reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2011

Dziewczyny, dostałam zaproszenie do grupy zamniętej, przyjęłam, dziękuję. Tylko o co w tym chodzi? Cholera nie mam czasu sie połapać w tym forum, wy pewnie bardziej doświadczone, więc oświećcie mnie!!

reklama
Angie brawo dla Kinguni, dzielna z niej dziewczyna!!
Ssabrina fajnie, że dziewczyny będą mogły już się zapisać na wątek zamknięty!

Laski, słyszałyście może o metodzie Glenna Domana, chodzi o naukę czytania i matematyki. Zaciekawiło mnie to, szczególnie jak obejrzałam ten filmik:
Emily reading at 17 months - YouTube

Umysły dzieciaków są bardzo chłonne, ta metoda nie katuje dziecka, bo ponoć te plansze z wyrazami trzeba odczytywać b.szybko i zajmuje to może 2-3 min.dziennie. Są gotowe zestawy plansz, ale cena trochę powala, w sumie można zrobić coś takiego samemu.
Co o tym myślicie?

Czy w tej w/w metodzie chodzi o to aby pokazywac dziecku kartki z wyrazami?
Powiem tak.... W formie zabawy jak najbardziej mozna cos takiego zrobic :) Zwlaszcza jesli dziecko sie interesuje literami i cyframi.
Z Mackiem mielismy tak, ze chyba mial okolo poltorej roku (nie pamietam dokladnie) jak zaczol go interesowac alfabet. Wiec dostal alfabet i cyfry piankowe, takie ktore sie uklada jak puzzle. Po miesiacu umial przeczytac każda litere alfabetu i cyfre. Gdy mial ok 2 lata i zaczol ładniej mówić pokazywalam mu cale wyrazy "babcia", "mama", "tata", "dziadek", "kot"....
Mysle ze na zasadzie skojarzen odczytywal mi te wyrazy. Teraz majac 3 lata pamieta wiele slow i gdy na nie spojrzy umie powiedziec co to za slowo. Ale raczej nie dlatego że umie polacyc litery w wyraz, tylko na zasadzie skojarzen z pamieci tego co kiedystam uslyszal.
No a jak chodzi o cyfry i liczby to on wymiata :D Zaskakuje mnie coraz bardziej. Kilka razy właczylam mu taki "number train" w youtube.pl i po kilku dniach pamietal cyfry do 10 po angielsku. Wiele z bajek wyciągnol - umie juz liczyc do 20, a ostatnio zaczyna mi liczyc 21,22,23 itd, oraz 31,32,33 itd. Wie ze sa takie liczyby jak sto, tysiac, milion i wie jak je rozroznic. Jeszcze chwila i sie chwyci za dodawanie :D Bo widze ze go to w bajakach intersuje.
No wiec zgadzam sie - umysl dziecka jest bardzo chlonny!
Przy wlasnym synu czuje sie jakas taka "głupia" bo pamietam ze ja wychodzac z zerówki znalam ledwo kilka liter i cyfr. :sorry:

majuska Kuba jezdzi w gondoli na lezaco i zawsze zasypia i spi niemal caly spacer. Ale tak sobie pokrzykuje w domu. Bez wyraznego powodu. Chyba cwiczy glos. No i cfaniak maly juz zauwazyl ze jak tak popiskuje to sie nim wszyscy interesuja :p

maggipka
w grupie zamknietej Sweet November maja dostep tylko zaproszeni uzytkownicy. A wiec cokolwiek tam napiszesz czy zamiescisz fotke to nikt spoza tego grona tego nie zobaczy. Zasadniczo o to chodzi bo tutaj na forum ogolny czytaja nas wszyscy i nie ma prywatnosci.

Ostatnia edycja:
Dzien dobry:)
Kochane, no musialam poczynic notatki - bo chcialam zapamietac co czytalam, a dlugo mnie nie bylo na bb - moze nie tak dlugo, ajk wy duzo nastukalyscie;)
Wrocil owsio do normy - tzn Pola jadla 2 razy w nocy.
Pogoda chyba bedzie dzis ok, jade do dziadzia, kurde musz ekonczyc bo Pola zdaje sie wolac "mamoooooo kooooopa" :baffled:

Hej maminki :-)
U nas wkoncu moze jakas pogoda dzisiaj bedzie i wyjdziemy na jakis szybki spacer,a mnie cos meczy katar ale raczej to jest sienny katar bo kicham jak szalona i leje sie z nosa i do tego oczy mnie tak swedza ze szok :sorry:Sami juz wojuje od rana,teraz zjadl butle i bawi sie w lozeczku wiec mam pewnie jakies 10-15 minut zanim sie mu wszystko znudzi :-D pije kawke i podczytuje was :-)
Gola tata na pewno sie ucieszy z prezentu,a sprytnie to wymyslilas z zakupem nowych podac stare na wymiarowke hehe :-D
margo moj tez jadl w sumie banana wczoraj i przedwczoraj ale u nas to raczej jednorazowy taki placz byl bo pewnie cos sie mu przesnilo albo sie wystraszyl przez sen.
Majuska zdrowka zycze kochana co by cala rodzinka szybko wrocila do zdrowia a Patka nie zlapala wirusa. U nas tez Sami czasem postekuje,piszczy czy cos opowiada jak w wozku jedzie ale czesto lezy i oglada albo spi :tak:

Hejka, u nas dziś nocka super Lena spała całą noc wstała o 6.30 jedzonko i około 7.00 znowu spała :szok: i tak o 9 zbudziło nas słoneczko. Od razu inna energia we mnie wstąpiła, więc zaraz sprzątanie w lodóweczce już mięsko na szaszłyki się marynuje, więc dziś szybki i smaczny obiadek, a po południu dentysta mnie czeka :-(
A jeśli chodzi o naukę języków obcych to w DDTVn wypowiadał się psycholog dziecięcy, że dziecko musi się nauczyć na początku bardzo dobrze języka ojczystego zanim zaczniemy go uczyć języków obcych, inaczej ani tego ani tego się nie nauczy poprawnie.

Dzien dobry:)
Kochane, no musialam poczynic notatki - bo chcialam zapamietac co czytalam, a dlugo mnie nie bylo na bb - moze nie tak dlugo, ajk wy duzo nastukalyscie;)

ja czytając forum od razu z boku otwieram sobie np. notatnik i czytając odpisuję :-) Później tylko kopiuj, wklej i poszło! inaczej nie ma szans spamiętać:-p
Milego pobytu u dziadka Gola!
Zapowiada się ciepły i słoneczny dzień, więc tez dziś zaliczymy spacerek :-)
Chrzciny w kościele załatwione na 1OO% W niedzielę o 12.00 :-) Oby było ciepelko :tak:
Dziewczyny 7 maja zaczynam pracę :-)
Wczoraj byłam na spotkaniu, zapowiada się nie najgorzej. Poznałam w końcu warunki zatrudnienia i prawdopodobnie po okresie próbnym dostanę umowę o pracę :-) Oczywiście jeśli się sprawdzę, a praca mi się spodoba :-) Zaczynamy bardzo dużą imprezą, bo miss polonia, więc będzie szansa na poznanie ciekawych człowieków :-)

No to ja tak póki co o sobie, bo czasu mi brak :-( przygotowania, przygotowania i jeszcze raz przygotowania...
Trzymajcie się! :-)

Zapomniałam napisać o postępach mojego dziecka, tak teraz na nią popatrzyłam to się pochwalę, że Lenka nauczyła się przemieszczać czołgając się po macie :tak: i obraca się jak wskazówki w zegarku :-D i najśmieszniejsze jest to, że chce mieć w ręku wszystkie zabawki na raz, a z plecków na brzuszek przewraca się jak stara, nawet parę razy udało jej się przewrócić z brzucha na plecy :tak:
sabrina u nas to chyba jednak banan, bo bez banana nocka jest oki, na razie banan idzie w odstawkę ;-)współczuję katarku u mnie mój mąż też już się męczy
marttika gratuluję pracy i życzę powodzonka, jeśli można spytać w jakiej branży będziesz pracować?

a to martika też jest cfaniaczek:-D, ja nie jestem taka obrotna. Tak jak nimfii pisze, że zaskakują ją umiejętności Maćka i czuje się przy nim "głupia" - ja miałam podobnie z moimi dziećmi - to one mnie uczyły jak co zrobić na kompie, ja dopiero w wieku 30 lat zaczęłam cokolwiek ogarniać:-D:-D, pamiętam jak wołałam do każdej "p*i*e*r*d*o*ł*y" Karola , a on tak z łachą mnie uczył:-D:-D...teraz już dużo umiem :-D ( taki z tego wniosek między innymi, że czasem nam się dzieci mogą do czegoś przydać:rofl2: )

Gola wycałuj dziadka mocno!!!!!

U nas na razie Patrycja się trzyma, nie wygląda na zawirusowaną, najbardziej chory oczywiście tatuś ( jak to chłop:sorry: )

Ja to znowu jak mam wiecej do nadrabiania to mam otwarte 2 stronki z BB na jednym czytam a na drugiej stronie mam otawrte okienka z wiadomoscia co odpisuje i jak tam przeczytam to odrazu dopisuje na biezaco bo tez jest ciezko czasem spamietac te wszystkie posty i co komu odpisac :tak::-)
margo wspolczuje kochana,to lepiej sie wstrzymac z bananem,Ja to wiem ze u nas bananan to nie bo on juz wczesniej jadl i ze sloika i taki swiezy i nic mu nie bylo wiec wczoraj to poprostu cos przez sen go musialo wystrachac :tak:
Majuska sily zycze bo jak chlop w domu chory to jakby doszlo kolejne dziecko w rodzinie,zdrowka dla mezola.

A u nas slicznie slonko wyszlo wiec biore dupke i idziemy na jakis spacer juz teraz bo nie wiadomo co to bedzie pozniej :tak:;-)
Milego dnia :-)

reklama
Do góry