reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

babyduck - za urlop macierzyński przysługuje urlop wypoczynkowy normalnie. Nie przysługuje tylko za urlop wychowawczy.
Nie wiem czy pracodawca ma obowiazek udzielić Ci całego bieżącego urlopu ( nawet odejmując 6 dni za wychowawczy - lub 7 jeśli zaokrąg.) jeśli w danym roku wracasz do pracy. Inaczej jest jeśli się nie wraca, wtedy można wykorzystać całość.
Jeśli wracasz w 2013r. do pracy po 3 miesiącach urlopu wychowawczego to na moje oko powinno ( jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi) to wyglądać tak:

Do maja urlop macierzyński. Za 5 miesiecy macierzyńskiego urlop wypoczynkowy w ilości 11 dni plus urlop zaległy z 2012r.

Dalej składasz wniosek o urlop wychowawczy ( nie później niż na 2 tyg przed) na okres 3 miesięcy, a później wracasz do pracy i ( o ile dobrze liczę) powinno Ci zostać 8 dni <26 dni -11 dni = 15 dni ale jeszcze odejmujemy 7 dni za trzy miesiące wychowawczego>.
Może się mylę, ale tak myślę teraz na gorąco.
Ja raczej nie wrócę w 2013 roku do pracy, więc chyba wykorzystam całość.

reklama
taycia jak minęły chrzciny? jak Mały się sprawował? jak Twoja mama zareagowała na drugiego wnuka i czy po tak długim czasie poznała Twojego pierwszego synka? z tego co pamiętam to ostatni raz pierwszego Twojego synka widziała na chrzcinach, tak?

Przeczytałam co naskrobałyście i nie mam sił się produkować:eek: jestem tak okropnie zmęczona... :-(
U nas bez większych zmian. Tymka dziąsła swędzą okropnie:baffled:

Illusion mnie pobolewa czasem blizna. pytałam się giny czemu to tak i jak długo jeszcze a ona mówiła ze dobre parę miesięcy może bolec. wbrew pozorom cc to nie błahy zabieg tylko poważna operacja i ma prawo długo się goić. gina mi mówiła że śmiało mogę cwiczyć ale jakoś boję się do tej pory robić brzuszki że coś mi tam pęknie...teraz boli coraz rzadziej, bardziej swędzi, mysle że niedługo będzie już ok...ps śliczna dziewuszka...

Badka ja słyszałam różne opinie ale czytałam opinię dobrego pediatry że opalanie nie ma wpływu na pokarm. tylko najlepiej zakryć piersi zeby nie podraznić cienkiej skóry bądź sutków, bo wtedy może boleć karmienie. ja chodziłam na solarium jak karmilam i Młodej nic nie było...

Pati pati u mnie z seksem podobnie. ale myślę że to dlatego że zawsze kochamy się na szybko, zazwyczaj w łazience /bo nie ma gdzie ze wzgl na dzieci/i jest taki mus że jak mężuś jest w weekend to tylko wtedy. zazwyczaj jak już jest fajnie to Lilka nas woła, albo Hanka się budzi i płacze i wszystko bierze w łeb...dlatego już nawet czasem mi się nic nie chce...

Crazy Girl kurcze oby Młodsza nie podłapała...zdrówka życzę...u nas na razie zdrowie dopisuje...tfu tfu

dziewczyny jeszcze raz łopatologicznie poproszę:happy2:. jeśli nie zamierzam wrócic w tym roku do pracy to mam prawo do wykorzystania 26 dni urlopu wypoczynkowego za ten rok czy nie? bo już sie pogubiłam:shocked2:, moze niedospałam. czy to że powiem wcześniej szefowi że zamierzam iść na wychowawczy zaraz po wykorzystaniu wypoczynkowego nie będzie na moją szkode?przepraszam ale dziś mam pustkę w głowie a muszę się przygotować na poważną rozmowę.

Moja mała jeszcze dosypia :-), starsze w szkole, cisza błoga w domu. Weekend mieliśmy rodzinny, w sobotę prawie cały dzień u teściów, siostra teściowej przyjechała i było fajnie, chociaż moja teściowa się zapomniała z moim jedzeniem, dała śmietanę z rozpędu do zupy, a miałam smaka na żurek :-D. Wasze dzieciaczki też teraz jedzą więcej w nocy? Lenka więcej "tankuje", widzę po pieluchach, ciekawe, czy znowu jakiś skok rozwojowy ma, w środę ostatnie szczepienie to się dowiem ile kluseczka waży.
Jeszcze mam pytanie o chrzciny, rodzice chrzestni jakie papierki mają mieć przy sobie oprócz zaświadczenia o chrzcie? Już nie pamiętam jak było przy starszych, a chrzestny będzie z innego miasta.
Żeby jeszcze wiosna się pokazała, to by było super, mam dość mrozu, marzę o spacerku w ciepłym słoneczku

Ostatnia edycja:
aniii mnie ta blizna zaczyna pobolewać jak długo z Małą tańczę więc sądzę, że to może wysiłek i noszenie ma na to wpływ. Dlatego też boję się brzuszków, bo z drugiej strony wiem, że nie mam umiaru i robię je do momentu aż się zmęczę... Jakoś tak mam zakodowane i myślę ciągle, że inaczej nie będą działać :p. Mamy dla kogo żyć więc trzeba uważać żeby sobie krzywdy nie zrobić. 

Ja wczoraj wieczorem wylądowałam na dyżurze u lekarza, bo pojawiła się wysoka gorączka i potworny ból głowy utrzymujący się cały dzień. Miałam wrażenie, że mi rozerwie czaszkę. Dostałam antybiotyk. Dziś już trochę lepiej. Grunt, że głowa nie boli.

Uznałam też, że sama będę chrzciła Nikole... tzn. wezmę tylko chrzestną. Mąż wyjechał do UK do pracy, chrzestnego tak czy siak nie mamy, bo same baby w rodzinach więc czekam do kwietnia, aż moja siostra przyjmie bierzmowanie i w pierwsza niedzielę maja chrzcimy.
Basia-75 ja będąc chrzestną 2 lata temu potrzebowałam tylko zaświadczenie o bierzmowaniu.

Basia ja myślę że musisz zapytać w parafii w której będziesz chrzciła bo każdy "ma inaczej" przynajmniej ja tak mam teraz.. Przy chrzcie pierwszego dziecka chrzestni mieli tylko zaświadczenie o bierzmowaniu. a teraz ksiądz chce i od nas i od chrzestnych dodatkowo jeszcze zaświadczenie o odbytych naukach przed chrztem! co dla mnie jest bzdurą w moim przypadku, przecież już jedno dziecko ochrzciłam..:confused:

Co do seksu.. hmmm ja nie narzekam ;-) Powiedziałabym że nawet jest lepiej niż przed ciążą.. U mnie każda ciąża powoduje poprawę :-) Ciekawe jakbym była w ciąży 3 raz czy byłoby jeszcze lepiej.. ale nie będę próbować.. o nie..

U nas dziś tragedia.. Starsza została w domu. Od wczorajszego wieczora nie ma gorączki ale wolę żeby posiedziała w domu jeszcze.. poobserwuje ją trochę.. Za to Młodsza dała czadu właśnie.. Płakała ba wrzeszczała przez godzinę do tego zwymiotowała wszystko co zjadła od rana..(aż byłam w szoku że tyle miała w brzuszku..:szok:) ewidentnie coś jej było.. Nawet na rękach nie mogła zasnąć a była bardzo zmęczona.. no ale juz śpi na szczęście tylko, że niespokojnie..:-( coś jej jest..

Ja Wam niestety nic nie mogę odpowiedziec na temat urlopów w Polsce bo nie mam o tym zielonego pojęcia..:sorry:

My dziś spaliśmy do 9.20:szok: oczywiście z przerwami na karmienie ale dla mnie to szok bo od dłuższego czasu 7 i pobudka była. A wczoraj poszliśmy spać o 21 bo nie miałam sił już na nic. Więc można powiedzieć że spałam 12 godzin!!! haha
Mały właśnie ma drzemkę:-)
U nas z seksem jest tak że faktycznie jest nam lepiej niż przed ciążą ale często mąż ma wieczorem ochotę a ja już nie mam sił:dry:
Za oknem piękne słońce ale ten mróz i wiatr grrrr:baffled:

reklama
Wasze dzieciaczki też teraz jedzą więcej w nocy? Lenka więcej "tankuje", widzę po pieluchach, ciekawe, czy znowu jakiś skok rozwojowy ma, w środę ostatnie szczepienie to się dowiem ile kluseczka waży.
oj, tak Basia, mój w nocy jest max co dwie godziny na cycku. A czasem co godzinę. Nie wiem na ile to głód a na ile ululanie się przy cycku albo może pić mu się chce.. Bo pociągnie z 5 razy i zasypia.
I my też w środę szczepienie :tak: mam nadzieję, że tak jak ostatnio nie będzie żadnych problemów!!

Słuchajcie, kupiłam sobie sukienkę na wesele :-) dopiero jest w sierpniu ale jak ją znalazłam na allegro to nie mogłam się powstrzymać.. ;-)
o taką: DS-3TULs MINI Sukienka TULIPAN Sukienki KOLORY 36 (3097185657) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. kolor koralowy. Tylko teraz mam zgryza bo to jest S i się boję, że nie wejdę.. Niby się pomierzyłam i powinno być ok, ale przed ciążą miałam rozmiar S, a teraz jednak jest mnie ciut więcej.. No i tak trochę żałuję, że nie kupiłam M :baffled:

Do góry