reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

ostka czy to cos teraz da ta dieta hmmm nie wiem możesz ograniczyć ale do diabetologa to chyba ciebie nie wysle bo zdązysz urodzić zanim termin dostaniesz :) ja na czczo i po 2 godz po obciażeniu miałam w normie ale dziewczyny pisza ze po 1 godz mierzyć kazali cukier a ja jak pytałam to mi mówiły że po 2 i tak bądż tu mądra po dwuch miałam zawsze w normach a pogodzinie kto wie i teraz na koniec gdybanie mi zostało kiedy dowiedziałam sie o wadze małego teraz to juz nic nie zrobie miesiac ostatni nie mierzyłam cukru wcale dopiero wczoraj i naczco tez w normie był .

ja po KTG zapis prawidłowy ale maluszek podczas ktg zawsze śpi figluje przed i po a podczas zapisu chrapie telepac mozna wtedy brzuchem a on nic nie wygodnie mu w takich pozycjach jak mnie ustawiają:) ,jutro badania zrobię .

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Claudusia:-) 

Czy wasi lekarze też uważają, że zrobienie badania na obecność wirusa HIV jest konieczne? Robiłyście to badanie? Wczoraj na wizycie miałam małą pogadankę na ten temat i w sumie racja, warto to sprawdzić, bo żyjemy w takich czasach, a nie innych, gdzie zarazić się jest faktycznie łatwo. Śmieszne dla mnie w ogóle jest to, że to badanie kosztuje zaledwie 35zł, a w laboratorium gdzie zawsze badam krew 350zł. Skąd tak ogromne różnice, nie wiem. Zaczęłam się za to zastanawiać czy za każdym razem nie przepłacałam, kiedy idę tam na badania:wściekła/y:

ostkapa dobrze, że późno niż wcale.

ostka czy to cos teraz da ta dieta hmmm nie wiem możesz ograniczyć ale do diabetologa to chyba ciebie nie wysle bo zdązysz urodzić zanim termin dostaniesz :) ja na czczo i po 2 godz po obciażeniu miałam w normie ale dziewczyny pisza ze po 1 godz mierzyć kazali cukier a ja jak pytałam to mi mówiły że po 2 i tak bądż tu mądra po dwuch miałam zawsze w normach a pogodzinie kto wie i teraz na koniec gdybanie mi zostało kiedy dowiedziałam sie o wadze małego teraz to juz nic nie zrobie miesiac ostatni nie mierzyłam cukru wcale dopiero wczoraj i naczco tez w normie był .

ja po KTG zapis prawidłowy ale maluszek podczas ktg zawsze śpi figluje przed i po a podczas zapisu chrapie telepac mozna wtedy brzuchem a on nic nie wygodnie mu w takich pozycjach jak mnie ustawiają:) ,jutro badania zrobię .

Najważniejszy jest wynik ten właśnie po 2 godzinach. Wtedy wyrzut insuliny z trzustki powinien zbić cukier do poziomu "normy". Kiedy ktoś ma nietolerancję glukozy, lub właśnie cukrzycę, insulina po prostu "nie działa" i cukier nadal pozostaje na wysokim poziomie.

Czy wasi lekarze też uważają, że zrobienie badania na obecność wirusa HIV jest konieczne? Robiłyście to badanie?
ostkapa dobrze, że późno niż wcale.

U nas jest taki wymóg do szpitala. Trzeba mieć i koniec.Na szczęście ja miałam w ramach NFZ

Najważniejszy jest wynik ten właśnie po 2 godzinach. Wtedy wyrzut insuliny z trzustki powinien zbić cukier do poziomu "normy". Kiedy ktoś ma nietolerancję glukozy, lub właśnie cukrzycę, insulina po prostu "nie działa" i cukier nadal pozostaje na wysokim poziomie.

Tak przy obciążeniu glukozą po 2 godz. i przy normalnej cukrzycy też. A przy ciążowej wymóg jest po godzinie po posiłku ze względu na obciążenie trzustki. Tak mi przynajmniej pani dr tłumaczyła jak zapytałam Gin też kazał po godzinie i w książkach też tak piszą. Ale nie będziemy o to kruszyć kopii :-) Jesteśmy już na finiszu, dzieci zdrowe to w d..nosie z cukrem.

Ja byłam wczoraj właśnie u diab. Powiedziała że widać że już się zbliżamy do porodu, bo mi się ładnie cukier normuje. Mam juz mierzyć tylko po głównych posiłkach 3x dz.

Jak mnie dzisiaj wszystko boli. Z łóżka wstaję z jękami. Ledwo chodzę tak mnie krocze napierdziela. Fizycznie dziś jestem na minusie dużym. A trzeba zakupy zrobić. Jutro wieczorem rodzice się na imprezę wkręcili bo w niedzielę mamy rocznicę ślubu. Jak ja cokolwiek przygotuję...

U nas jest taki wymóg do szpitala. Trzeba mieć i koniec.Na szczęście ja miałam w ramach NFZ

Tak przy obciążeniu glukozą po 2 godz. i przy normalnej cukrzycy też. A przy ciążowej wymóg jest po godzinie po posiłku ze względu na obciążenie trzustki. Tak mi przynajmniej pani dr tłumaczyła jak zapytałam Gin też kazał po godzinie i w książkach też tak piszą. Ale nie będziemy o to kruszyć kopii :-) Jesteśmy już na finiszu, dzieci zdrowe to w d..nosie z cukrem.

Ja byłam wczoraj właśnie u diab. Powiedziała że widać że już się zbliżamy do porodu, bo mi się ładnie cukier normuje. Mam juz mierzyć tylko po głównych posiłkach 3x dz.

Jak mnie dzisiaj wszystko boli. Z łóżka wstaję z jękami. Ledwo chodzę tak mnie krocze napierdziela. Fizycznie dziś jestem na minusie dużym. A trzeba zakupy zrobić. Jutro wieczorem rodzice się na imprezę wkręcili bo w niedzielę mamy rocznicę ślubu. Jak ja cokolwiek przygotuję...

Ależ ja nie twierdzę, że wynik po godzinie jest całkowicie nieważny. Uważam, że błędem jest robienie tylko jednego testu - po 2 godzinach. Sama miałam 2 razy kontrolowany cukier - po godzinie i po 2. Wiem jedynie, że najważniejszy jest ten właśnie drugi wynik.

A u mnie "wyskoczył" ślub w rodzinie i to zupełnie z zaskoczenia i na dodatek jutro :baffled:. Dowiedzieliśmy się 2 tygodnie temu i dzisiaj muszę w końcu zebrać siły i iść na poszukiwanie jakiegoś prezentu.

A oto moja ukochana córeczka :-)

IMG_3705.jpg

normalnie już zgłupiałam. z tego co wyczytałam powinnam teraz po 4 tygodniach mieć zrobione badanie "po 2h - czyli 75g), ale za 4 tygodnie to już zupełnie będzie po ptakach. Poza tym w sumie ulala masz rację z tym diabetologiem - wszystko przy późno...
Mam wiele "ale".... martwię się maluchem, bo naczytałam się że cukrzyca ciążowa może powodować wady rozwojowe - jeśli jest nieleczona, a moja nawet nie była wykryta:szok:, druga sprawa ja nawet nie wiem ile maluch waży (czy nie za dużo), bo ostatnie usg miałam robione w 22 tygodniu lipca i wtedy Mała była w normie. Poza tym jak czytałam o "przyczynach cukrzycy ciążowej" to jakoś z żadną się nie zidentyfikowałam, dziwne.
Zobaczę co mi jutro gin powie, a póki co odstawiłam codzienne dawki cukru, czyli: miodek (do herbaty), jogurt (słodzony), mały batonik (na deser).
Martwię się...

reklama
Ostkapa teraz nerwy nic dadzą... Zacznij dietę, chociaż jest na nią bardzo późno, ale zawsze to coś...

Mówicie, że bliżej porodu cukier się normuje? Cieszy mnie to, bo u mnie ostatnio wyniki idealne:D wizyta w poradni w poniedziałek, zobaczymy co mi powiedzą:)

Do góry