reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

To wiem ze są reakcje opóźnione i mówię już po tym jak dużo razy to jadła itp.
Spacery to mamy codziennie po kilka godzin
Trzeba pamiętać że każde dziecko jest inne i jedno potrzebuje tego a inne nie
Nie da się generalizować dzieci.
Kto pyta nie błądzi i szanuje każda odpowiedź i podpowiedz bo po to pytam.
Zależy mi na niej i na tym by była zdrowa by nic jej nie było

reklama
Ale ja nie generalizuję 🙂 I doskonale wiem jak to jest mieć niejadka na pokładzie, zdaje sobie sprawę, że wciśnięcie dodatkowej porcji mleka graniczy z cudem. Dlatego właśnie zaleca się podawanie posiłku stałego po mleku, żeby dziecko zjadlo swoją porcje mleka i ewentualnie uzupełniło posiłkiem.
Ja bym radziła jednak skonsultować się ze specjalistą od żywienia niemowląt w kwestii diety i jej rozszerzania. Z moich obserwacji pediatrzy niestety często mają dość przestarzałą wiedzę w tym zakresie.
Co do kaszki - nie napisałam, żeby nie dawać na noc, tylko uważać z tym. Jeśli Twojej córce to nie szkodzi to super. Natomiast owoce, czyli słodkie, to tak jak dorosły, na noc nie powinna jeść.
A powiedz mi ile ona aktualnie ma tygodni i ile waży?
I czy sprawdzaliscie małej poziom ferrytyny?

Wybaczcie, że się na chwilkę podepnę, bo to nie mój wątek, moja gwiazda jest z października 2020 i nie mogę znaleźć wątku dla nas.
Moja ma teraz 6 miesięcy, ale od ukończenia 2 miesiąca zaczęła się przewracać z brzucha na plecy w nieprawidłowy sposób (główka ją przeważała na jedną stronę podczas leżenia na brzuszku) oraz stale w leżeniu na pleckach była ułożona w literę C. Po wizycie u lekarza dostałyśmy skierowanie do fizjoterapeuty - okazało się że mamy wzmożone napięcie mięśniowe w obręczy barkowej oraz asymetrię ułożeniową na lewą stronę. Biorąc pod uwagę ciężki poród, skurcze parte miałam przez ponad 2 godziny, mała się zaklinowała i popękałam w środku, szyjka rozerwana, a na koniec jeszcze mnie położna rozcięła. Prawdopodobnie właśnie poród spowodował to wszystko i doszło do urazu. Ćwiczymy metodą Vojty od przeszło 2 miesięcy i różnica jest ogromna. Leży ładnie, prosto na pleckach - od urodzenia mała spała na brzuchu, na plecach był płacz co 15 minut, od miesiąca czasu w czasie drzemek preferuje właśnie plecki, w nocy na brzuszku. Lepiej je, mniej ulewa, nawet wypróżnianie się unormowało. Zakładam że będziemy ćwiczyć dopóki nie zacznie chodzić.
Polecam sprawdzić, wizyta na NFZ u lekarza rehabilitacji medycznej za darmo, a człowiek będzie spokojniejszy. Wszystkie te symptomy wystąpiły również u mojej córki, także może coś mogłabym pomóc i wesprzeć [emoji3526]
Cześć dziewczyny, większość dzieciaczków tutaj jest starszych od mojej panny Julianny, za tydzień skończy 4 ms i jakiś czas temu zaczęła przewracać się najpierw na boki a potem już z plecków na brzuszek, od 2 dni potrafi z brzucha przekręcić się spowrotem na plecki i tak się turla przez całe łóżko. Nie jest to do końca prawidłowy obrót, bo kiedy jest na br, uszku to,, specjalnie,, nie wyciąga rączek spodbrzucha i myk na plecy, jak chce poleżeć na brzuchu to rączki umie już spod niego wyciągnąć. Czytałam, że obroty z brzucha na plecy dopiero w 7 ms ale to chyba troszkę inaczej wtedy będzie robić, teraz ma radochę z tego turlania i tak się zastanawiam czy z tym fantem udać się do fizjo i posprawdzać... Jak u Was? Był ktoś z tego powodu?

Druga sprawa, mamcie chore na Hashimoto i niedoczynność tarczycy, czy badalyscie dwoim dzieciom hormony tarczycy? My mieliśmy takie zalecenie w wypisie Julki i jesteśmy poo, wyszło lekko zawyzone ft3, czekam na tele poradę w zw. z powyższym...

Cześć dziewczyny, większość dzieciaczków tutaj jest starszych od mojej panny Julianny, za tydzień skończy 4 ms i jakiś czas temu zaczęła przewracać się najpierw na boki a potem już z plecków na brzuszek, od 2 dni potrafi z brzucha przekręcić się spowrotem na plecki i tak się turla przez całe łóżko. Nie jest to do końca prawidłowy obrót, bo kiedy jest na br, uszku to,, specjalnie,, nie wyciąga rączek spodbrzucha i myk na plecy, jak chce poleżeć na brzuchu to rączki umie już spod niego wyciągnąć. Czytałam, że obroty z brzucha na plecy dopiero w 7 ms ale to chyba troszkę inaczej wtedy będzie robić, teraz ma radochę z tego turlania i tak się zastanawiam czy z tym fantem udać się do fizjo i posprawdzać... Jak u Was? Był ktoś z tego powodu?

Druga sprawa, mamcie chore na Hashimoto i niedoczynność tarczycy, czy badalyscie dwoim dzieciom hormony tarczycy? My mieliśmy takie zalecenie w wypisie Julki i jesteśmy poo, wyszło lekko zawyzone ft3, czekam na tele poradę w zw. z powyższym...
Tak samo choruję na niedoczynność tarczycy (problemy się zaczęły podczas dojrzewania), przyjmuję letrox 75 codziennie, ale po porodzie lekarka mówiła, że wszystko w porządku i wyniki córka ma w normie. Będę w każdym bądź razie się z małą wybierać za jakiś czas sprawdzić ponownie.

Ma już 21 tygodni jak wazymy ja w domu to dziś miała 5520g
Z wynikow jakie miała robione podczas przeziębienia to wyszło że ma lekka anemię ale lekarka kazała je powtórzyć w najbliższym czasie tak samo miała bakterie w moczu ale stwierdzono że tyle może być podczas takiego pobierania moczu itd
Staram się jej dawać mleko tak często jak to możliwe.
Jesli chodzi o kwestie dietetyka też byliśmy u niego. On mówił podobnie jak pediatra nasza.
Teraz mamy mieć rehabilitację itd widać że z każdym dniem jest jej coraz ciężej przy tych schorzeniach i wydaje mi się że to też ma wpływ na apetyt i że nie chce sypiać itp

Moja córa jest długa i chuda jak szczypior, teraz na 6 miesięcy waży 7.500 kilo, ale na wcześniejszym szczepieniu (4 miesiące) ważyła 4.400. Pediatra polecił do mleka dodawać niepełną miarkę kleiku ryżowego do zagęszczenia (np na 150ml mleka, czyli 5 miarek mleczka 3/4 miarki kleiku) i na dłużej się najadała i troszkę waga podskoczyła [emoji846]
Coraz bardziej mnie martwi jej waga lekarka dała nam czas do końca kwietnia by dobiła do 6 kg przynajmniej jak nie to szpital, narazie je tylko jakieś pół sloiczka warzyw lub owoców i kleik raz dziennie mleko hipp ha 1 plus zagestnik Babilon nutriton bo miała problemy z ulewaniem co ja mogę jeszcze zrobić?

U nas dostawała zagestnik do mleka Babilon nu triton i teraz już go nie zje wogole jak się doda próbowaliśmy z kleikami i nic. Jak tylko wyczuje że coś jest nie tak z mlekiem to nie zje. Bo najpierw miała nutramigen ale potem zmienili sklad i ja zaczął uczulac więc z lekarka przeszliśmy na hipp ha 1 i jest w porządku i nie ulewa. Ona jak byla na szczepieniu jak miała 4 miesiące miała 4880g i lekarka powiedziała że jak na tym co będzie teraz w maju to ma mieć 6kg jak nie to szpital czeka

To faktycznie waży troszkę za mało. Ja bym spróbowała tak jak koleżanka napisała - zageścić każde mleko jakimś kleikiem. W ogóle podnieść kaloryczność potraw, jeśli dostaje obiadek to dodałabym do niego jakiś makaron, ryż czy kasze (można zblendowac) i do każdego posiłku dodatek tłuszczu, typu oliwa z oliwek czy masło (jeśli może masło, bo jak ma alergie to nie). Nie dość, że podniesiesz kaloryczność to i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą mogły się przyswoić lepiej.
Anemia tak jak zakażenie układu moczowego osłabiają apetyt, więc powtórzyłabym badania i zrobiła ferrytyne. Ona pokazuje jaki jest zapas żelaza w organizmie.
Powodzenia, ja wiem, że to jest ciężka sprawa jak dziecko nie przybiera jak powinno, mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć jakiś sposób, który mała zaakceptuje.

Cesarka też jest często przyczyną nieprawidłowego napięcia u dzieci. Przez to, że nie przeciskaly się przez kanał rodny i nie walczyły ze skurczami, to nie wypracowały prawidłowego napięcia. Twoja córeczka chyba była przez CC. U mojej siostry po każdej godzinie rehabilitacji zauważa, że mały jest spokojniejszy i ma miękki brzuszek. Wcześniej często mu twardniał, bo mały się często spinał

reklama
Tak jest z cc. Wcześniej jadala zageszczane mleko ale odkąd spróbowała warzywek to odrzuciła zageszczanie mleka nie wiedząc czemu jak się jej poda samo mleko to więcej zje i chętniej a jak zagęszczane to dwa łyki i koniec jedzenia. Powoli dokładamy i robimy pozywniejsze posiłki w postaci obiadów ale dopiero je próbuje bo do tej pory jadala głównie zupki

Do góry