reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Dzięki Gosiagro :) też mam nadzieję na słonko. Może trochę wypalę moje wypryski ;)

Uwazaj na sloncu raczej powinnas krem z wysokim filtrem stosowac bo mozesz plam dostac
Slonce nie sa dobre na wypryski tez tak kiedys myslalam :)

Isabella - ja mialam do 20 kwietnia zwolnienie i dzis kase dostalam za marzec juz powinnas dostac
to jednak prawda z tym zaswiadczeniem kurcze to pewnie ja dostalam 80 % jutro to sprawdze u ksiegowej

Ulala - no niestety musisz placic tak jak ja place choc juz dostalam kase wiec juz mi ksiegowa rozliczy zus
to ze na L4 masz zaznaczone ze ciaza to dla zusu malo wazne - dostaniesz pewnie 80 % . Mi dosc szybko kase wyplacaja nie narzekam
Zus tez upominac sie nie bedzie o zaswiadczenie bo im to na reke jak ktos im nie doniesie

reklama
wysłałam zapytanie do księgowej zobaczymy nic nie słyszałam o tym a jesli trzeba to jest jakis termin doniesienia i wyrównań ?? wiesz cos o tym? bo o zaświadczeniach dla pracodawcy słyszałam bo l4 nie wyznacza daty porodu ani tez mc ciąży a dla wiedzy pracodawcy lekarze wystawiaja takie zaswiadczenia .

zestrony zusu info :

Jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest wypadek w drodze do pracy lub z pracy, albo gdy niezdolność do pracy przypada na okres ciąży, a także jeżeli niezdolność do pracy powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów albo zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - zasiłek chorobowy (także za okres pobytu w szpitalu) przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru.

W przypadku, gdy ubezpieczony dostarczy zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA po upływie 7 dni od daty jego otrzymania, zasiłek chorobowy ulega obniżeniu o 25%, począwszy od 8 dnia orzeczonej niezdolności do pracy do dnia dostarczenia zaświadczenia lekarskiego. Sankcji tej nie stosuje się gdy ubezpieczony nie dostarczył zaświadczenia lekarskiego w wymaganym terminie z przyczyn od niego niezależnych.

zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA z wpisanym kodem literowym "B", a jeżeli kod ten nie został wpisany, dodatkowo zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym blankiecie potwierdzające, że okres niezdolności do pracy przypada na okres ciąży - w przypadku ubiegania się o zasiłek chorobowy w wysokości 100% przysługujący za okres niezdolności do pracy w okresie ciąży,

Zaświadczenie ZLA to inaczej L4 dawniej

dla zainteresowanych całe przepisy :
http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=3&id_sprawy=282&menu=3&pomoc=3

sasanka u mnie może by i kasa była ale zaniedbanie pracowników wyszukały jakies niedopłaty 77 zł i że księgowa jakieś korekty dopiero im doniosła za grudzień a księgowa je zaniosła w lutym a mnie okłamały wzieły tel i dwie godz póżniej zadzwoniły że jednak wszystko gra .

Ostatnia edycja:
Szczebiotka, bardzo mi przykro, jesli pecherzyk jest pusty, to co to wlasciwie oznacza? Ze maluszka w ogole nie bylo?

Mam juz dosc tych zlych wiesci :(( jutro mam USG, do tej pory bylam w miare spokojna, a teraz juz mam stresa :((

wysłałam zapytanie do księgowej zobaczymy nic nie słyszałam o tym a jesli trzeba to jest jakis termin doniesienia i wyrównań ?? wiesz cos o tym? bo o zaświadczeniach dla pracodawcy słyszałam bo l4 nie wyznacza daty porodu ani tez mc ciąży a dla wiedzy pracodawcy lekarze wystawiaja takie zaswiadczenia .

dziewczyny pisalay ze kadrowa do zusu mowila ze jej te zaswiadczenie potrzebne nie dla pracodawcy - zobaczymy co tobie odpisze ksiegowa

wyrownania -chyba mozemy o tym zapomniec kto jak kto ale zus jak czegos w terminie nie dostarczysz to d...a

ja zapytalam czy na dg tez obowiazuja takie zaswiadczenia czy tez nie zobacze co dziewczyny odpisza

zreszta ze one pisza ze jak nie dostarcza takiego zaswiadczenia to beda dostawaly 80% swiadczenia a nie 100% a pracodawca placi tylko przez pierwsze 33 dni pozniej zus

ELZU - Jak pecherzyk pusty to nie bylo zarodka w srodku puste jajo

Hej Dziewczyny,

ulala
z tego co wkleiłaś wynika, że takie zaświadczenie potrzebne jest, gdy nie ma kodu B. Niestety nie znam się na zusach, ale postaram się jutro dowiedzieć w pracy coś więcej na ten temat.

Szczebiotka bardzo mi przykro....

Elzu
wszystkie chyba już jesteśmy trochę zestresowane tymi wiadomościami. Trzymam kciuki za jutrzejsze usg. To będzie genetyczne?

ulala - byc moze i nie bylo na ich L4 kodu B a one nawet tego nie zauwazyly i panike sieja dlatego chcialam sie upewnic

wkleilam im info ktore znalazlas

dzieki :)

Te pierwsze słońce bardzo zdradliwe....skóra po zimie nie przyzwyczajona i plamy mogą być................krem najlepiej powyżej 35.
Mój syn raczył się pokazać dopiero w 21 tyg..wiec spokojnie czekam z określeniem płci
Co do wagi........z -3 kg na minusie , zrobiło się -2, 5 hahah- czyli całe 0, 5 kg przybrałam.

Ostatnia edycja:
A czy jezeli pracodawca zatrudnia powyzej 20 osob to prawda ze on wyplaca caly czas za L4 a potem rozlicza sie z zusem? Tak wyczytalam...

nanulika, tak to prawda. ja jestem w takiej sytuacji, bo pracuję w dużej korporacji i to jest chyba najlepsze rozwiązanie dla pracownika, bo kasa zawsze jest na czas, w tym dniu, w którym dostawałabyś wynagrodzenie i o nic nie trzeba się prosić w zusie.

reklama
HEJA BABECZKI

Przepraszam, że tak długo się nie odzywałam, ale miałam egzamin na prawko i cholera codziennie jazdy i wyczerpana jestem totalnie - ale wkońcu dziś za 7 razem ZDAŁAM - jestem najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi, że mam już to z głowy;D
Wczoraj też miałam wizytę - wg usg 10 tydzień 5 dzień - więc potwierdzają się moje wydłużające się cykle..dzidzia tak superowo machała - ziewała - coś niesamowitego... Oczywiście dopadła mnie deprecha bo już 3 kg na plusie a ja mam wilczy apetyt i czuję się już ociężale a to dopiero początek grrrr
Prenatalne mam jakoś 6 czy 9 maja już nie pamiętam - z drążcym sercem czekam na tę najważniejszą wizytę i mam nadzieję, że wszystko będzie ok

Czyta o aniołkach i to straszne smutne - trzymajcie się dzielnie dziewczyny mam nadzieję, że Wasi mężczyźni są blisko i że są wsparciem..

Gratuluję wszytkim udanych wizyt - machających rączek;D serduszek no i widzę, że pierwszego chłopaka mogę gratulować;D będzie się sypało po prenatalnych :-)

Do góry