reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2020

O której godzinie wasze dzieciątka budzą się na dobre?

U nas do tej pory byla to godzina 7 ale chyba przez to, ze robi się jasno coraz wczesniej to moj synek budzi się od kilku dni o 6....
Jaś chodzi spać koło 20-21, w nocy 2-3pobudki na mleczko, wstajemy na dobre między 5-7 😅
Mój chodzi spać 22-23, śpi tak średni do 8, czasami zdarzy się że 9.
Ja po drugim szczepieniu, młody waży 6800g, ma 3.5 miesiąca. Podobno jest 1kg do przodu. Pani doktor kazała mu wodę dawać.. karmie piersią.
Czy któraś z Was też miała takie zalecenie jeśli dziecko jest większe niż powinno?

Jak często wasze dzieci karmione piersią robią kupę?
Mój od niecałego miesiąca robi raz na 3,4,5 dni. Wcześniej było to 1-2 kupy na dzień.
Jaś ma 15tyg i waży 6100g, pije moje mleko. Dopajam raz dziennie herbatką- rumianek lub koperek- sama też piję te herbaty.
Dziewczyny w czym kąpięcie wasze maluszki?
Ziajka płyn do kąpieli natłuszczający.

reklama
Byliśmy u neonatologa, mamy skierowanie na rehabilitację bo Jaś ma słabe napięcie mięśniowe. Ale chirurg mówi, że jest ryzyko że stomi się zapadnie lub jelito wysunie się na zewnątrz...zobaczymy co powie fizjoterapeuta.
Poslałam dziś wniosek o stwierdzenie niepełnosprawności u Jasia.

Dziewczyny czy wasze dzieci tez są takie wymagające odnośnie uwagi ? Mój mały skończone cztery miesiące i do południa jest ok , a gdzieś 14 zaczyna się istny armagedon , młody jest tak absorbujący 😳 starszak idzie na drugi plan totalnie aż mi go szkoda ;(

Załączniki

• 21B1142D-A289-4A34-B21A-8F4E161F3E10.jpeg
    21B1142D-A289-4A34-B21A-8F4E161F3E10.jpeg
    65,8 KB · Wyświetleń: 81
Dziewczyny czy wasze dzieci tez są takie wymagające odnośnie uwagi ? Mój mały skończone cztery miesiące i do południa jest ok , a gdzieś 14 zaczyna się istny armagedon , młody jest tak absorbujący 😳 starszak idzie na drugi plan totalnie aż mi go szkoda ;(
Nooo. Ja cały dzień nic nie zrobię. Zabawa na podłodze samemu tylko chwilę. Jak zabawa się znudzi to nosić i zwiedzać. Drzemka w dzień też tylko chwilę samemu, bo zaraz się wybudza i trzeba brać na ręce, wtedy śpi dalej. Jedynie rano mu puszcze karuzele i szybko się przebiorę i umyje. Śniadanie robię w kuchni i wjeżdżam tam wózkiem, żeby on mógł mnie widzieć. Czekamy tylko, aż mąż wróci lub wpadnie moja mama, żeby na chwilę go przejęli. Ale widzę, że zaczyna ładnie sam się bawić zabawkami, więc liczę że już niedługo więcej polezy samemu

No Janek daje w kość. Najlepiej całe dnie na ręce, teraz nawet noce. Szczerze mówiąc to ostatnio nie mam czasu na nic. Mąż późno wraca z pracy, też zmęczony więc zajmuje się małym praktycznie sama.
Próbuję go zająć jakoś na macie, żeby pobawił się sam, ale grzechotki interesują go minutę, może dwie i wszystko wyrzuca. Jak nie widzi mnie w pobliżu to tak się wścieka, że zabawki po całym pokoju latają.

Czyli taki okres po prostu ;) to jest wspaniałe Ze taka istota mała jest tak zaparzona we mnie , No ale wychodzi na to ze i toaleta będzie wspólna już dziennie 🤦‍♀️ A ostatnio pisalysie o akceptacji butelki w awaryjnych sytuacjach , mój niestety woli nie jeść przez pare godzin , tylko cyc 😳

U nas mała chodzi spać ok 22-23 wstaje różnie między 7-10 W czasie przerwy nocnej je ok 3-4 razy pierwsze spanie ma najdłuższe ( aktualnie ok 5 godzin a potem różnie) ogólnie w nocy je lepiej niż w dzień. Z zabawami to różnie jak jest wyspana to chętnie bawi się swoimi zabawkami ( ma taki wilkinowy kosz a w nim nad głową zawieszone zabawki może sobie je rączkami łapać i poruszać, chętnie też przewraca się na brzuszek. Ale jak jest zmęczona to trudno ja czymś zająć. Sama rzadko zasypia najczęściej na cycki czasem na rękach.
Robi się już bardzo fajna, chętnie po swojemu gada i się śmieje. I poznaje swoją siostrę która uwielbia, bardzo się cieszy na jej widok.

A jakie macie zaplanowane dalsze postępowanie u Jasia w sprawie jego jelit. Ta stomia jest dlatego że miał operowany końcowy odcinek? Będzie miał odtwarzana ciągłość przewodu pokarmowego?
Może za jakiś czas będzie mógł normalnie ćwiczyć.
Biedy Jaś ta stomia pewnie mu przeszkadza.
A te herbatki podajesz z powodu takiego zalecenia czy uważasz że on potrzebuje przepajania? Bo Jasiu jest na piersi(wiem że je z butelki ale Twoje mleko) więc w sumie nie potrzebuje dopajania.
Byliśmy u neonatologa, mamy skierowanie na rehabilitację bo Jaś ma słabe napięcie mięśniowe. Ale chirurg mówi, że jest ryzyko że stomi się zapadnie lub jelito wysunie się na zewnątrz...zobaczymy co powie fizjoterapeuta.
Poslałam dziś wniosek o stwierdzenie niepełnosprawności u Jasia.

reklama
Synuś jest śliczny. Wygląda na starszego. Ma bardzo bystre spojrzenie.
U nas malutka też okresowo jest bardzo wymagająca a starsza córka do tego okresowo zaczęła się buntować. Jak coś jej nie pasuje wpada w napady szału i furii (wrzeszczy i krzyczy bez opamiętania) wydaje mi się że chce tak skupić na sobie uwagę (taka jak by manifestacja jednak zazdrości)
Dziewczyny czy wasze dzieci tez są takie wymagające odnośnie uwagi ? Mój mały skończone cztery miesiące i do południa jest ok , a gdzieś 14 zaczyna się istny armagedon , młody jest tak absorbujący [emoji15] starszak idzie na drugi plan totalnie aż mi go szkoda ;(

Do góry