reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja byłam przeciwna detektorowi, a dziś chętnie bym użyła (chociaż jest pewnie za wczesnie, zaczynam 16. tydzień), nie przytyłam od miesiąca, wcześniej +2kg, brzuch dziś prawie płaski, a w zeszłym tygodniu nosiłam już jeansy ciążowe :D Badanie za 2 tygodnie, a w międzyczasie jeszcze lot i wakacje, wiec możliwe, ze będzie jednak stresik. Co do tętna to ja nie znam, u mnie nikt tego nie mierzy przed 15-16 tyg. wiec ani nie widziałam, ani nie słyszałam :)

reklama
Co do detektora zależy od czułości ale w 16tc powinno być już spokojnie słychać tylko trzeba też rozróżniać tętno swoje a dzidziusia 😉 dzidziusia jest o wiele szybsze jak konik w galopie.
Ja polecam przy córce mi służył o teraz też używam

Cześć Dziewczyny, ja w weekend czytałam Was, ale miałam spadek sił, jeśli chodzi o pisanie. Jakiś czas temu pytałam Was tu o swędzenie ciała - u mnie zaczęło się to robić coraz bardziej nieznośne. Napisałam maila do mojego lekarza i kazał mi zrobić próby wątrobowe i kwasy żółciowe, żeby wykluczyć cholestazę. Co prawda zwykle, jeśli już, to pojawia się w 3 trymestrze, ale chciał wykluczyć to na pewno. No i dziś rano byłam w laboratorium i oprócz standardowego moczu i morfologii zrobiłam jeszcze te wszystkie badania - wyniki będą jutro. A w środę mam wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że to po prostu taki objaw ciąży, a nie cholestaza, bo nie chciałabym trafić do szpitala.

Co do szczepionki - ja jestem zapisana na 11 czerwca na pierwszą dawkę. Będę miała wtedy skończone 17 tygodni. A 16 czerwca dodatkowo idę do flebologa, żeby sprawdzić, czy z żyłami wszystko jest ok i czy nie robi się zakrzepica (jestem narażona).

A co do detektora tętna - u mnie jest dziwnie, bo wyłapuje mi bez problemu tętno na wyświetlaczu - i ono jest zazwyczaj ok 140-150, ale nie słychać tych uderzeń, a jedynie jakieś szmery. Nie wiem, czy to kwestia ilości tkanki tłuszczowej, ale z drugiej strony no nie mam jej tak dużo na brzuchu :) Albo mam wadliwy detektor :) W środę wszystko się okaże u lekarza - mam nadzieję, że będzie dobrze.

A poza tym, to wysoka temperatura za oknem (i w mieszkaniu niestety też) trochę mnie wykańcza. O ile wcześniej upały w ogóle mi nie przeszkadzały, o tyle teraz jest tragicznie :) Więc mam ogromną nadzieję, że lato będzie dla nas łaskawe pod względem temperatur :)

A jesteś pewna, że to nie za wcześnie trochę? Z tego, co wiem, to rekomendacje są od skończonego 18 tygodnia, a wiec 18t0d. A najlepiej robić i tak w okolicach 20, bo dziecko jest już wtedy większe i łatwiej można sprawdzić wszystkie struktury, organy,
A jesteś pewna, że to nie za wcześnie trochę? Z tego, co wiem, to rekomendacje są od skończonego 18 tygodnia, a wiec 18t0d. A najlepiej robić i tak w okolicach 20, bo dziecko jest już wtedy większe i łatwiej można sprawdzić wszystkie struktury, organy, itd.
Mieszkam w Niemczech i taka datę wizyty ustalił mi lekarz. To moja pierwsza ciąża i nie wiem jak jest w Polsce ale tutaj usg mam na każdej wizycie, w 14 tygodniu ciąży miałam robione usg brzuszne na którym lekarz oceniał długość kości udowej , średnice główki i sugerował płeć. Także nie mam pojęcia, oczywiście masz racje bo tez czytałam ze takie usg jest od 18 do 20 tc. To jest lekarz który prowadzi moją ciąże od początku i wizyty na najbliższe 5 miesięcy miałam ustalone już podczas wizyty pierwszej 🤷🏻‍♀️

reklama
Czyli sucha skóra to pewnie kolejna przypadłość kobiet ciężarnych... W takim razie musi być jakiś skuteczny specyfik, niemożliwe, że jeszcze żadna z nas go nie odnalazła [emoji853]
Ja nie tylko w ciąży mam sucha skore a cały rok, pewnie dlatego ze wagę do balsamów i smarowideł przykładam tylko w lecie 🤦‍♀️😂 wiem, mój błąd . W ciąży natomiast wystraszona ewentualnym pogorszeniem sie stanu skory, rozstępów itp itd zakupiłam olejek. I powiem tak, tani był , wydajny jest mega, dobrze się rozsmarowuje i przede wszystkim skóra przestała mnie swędzieć ! Mój mąż już się śmiał że pies do domu pchły przyniósł 😂 tak się drapałam. Polecam ale nie wiem czy jest w Polsce. Firma Rossmana Mamas Babydream.
C3162B18-9A87-493B-890F-66A027851534.jpeg

Do góry