczęło się to robić coraz bardziej nieznośne. Napisałam maila do mojego lekarza i kazał mi zrobić próby wątrobowe i kwasy żółciowe, żeby wykluczyć cholestazę. Co prawda zwykle, jeśli już, to pojawia się w 3 trymestrze, ale chciał wykluczyć to na pewno. No i dziś rano byłam w laboratorium i oprócz standardowego moczu i morfologii zrobiłam jeszcze te wszystkie badania - wyniki będą jutro. A w środę mam wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że to po prostu taki objaw ciąży, a nie cholestaza, bo nie chciałabym trafić do szpitala.

Co do szczepionki - ja jestem zapisana na 11 czerwca na pierwszą dawkę. Będę miała wtedy skończone 17 tygodni. A 16 czerwca dodatkowo idę do flebologa, żeby sprawdzić, czy z żyłami wszystko jest ok i czy nie robi się zakrzepica (jestem narażona).

A co do detektora tętna - u mnie jest dziwnie, bo wyłapuje mi bez problemu tętno na wyświetlaczu - i ono jest zazwyczaj ok 140-150, ale nie słychać tych uderzeń, a jedynie jakieś szmery. Nie wiem, czy to kwestia ilości tkanki tłuszczowej, ale z drugiej strony no nie mam jej tak dużo na brzuchu :) Albo mam wadliwy detektor :) W środę wszystko się okaże u lekarza - mam nadzieję, że będzie dobrze.

A poza tym, to wysoka temperatura za oknem (i w mieszkaniu niestety też) trochę mnie wykańcza. O ile wcześniej upały w ogóle mi nie przeszkadzały, o tyle teraz jest tragicznie :) Więc mam ogromną nadzieję, że lato będzie dla nas łaskawe pod względem temperatur :)

A jesteś pewna, że to nie za wcześnie trochę? Z tego, co wiem, to rekomendacje są od skończonego 18 tygodnia, a wiec 18t0d. A najlepiej robić i tak w okolicach 20, bo dziecko jest już wtedy większe i łatwiej można sprawdzić wszystkie struktury, organy,
A jesteś pewna, że to nie za wcześnie trochę? Z tego, co wiem, to rekomendacje są od skończonego 18 tygodnia, a wiec 18t0d. A najlepiej robić i tak w okolicach 20, bo dziecko jest już wtedy większe i łatwiej można sprawdzić wszystkie struktury, organy, itd.
Mieszkam w Niemczech i taka datę wizyty ustalił mi lekarz. To moja pierwsza ciąża i nie wiem jak jest w Polsce ale tutaj usg mam na każdej wizycie, w 14 tygodniu ciąży miałam robione usg brzuszne na którym lekarz oceniał długość kości udowej , średnice główki i sugerował płeć. Także nie mam pojęcia, oczywiście masz racje bo tez czytałam ze takie usg jest od 18 do 20 tc. To jest lekarz który prowadzi moją ciąże od początku i wizyty na najbliższe 5 miesięcy miałam ustalone już podczas wizyty pierwszej 🤷🏻‍♀️

reklama
Czyli sucha skóra to pewnie kolejna przypadłość kobiet ciężarnych... W takim razie musi być jakiś skuteczny specyfik, niemożliwe, że jeszcze żadna z nas go nie odnalazła [emoji853]
Ja nie tylko w ciąży mam sucha skore a cały rok, pewnie dlatego ze wagę do balsamów i smarowideł przykładam tylko w lecie 🤦‍♀️😂 wiem, mój błąd . W ciąży natomiast wystraszona ewentualnym pogorszeniem sie stanu skory, rozstępów itp itd zakupiłam olejek. I powiem tak, tani był , wydajny jest mega, dobrze się rozsmarowuje i przede wszystkim skóra przestała mnie swędzieć ! Mój mąż już się śmiał że pies do domu pchły przyniósł 😂 tak się drapałam. Polecam ale nie wiem czy jest w Polsce. Firma Rossmana Mamas Babydream.
C3162B18-9A87-493B-890F-66A027851534.jpeg

Do góry