reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2020

Julinek zasypia między 20:00 a 21:00, pozycja bez zmian - na brzuszku i śpi do ok. 6:00, robi sobie godzinną przerwę na pogaduchy z bratem którego szykuję do szkoły, zabawę i zmianę pieluszki i zasypia jeszcze na godzinę, poltory do 8:30 wówczas wstaje na dobre :) w ciągu dnia śpi 3 razy, na spacerze najdłużej bo 3 godziny z hakiem niezmiennie. Mąż w nocy nie wie, że ma dziecko - je 2 czasem 3 razy.
Mała ma skończone 3 ms 1 marca i waży ok 6300g.
6800 dla 3,5 ms chłopca to raczej norma... Skąd pomysł z wodą u Twojej pediatry to nie mam pojęcia, tym bardziej że synuś na piersi...
Kupki u nas zazwyczaj 1 na dzionek, czasem 2.

A z innej beczki pytanko, czy Wasze dzieci,, boją się,, obcych?? Jula już kilka razy zareagowała płaczem zaraz po wzięciu jej na ręce przez kogoś,, obcego,, (ona z tych rzadko płaczących) a ostatnio dziadek wygłupiał się i też płacz ni z tego ni z owego... Taka malutka, a już kuma? Czy może po prostu wrażliwa bardzo... Jak u Was?
Tak u nas reaguje nagłym przeraźliwym płaczem , raz jak wzięła go ciocia która widział drugi raz , a ostatnio zaczął się aż zanosić jak teściowa go wzięła 🤣 No ale nie widział jej ponad tydzień 😆

reklama
Uff.. nagimnastykowałam się dzisiaj na maxa ale synek poszedl.spac przed 20. Ciekawe o ktorej jutro wstanie??

Mlody moze isc na ręce do wszystkich jak leci i tylko oglada się z zaciekawieniem na nowe osoby.

Tego się boje. U mnie teściowa widzi raz na miesiąc, więc nie wiem jak niedługo zareaguje.
Hihihi Jula teściową wnikliwie obserwuje ale ona nie bierze jej na ręce więc jest spokój 😉
Dla mnie to,, nowość,, bo starszaki odważne zawsze, nigdy nie reagowali płaczem na obcych, a już w takim wieku na pewno. A tutaj to takie ewidentne, taki żal ma dziecko, buzia w podkówkę i wystarczy że ja ją wezmę i momentalnie cisza.

Jeszcze jedno mam pytanko, czym bawią się wasze pociechy? Co lubią szczególnie, co byście poleciły? Konkrety poproszę celem inspiracji 😉
U nas póki co nr 1 to gryzaki, mogę polecić mubella grzybek i żyrafka Sophie, Jula oba uwielbia i podgryza namiętnie, fajnie sobie też radzi z ich trzymaniem.
Kiedy leży na brzuszku lubi bawić się opakowaniem chusteczek mokrych, zawsze jej przysowam a ona se paluszkami szelesci.
Lubi też mate edukacyjną, taką że nóżkami uderza w klawisze i gra muzyka a nad głową wiszą grzechotki, które potrąca lub ciągnie.
No i ostatnio też nr 1 projektor gwiazd, jest nim oczarowana.

Uff.. nagimnastykowałam się dzisiaj na maxa ale synek poszedl.spac przed 20. Ciekawe o ktorej jutro wstanie??

Mlody moze isc na ręce do wszystkich jak leci i tylko oglada się z zaciekawieniem na nowe osoby.
Napisz koniecznie czy,, się udało,, 😁
Moja pierworodna taka była, że szła do wszystkich zaaaawsze, nigdy nie miała lęku przed obcymi, a najmlodsza szykuje się nam nieśmiałek 😀

My po pierwszym szczepieniu, poszło bardzo sprawnie, pneumokoki będziemy szczepić zupełnie osobno - Niunka tylko zapłakała, dzielna dziewczyna. Waga 6110g zatem ta domowa zawyża odrobinkę. Teraz śpi, mam nadzieję że będzie dobrze jak się obudzi.

Dokładnie siatki są od oceny czy waga dziecka w danym wieku mieści się w normie A ważniejsza jest nawet czy przyrosty idą w tym samym kanale ( Czyli czy cały czas idzie między tymi samyli dwoma kreskami).
No to wszystko też zależy czy mieści się w siatkach centylowych, dla 3,5 miesięcznego jest rozpiętość mniej więcej od 5400 do 7500, wiec 6800 jest ok.

reklama
Jeszcze jedno mam pytanko, czym bawią się wasze pociechy? Co lubią szczególnie, co byście poleciły? Konkrety poproszę celem inspiracji 😉
U nas póki co nr 1 to gryzaki, mogę polecić mubella grzybek i żyrafka Sophie, Jula oba uwielbia i podgryza namiętnie, fajnie sobie też radzi z ich trzymaniem.
Kiedy leży na brzuszku lubi bawić się opakowaniem chusteczek mokrych, zawsze jej przysowam a ona se paluszkami szelesci.
Lubi też mate edukacyjną, taką że nóżkami uderza w klawisze i gra muzyka a nad głową wiszą grzechotki, które potrąca lub ciągnie.
No i ostatnio też nr 1 projektor gwiazd, jest nim oczarowana.
Co do zabawek to też mamy mubella, lubi go. Oprócz tego super się teraz sprawdza mata SkipHop Wesołe Podwórko, są tam fajne zawieszki, które sobie wygodnie łapie.
Oprócz tego mamy też szeleściaka z fisher price taki aparat, ale jego trzeba przytrzymać żeby się zajął, bo jest za duży jeszcze do chwytania. Sensorky piłki sensoryczne jakoś go nie interesują.
No i karuzela tiny love z projektorem też jakoś mniej go interesuje ostatnio.

Dziewczyny w czym kąpięcie wasze maluszki?

Ja dodaję do wody kilka kropel olejku że słodkich migdałów, a włoski i ciało myje Dermą.

Ostatnia edycja:
Do góry