reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Ja bym poszła do ZUS, prosiła o wyjaśnienie i założyła konto u nich od razu konto na epue. Przy umowie zlecenie jest to pomocne.
Mam profil epue. A w zusie każą czekać 😒 oni teraz przez ustawy covidowe są usprawiedliwieni z wszelkich spóźnień, nie muszą się tłumaczyć ani naliczać odsetek... 😞

Ostatnia edycja:
Dostaje co miesiac w takim samym terminie jak miałam wypłate. Nie wiem czy to nie zależy od kadrowej jakoś. Moja bratowa miała taki problem własnie z wypłatami na L4 i u niej w pracy kadrowa coś źle robiła, za późno wysyłała wnioski czy coś takiego, nie pamiętam.
To zależy od wielkości firmy, bo w firmach zatrudniających do 20 osób takie wynagrodzenie jest wypłacane bezpośrednio przez ZUS (wtedy mogą być opóźnienia), a w firmach zatrudniających powyżej 20 osób zazwyczaj jest to wypłacane przez pracodawcę razem z wszystkimi wypłatami, a potem pracodawca rozlicza się z ZUSem.

To zależy od wielkości firmy, bo w firmach zatrudniających do 20 osób takie wynagrodzenie jest wypłacane bezpośrednio przez ZUS (wtedy mogą być opóźnienia), a w firmach zatrudniających powyżej 20 osób zazwyczaj jest to wypłacane przez pracodawcę razem z wszystkimi wypłatami, a potem pracodawca rozlicza się z ZUSem.
Dokladnie jest tak jak piszesz. Mi wypłaca pracodawca i jest tak jak do tej pory. Przewrotka współczuję:/ dzwoń do nich dobijaj sie itd. Jakos musi to ruszyć

Dziewczyny, a któraś z Was jeszcze pracuje? Do kiedy macie zamiar? Planuję do końca sierpnia (o ile będę się tak dobrze czuła), to chyba w miarę racjonalny czas na przejście na zwolnienie?

Dziewczyny, a któraś z Was jeszcze pracuje? Do kiedy macie zamiar? Planuję do końca sierpnia (o ile będę się tak dobrze czuła), to chyba w miarę racjonalny czas na przejście na zwolnienie?
Ja pracuje i będę do końca 8ego miesiąca. Pracuje z domu, praca biurowa (biura wciąż zamoknięte dla nas). Idę na urlop 2x po tygodniu w ciągu wakacji a tak to ciągnę. Powinnam od sierpnia mieć zastępstwo to akurat przygotuje te osobę i tez będę mieć wsparcie. Mnie bez pracy to by rozniosła ta ciaza (jak każda inna także mój wybór)

Ja pracuję. Ze względu na moją historię położniczą moja lekarz już dawno by mnie wysłała 🙈 ale na samozatrudnieniu to nie takie proste. Ale jeżeli na badaniach będą jakieś skracania szyjki czy inne cuda to się nie będę zastanawiać.

reklama
Ja planuje tak do września. Ale czy początek czy koniec to zależy jak się będę czuła i kiedy znajdą zastępstwo. Pracuje z domu więc też jest prościej. Ale ostatni dni mam urwanie głowy i pracuje sporo ponad 8h więc muszę to trochę przykrócić :)

Do góry