reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Witajcie babeczki

niestety nie zdałam - oblalam i to z własnej głupoty - już byłam po parkowaniu, zawracaniu i jak ostatni debilka wjechałam ze szczęścia w zakaz wjazdu i dupa - po wszystkim - czułam się makabrycznie:-:)-(
tyle razy już próbowałam - a najgorsze, że zaczęłam w pierwszej ciąży - też w 40 tyg zdawałam i na nikim to nie zrobiło wrażenia... po urodzeniu Olka przerwałam i teraz znowu powtórka echhh:zawstydzona/y:
DZIĘKUJĘ ZA TRZYMANIE KCIUKÓW

Druga sprawa tak się dziś zdenerowałam - w badaniu wyszło mi zapalenie pęcherza - dostałam antybiotyk duomox i furaginum i dziś po tyg. stosowania przeczytałam że nie powinno się furaginum stosować w I trymestrze bo nie ma badań które potwierdzają, że nie ma wpływu na płód - cholera jakoś bym wstrzymała się z lekami do 12 tyg... sama nie wiem co mam myśleć...z jednej str lekarz wie co robi...a z drugiej....martwię się:sorry:

DLA MNIE REWELACJA rzecz niezastąpiona im wiekszy brzuszek tym bardziej przydatna
Potem do karmienia Olka - no i potem Olek w tym przesiadywał - opierał się główką i leżał - na prawdę polecam!!!!

t
Mam juz skierowania na te rozne badania (morfologia, cukier, tarczyca itd) czy to sie robi na czczo?

ja też robiłam na czczo - morfologia na pewno powinna być - cukier też, a pozostałe już nie...ale żeby zajendym razem wszystko zrobić idź na czczo:tak:

Dzisiaj umówiłam się na badanie genetyczne. Idę 4.05. Nie wiem dokładnie na czym ono polega. Moja gin powiedziała tylko, że będziemy "liczyć paluszki" :confused:
Pozdrawiam wszystkie mamusie, szczególnie te nowe. Razem na pewno będzie łatwiej :)

pierwsze genetyczne to przede wszystkim badanie przeźierności karkowej, która wyklucza podstawe choroby typu down - zespół turnera itd.

Ja też mam bóle ale podbrzusza aż takie szczypanie czuje ;/ za tydzień w środe mam wizyte i Usg mam nadzieje ze wszystko dobrze ;)

u mnie też szczypanie i czasem takie kłócie....

zapomniałam zapytać w poprzednim poście - ile kosztują badania genetyczne? bo słyszałam, że to bardzo drogie jest ...

ja dziś prawie zemdlałam. robiłam sobie obiad i tak się źle poczułam, że musiałam powyłączać gaz i szybko się położyć, otworzyłam okna i napiłam się wody i przeszło. bardzo się wystraszyłam, bo jestem sama i gdyby coś mi się stało, to nikt nie ma klucza do mojego mieszkania oprócz męża, ktory jest teraz z 450 km ode mnie.

u mnie usg koło 250 zł - a papa test coś koło 150zł ale ja dostałam skierowanie i mam z tego wzglęgu z NFZ - oczywiście jak dostałam skierowanie wystraszyłam się że coś jest nie tak, ale lekarka mi powiedziała, że to dla niej po prostu podkładka i czemu mam nie wykorzystać skoro jest możliwośc bezpłatnie...

sasanka1 śliczne zdjęcie!!!!

Czyli z tą herbatką będzie prawda ;)
Ten posmak (taki metaliczny) miałam przez trzy poprzednie ciąże, więc ssałam sobie landryny, miętusy ... Przy trzeciej nic nie pomagało - próbowałam tik - taków, ale mnie normalnie odrzuciło na sam widok ... Teraz NIC ...

Witaj siaalala ;)

Pisałyscie o brzucholach wyżej - ja zawsze miałam w ciąży duuuuży, a zwłaszcza w drugiej. Pierwsza córa miała przy urodzeniu - 3700 (poród naturalny), drugi był syn - 4600 (naturalny), potem córa - 3700(cc)...

wow!!! to czwarte -podziwiam!!! ja się boję czy dam radę z dwójką:-)

zdecydowanie:D

ale mamy kolejną brzuchatkę - zajrzyj na wątek:)

aaaa - przyszły mi próbki z Johnsona...

i jeszcze jedno: będziecie robić test Pappa? cały czas się zastanawiam czy warto.... niby 140pln nie jest wielkim majątkiem,ale czy wogóle warto....

sama nie wiem - generalnie wystarczy być po 30 i już tam w teście prawdopodobieństwo wychodzi na poziomie np. 1: 400, ja miałam 1:6490 czy jakoś tak...nie wiemc zy warto się stresować - może zrobić usg a jak będą wątpliwości to je robić...nie jestem przekonana - w zasadzie przy pierwszej ciąży zapytałam o ten test i lekarz powiedizał, że jak chcę to mam iść.....

reklama
Dziewczynki, brzuszki już u Was się zarysowują...8,9,tydz. Hmm...to mój jaki był taki jest, czyli nie płaski bo taki nigdy nie był, ale wszytsko co dostaje to tłuszczyk :cool: Żadnej zmiany nie widzę u siebie, za to Wasze podziwiam ;-)

Siaalala, witaj :) jest nas coraz wiecej, super! :) ale widze, ze terminy coraz pozniejsze :)

Mal_, ja kawy nie pije w ogole (wczesniej tez nie pialam) to nie wiem :), a ile Ty masz wzrostu, ze sie tak tą 60tką przejełaś?

#Groszek#, ja sie juz w wiekszosci dzinsow nie dopinam (chodze z rozpietym guzikiem), tez nie mialam mdlosci ani innych dolegliwosci :)

zilla, syrop z cytryny, czosnek z mlekiem i miodem, pracetamol - zycze zdrowka!

ethele, no to szkoda, ze sie nie udalo, ale ja sama zdalam dopiero za 5tym i wszystkie nie zdane to jakas glupota z nerwow - nie poddawaj sie :)

nanulika - zazdroszczę - u mnie test pappa kosztuje 250 pln...zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy - dla własnego spokoju...dziecko cały czas mi wychodzi mniejsze wg usg niż wg suwaczka a na ostatnim usg miało szybkie bicie serca - 200/min. Trochę nas to wystraszyło ale lekarz powiedział, że na tym etapie ciężko takie coś diagnozować - może mamusia się zdenerwowała, albo jakieś przeziębienie się przypałętało...tak czy owak zrobimy ten test pappa.
Z tymi rozmiarami dzidzi to naprawdę czasem głupieje...jak porównuję z pierwszą ciążą to pamiętam że pierwsze usg opisało pęcherzyk ciążowy o wielkości 3 mm co odpowiada 5tc
A przy tej ciąży u tego samego lekarza, miałam na wyniku pęcherzyk ciążowy 4mm co odpowiada 4t3d....
w 9 t 1d -robiłam usg i dzidzia miała 2,02 cm i lekarz powiedział że to odpowiada 8t4d..... a patrzę na wasze wyniki i te moje tak trochę są chyba inaczej przeliczane....

Pola -
z tą kartą ciąży to jest tak, że przy zakładaniu pierwsza wizyta musi być wpisana przed 10 tc - inaczej nie dostaniesz becikowego. Warunek becikowego to pierwsza wizyta musi się odbyć przed 10 tc - może dlatego lekarz wpisał Ci 9 tc zamiast 11 tc :)

Ja następna wizyta z usg 24.04 -usg genetyczne - już się nie mogę doczekać :)

Pola, a skąd ci się wziął 11tc skoro na suwaku masz 9t6d to jeśli już to 10tc.
ale jak mi zakładał kartę ciąży i wg om to był 5t3d to mi wpisał 5tc, a nie 6, bo powiedział, że tak się wpisuje.

dziewczyny mam pytanie, ponieważ okazało się, że musimy przyspieszyć zakup samochodu.
czy faktycznie nie ma sensu kupować mniejszego niż kombi? bo często słyszę takie głosy.

ulala jam niska i raczej drobna, ledwo 160 cm, zawsze ważyłam w okolicy 48-50 kg, ostatnie dwa lata 52-54 kg. A teraz słoniątko ze mnie ;-)

ehtele - szkoda, że się nie udało! Następnym razem musi pójść wszystko dobrze :-)

Dzien dobry z ranka,
wczoraj nie mialam czasu popooludniu tu wpasc i teraz masa nadrabiania;-)

Dzis niestety obudzilam sie o 4 rano i nie zasnelam juz. NIe wiem czy to z powodu wizyty u lekarza czy generalnie. Dodatkowo w pracy mam dzis dwa bardzo wazne spotkania i boje sie , ze bede nieprzytomna :( juz teraz jestem mocno zmeczona.

ethele przykro mi z powodu egzaminu, ale juz trzymam kciuki za kolejne podejscie.

Wesoła Kobietko ,Pola, Nikitka i nanulinko gratuluje wizyt. Pola dobrze, ze za tydzien pojdziesz do innego tez lekarza, to na pewno cie uspokoi :) Nanulinko - pieknie rosniesz!!!

Siaaala
witaj u nas :)

Elomelo fajnie, ze masz taka duza rodzinke - no i dobrze, ze mamy taka doswiadczona mamuske na forum - bedzie do kogo biegac po porady :-)

Maria 2008 jesli pojawila sie tez goraczka, to moze pojdz lepiej do lekarza rodzinnego? Jesli to jakis wirus i wymiotujesz tez wiecej niz wczesniej, to pij duzo by sie nie odwodnic.

MagdaP3011 trzymam kciuki za to by doktor dzis rozwial Twoje obawy.

CO do wagi - widzialam, ze wazylas sie o 19 i przytylas 1,6 kg. W ciagu dnia waga zmienia sie dosc czesto i dosc mocno :) Ja zeby sie nie dolowac waze sie zawsze rano, naczczo i na golasa :-)

Zilla
zdrowiej!
Ufff i na pewno kogos pominelam - przepraszam! Wszystkim- milego dnia. A ja na 8.45 do lekarza, a potem do pracy.

hejka
dziewczynki gratuluje udanych wizyt .....

ja mam jakis dziwny nastroj ... nie wiem ale jakos nie mam sily na pisanie ... moze pozniej mi sie odmieni

mdlosci jakby mniejsze tfu tfu ale zgaga tzn taka kwaśnośc w gardle dalej jest ... wlasnie wcinam kisiel heheheh
zaraz podoczytuje

reklama
Sasanka1, Wesoła Kobietka, Maria2008 - dzięki za słowa uznania :-D

Ehtele - przykro mi, że nie zdałaś. Sama zdawałam 3 razy więc wiem co to za rozkosz. A technicznie to byłam najlepsza w grupie, po prostu zżerał mnie strach ...
Co do ilości dzieci - daję sobie radę lepiej niż kiedyś z jednym dzieckiem;) Kwestia organizacji czasu i podejścia :tak:(a pracuję jeszcze zawodowo ;))

Elomelo fajnie, ze masz taka duza rodzinke - no i dobrze, ze mamy taka doswiadczona mamuske na forum - bedzie do kogo biegac po porady :-)

Chętnie służę pomocą ;)

Co do badań prenatalnych. Znam ludzi, którzy oczekiwali dziecka z Zespołem Downa, bo tak wykazały badania prenatalne. Dziecko urodziło sie całkowicie zdrowe, właśnie skończyło 2 latka ... Czasem złe wyniki nie przesądzają o wszystkim ...

Ostatnia edycja:
Do góry