reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Witajcie dziewczyny!
My po całkiem udanej nocce. Mały jadł tylko 2 razy i mam nadzieję, że już tak zostanie. Zbliża się pierwsza drzemka i już zaczynam się bać tego płaczu.... Mam do was pytanko, bo wczoraj mama zasiała we mnie wątpliwosc, czy Mały za duzo nie spi w dzień. Atur zwykle wstaje ok.7, bawi się do 9, czasem chwile dłużej i juz zaczyna marudzić. Zwykle jak go ululałam, zasypiał na ok.godz. Potem ok.12 spacerek, na nim tez sen ok.45min.-1 godz., po południu ok.16 króciutka drzemka. Ja po nim widzę, że potrzebuje juz spania, bo marudzi przy zabawia, podsypia podczas karmienia i zasypia mi na rękach. Myslicie , ze za dużo śpi? Ja bym go jakoś nie przeciagała, bo jak pisze Nimfii, im bardziej zmęczone dziecko, tym gorzej z samodzielnym zasypianiem.

Mirelka fajnie mieć dwie siostry, ja mam starszego brata, w sumie nie narzekam, ale pewnie dorastanie z siostrami też mialo swoje lepsze i gorsze strony co? Nad obniżeniem łóżeczka powoli się zastanawiam, bo mały potrafi sie już wspinać i stoi dość stabilnie, więc spokojniej wtedy go zostawić w łóżeczku.
Angie współczuję brzydkiej pogody, takie całodzienne siedzenie w domu dobija.
Maggipka trzymam za was &&& w temacie zasypiania, jak Mała nauczy sie sama zasypiac to i może bedzie dłużej spała. Jak dajesz gluten- te pół łyżeczki do obiadku czy deserku?
Ssabrina ja nie dałabym rady przeciągnąć Artura do 22, bo popołudniową drzemkę ma ok.16 i ok.19.30-20 kąpiel a tak musiałaby być jeszcze kolejna drzemka, więc to za dużo. zazdroszczę wyspania...
Anek o jaki czopek chodziło- Viburcol? Dałam mu na wieczór Paracetamol, bo wydaje mi się, że zęby go męczą.
Fajnie, że szybko sie wdrażasz do obowiązków w pracy a Zosik jest zadowolony z niani. Zaglądaj do nas częściej! Ja wracam do roboty niebawem, bo 6.07.
Margana- Natalka to mały susełek, jeszcze raz napiszę-ZAZDROSZCZĘ! A w swojej samotności nie jesteś sama, bo ja też całe dnie z Małym siedzę, mąż wychodzi przed 8 i często wracadopiero po 12 godz.do domu...
Margo super, że Lenka tak się ładnie rozwija i jest pogodna, na pewno dzięki temu lżej ci się wychodzi z domku (swoja drogą strasznie wcześnie musisz wstawać..), a taka niania to skarb!
Nimfii mam nadzieję, że problem z kołem się szybko rozwiąże. A jakbys chociaż na pół godz.z nim wyszla na rękach? (wiem, nie pośpi wtedy..):zawstydzona/y:
Gola, no ładnie Polunia ruszyła z mówieniem, super!! A wycieczka pewnie była fajna, my wreszcie musimy sie gzieś razem ruszyć, bo co weekend do rodziców na obiad i trochę w ogrodzie posiadujemy. Mam nadzieję, że urlop nasz wypali, bo mąż musi przelożyć jeden egz., który jest w terminie naszego wyjazdu:confused2:
Mycha brawo dla Naduni za nowe umiejętności, Artur też ćwiczy z zacięciem dźwiganie pupy i bujanie na nóżkach :-)

Miłego dnia dziewczyny!!

Edit: Artur spi :-) uspokoił sie u mnie na rękach i troszkę go pomiziałam po głowie i przytulałam, wisząc nad łózeczkiem (sposób Katerinki), chyba już zrozumiał, że jest w łóżeczku ale i tak zasnął.

Ostatnia edycja:
reklama
dzień dobry,
u nas nocka superowa, Nadia tym razem obudziła się na jedzonko o 2, ale pospała jak zawsze do 7 także bez zmian :), teraz ucina sobie drzemkę a mamunia pije kawkę

nimfi nam też koło od tako sie rozwaliło tzn dętka pękła ale to z naszej winy bo pompowaliśmy na stacji i przepompowaliśmy :p, na szczęście mam parasolkę ki w tym jeździmy na razie, chociaż nie powiem że ludzie jakoś się na mnie dziwnie patrzą że takie małe bobo w takim wózku, ale najważniejsze że Nadii się podoba :)

angun wcale dużo Arti nie śpi, moja Nadia śpi tak mniej więcej co 2,5h i czasami są dni że ucina sobie godzinne drzemki czasami półgodzinne, więc nie masz się co martwić :)

mnie dzisiaj czeka dzień zdjęciowy, wysprzątałam szafy moją i Nadulki i muszę porobić zdjęcia i powystawiać na allegro ciuchy, a mam 3 pudła :szok::szok:
najlepsze jest to że większość tych ciuchów miałam raz na sobie, a potem siup do szafy i już mi się teraz nie podobają :p więc stwierdziłam że może coś się na allegro sprzeda to będę mogła sobie coś nowego kupić :)

pogoda u nas jak na razie słoneczna więc na spacerek też trzeba będzie się wybrać
miłego dnia :)

Witam mamusie

znowu się powtórzę nocka ok. żebym tylko nie zapeszyła pisząc to co chwilę i mała w końcu się zbuntuje i powie dość mamo teraz pogrymaszę przy spaniu hehe ale myślę że mi tego nie zrobi, Liwia teraz ucina sobie pierwszą drzemkę :tak:

Angun
w sumie mam 3 siostry czyli jest nas 4 dziewczyny i 2 braci którzy jeszcze się uczą oj tak różnie bywało jak byłyśmy nastolatkami ale ogólnie dobrze to na nas wpłynęło do dziś mamy ze sobą dobre kontakty nie mam mowy o kłótniach, zazdrości, nienawiści:tak:jeśli chodzi o spanie Arturka w dzień to uważam że wcale nie śpi za dużo Liwia śpi podobnie ma zawsze 2 drzemki po 30min-1godz, 3 drzemka wypada tak ok. 16stej ale nie zawsze niej korzysta, jak sobie nie zrobi tej 3 drzemki to tak już po 18stej jest marudna, ok.19stej ją kopię ok.19.30 przy mleku już zasypia a jak ma tą 3 drzemki to na noc zasypia trochę później tak po 20.30:tak:
Mycha szczerze nie słyszałam że wczoraj był międzynarodowy dzień sexu teraz to tylko wszędzie w kółko słyszy się o EURO, miłego sprzątania mi jakoś szkoda sprzedawać ubranka Liwii trzyma do następnego dzidziusia u nas też większość ciuszków było raz założona a nawet są takie ciuszki co w ogóle nie miała na sobie :tak:

Helenka daj znać czy Oliś dziś wyjdzie do domku, trzymam &&&&& za Was:tak:

Pogoda daremna raz słońce, raz pochmurno:szok::zawstydzona/y:

Miłego dnia:-)

czesc dziewczyny,

u nas szok, Kinga przespala cala noc, poszla spac o 19:00, o 20:00 dopila butelke i spal do 7:00 bez przerwy, jak sie obudzila to nawet nie upominala sie o jedzenie tylko sie bawila w lozeczku, bylam w totalnym szoku, ale sie wyspala, spalam 8h bez przerwy. Wogole jak narazie jest w dobrym humorze.

Angun mi tez nie wydaje sie zeby Arti duzo spal, Kinga ma prawie identyczne drzemki jak Arti tylko ta pierwsza poranna to 30 min. Wieczorem o 19.00 jest juz spiaca, chyba ze zasnie jeszcze po 18.00 na krotka drzemke to wtedy idzie spac po 20.00.

Mycha powodzenia w przygotowywaniu oferty sprzedazy :-)

Dziękuję wam dziewczynki, czyli nie spi za dużo :-)!
Mycha- mnie ostrzegali w sklepie, żebym na stacji nie dopompowywała, bo za duż ciśnienie. Pomysłe, ze sprzedaza ciuchow fajny, ja jakos nie mam mobilizacji, a sporo ciuchów wisi nienoszonych..
Mirelka- chciałabym miec większą rodzinę, zawsze coś się dzieje, może trochę kłótni, ale i zabawy i śmiechu, szczególnie okres świąt jest fajny.
Angie- kochana Kingunia dala się mamie wyspać!

Pogoda całkiem fajna, może bez wielkiego słońca, ale na pewno jak Artur wstanie i po jedzonku ruszamy!

Dzien dobry kochane.

Nigdy publicznie nie chwalcie swojego dziecka ,bo zaraz wam zrobi na przekor. Ja tak pisalam , ze po mlesiu na noc Hippa Oli tak wadnie spi , no i mam od trzech nocy cyrki. Oli zasnie o 19 ( tak go klade i trzymam sie tego ,wiec przynajmniej wieczor mam wolny) ,potem trochemlesia o 23 i zazwyczaj do rana kima. A ostatnio mega krzyki kolo 3 rano. biegne do niego ,biore na rece z lozeczka i on spi natychmiast. Odkladam-ryk i tak kilka razy. Jak zasnie to potrafi obudzic sie na nowo po 40 min. I znowu to samo. Juz dwie noce laduje u nas w lozku kolo 4 rano bo ja nie mam sily stac kolo lozeczka z nim na rekach. Ale dziwne jest to ,ze jak go tylko wyciagne i przytule to zasypia natychmiast. wyglada jaby mu sie cos okropnego snilo. Ale co moze snic sie takim maluszka???

Poza tym u nas ok,wiekszosc czasu Oli spedza na podlodze ,bo tak sie rusza ,ze z kazdej innej powierzchni po prostu by spadal.
Bezkonkurencyjnie najlepsze zabawki to plsatikowa miska z zestawu tych 3 ( z ikea) albo najlepiej wszystki trzy ,no i szeleszczace plastikowe torebki. Baje mu to i mam go z glowy na dlugi czas. Ewentulanie pilka troszke wieksza od tenisowej tez jest fajowa. Raczkujac-czolga za nia po calym domu. Musimy kupic na dniach barierke na schody ,to bede mogla go na moment spuscic z oka.
Malzonek moj wybywa w niedziele na tydzien na Ukraine co by szwedow na boisku ogladac ,ale z to jutro przyjezdza moja siostra wiec super ,extra fajnie.
Dziecie wariowalo od 7 a teraz od 20 min kima kolo mnie w lozku. Ja juz wstane ale jeso jeszcze zostawie
bild (2).jpg

Wspooczuje kochane problemow z zasypianiem. Ja usypiam butelko na rekach. Oli zawsze zasypia pod koniec butelki i potem odkladam go do lozeczka. Nie mam jeszcze cisnienia by zasypial sam ,bo uwielbiam go przytulac jak jest zaspany, czysciutki ,pachnacy w pizamce.
Wspolczuje zabkow ,i goraczek , u nas wciaz zerow tematu.
Sabrina- pogratuluj malemu angolkowi paszportu.
Helenka -mam nadzieje ,ze zOlusiem to nic powaznego ,ze dzis wyjdziecie ,a wyniki beda dobre po tak silnym anty.

przepraszam kochane ,ze reszcie nie odpisze ,ale slysze leleleleeele wiec lece zbierac go by mi sie nie wyczolgal z lozka.

milego dnia

Hej maminki :-)
U nas nocka normalna jedzonko o 3 bylo a potem pobudka po 6 bo wczoraj mlody padl po 20 :-) pobawil sie poszalal w lozeczku a o 7:40 dostal butle i usnelismy razem i pospalismy tak do 9 :-) Kijowej pogody ciag dalszy u nas :confused2::nerd:
Margana i Ja caly czas sama z malym jestem a na spacerach to samo a na rodzinne spacerki we trojke bylismy tylko kilka razy jedynie jeszcze mamy to dobre ze w trojke jezdzimy na zakupy co tydzien wiec nie jest zle.
margo super ze niania sie sprawdza i ze Lenka jest zadowolona z niej super ze powrot do pracy jest udany i podziwiam Ciebie i inne pracujace mamusie ze znajdujecie jeszcze czas na BB Ja to teraz ledwo wyrabiam :-)
nimfii wspolczuje kochana braku wozka mam nadzieje ze znajdziecie szybciutko kola i wszystko wroci do normy u was.
Angun u nas Sami idzie pozniej spac jedynie w tedy kiedy ta ostatnia drzemke ma zbyt pozna albo sobie ja niezle przedluzy ostatnio wlasnie w trojke zesmy pospali az do 19 no i potem on jest wpelni wyspany i nie ma mowy o wczesniejszym spaniu jak kolo 22 :tak: a z tym spaniem u Artiego to mysle ze nie spi zbyt dlugo u nas sa przewaznie 3 drzemki w dzien 2 krotsze a ostatnia kolo 16 i jest zazwyczaj najdluzsza :-)
mycha powodzenia ze sprzedarza ciuchow oby byla owocna ;-) milego spacerowania :-)
angie gratki dla was za tak pieknie przespana nocke :-)
winki tez zauwazylam ze jak chwale zbytnio mlodego jak to super spi itd to zawsze mu sie cos odwidzi na kilka dni a potem powraca do rutyny moze to jakis przypadek albo cos nie wiem :-) tez uwielbiam te przytulance jak Sami spi juz u mnie na raczkach ale zasypia tak bardzo rzadko woli bardziej sam w lozeczku :-)

Hejka
mycha a sprzedawaj te ciuszki jak masz coś fajnego to się sprzeda a ty następne kupisz ;-)
Anek fajnei ze autkiem pomykasz do pracy a w domu wszystko oki :-)
Angun ja uważam że Arti śpi nie długo..kuzynki mały ma 1 r 2m i śpi w dzień po 4-5 h więc dużo a moja śpi w dzień 2-3h albo mniej ale to różnie.
angie to Kinia przyszalała a ty się wyspałaś przynajmniej :-D
winki moja Martyna z takim spaniem ostatnio odwalała numery nie dała się odłożyć bo był ryk a na rękach spokój i spała ale to myślę że od ząbków dziś już lepiej ale ostatnio przez 3 dni tak miałam.A co do zasypiania to też uważam że jeszcze jest czas i sama się nauczy..bratowej mała też zasypiała przy cycu jak była starsza to kładła się koło niej i mocno przytulała i jakoś zasypiała a teraz ma 2h i sama już jakiś czas zasypia bez płaczu i nerwów.Ja też lubię to przytulanie przy zasypianiu dzieci tak szybko rosną a potem nie dadzą się przytulic więc myślę że trzeba korzystać bo późnej się nie dadzą ale takie moje zdanie :-)

U nas nocka taka sobie mała już po pierwszej drzemce 2,5 h:szok: dziwne dawno tyle nie spała.Zaraz może kaszkę zje i może gdzieś na spacer pod fontanne się przejdziemy bo fajną zrobili a mała się trzesie jak widzi ten efekt wody.Wczoraj fajnie dzień spędziliśmy u teściów na grillu przed 22 wróciliśmy.Ząbka nie widać a dziąsełka jakby takie tylko tylko do wypchnięcia ząbka...tak się zastanawiam czy ten ostatnio straszny płacz był przez tego ząbka czy po prostu z jabłka bo dałam jej kawałek i gryzła sobie tymi 3 ząbkami takie różne kawałki.
Jejku głowa mi pęka..

Angun Olek wstaje około 6-7, bawi się do 9-10 i śi 1.5-2h, następnie 4h na nogach i kolejne 1.5h snu i wytrzymuje do kąpieli i spania na noc. Czasem śpi 2x po 2h czasem 3x po 1.5h, zależy od dnia. I nie uważam, żeby spał za dużo ;)

reklama
angun moj młody to jest śpioch maly i on ma taki rytm ze budzi sie rano na MM potem zasypia od razu a dalej jest juz tak ze sie budzi, pobawi z 1h, potem zasnie na 1h, potem wstanie i jak zje kolejny posilek to chwile sie pobawi i kolejna drzemka. Tak ze spi sporo w ciagu dnia, ale to zalezy od indywidualnych upodoban dziecka. Corka szwagierki majac 8msc miala tylko jedna krotka drzemke w ciagu dnia - wiecej spac nie chciala.

Tak wychodzimy z Kuba biorac go na rece albo w fotleliku samochodowym ale to max 20 min bo wiecej nie wtrzyma. Sasiadka nam pozyczy wozek spacerowy poki nie kupimy tego kola, ale mam nadzieje ze szybko je kupimy bo juz tesknie za naszym Tako ;)

mycha
nam pęklo kolo (plastik) w tym miejscu gdzie sa zabki od hamulca. Jak na zlosc, bo opon wszedzie wokolo jest a tych kół nie mozna dostac :(
Mam parasolke w piwnicy :) Ale nie chce w niej wozic Kuby bo po 1 musialabym ja najpierw wyczyscic, a po 2 jest ona bardzo niewygodna, pamietam ze nawet Maciek jej nie lubil a mial ponad rok. No a Kuba to jeszcze nie siedzi stabilnie wiec wozi sie na lezaco i od razu zasypia :)

winki moj Maciek wlasnie tak spal ze czesto musialam go brac nad ranem do naszego lozka i wtedy spokojnie dosypial do poznego poranka :)
Maluszki tez maja koszmary senne ze np im mleczka brakuje, albo mamy nie ma w poblizu ;) to zaczynajan popalkiwac przez sen. kuba tez tak czasem ma a najczesciej wtedy gdy w ciagu dnia spotka go jakas stresujaca sytuacja. pewnie przez sen odreagowuje.

Ostatnia edycja:
Do góry