reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2007

ja tez tej vit K cos nie bardzo
mala po niej kreci...
a jak zapomne dac to jest ok, wlasniw sobie uswiadomilam:dry:

u mnie mirena z zalozeniem 800 i na pewno zakladam hehe
nastepne jakby co za 5 lat :cool2:

reklama
Profilaktyka późnej postaci choroby krwotocznej u niemowląt karmionych piersią

Podawanie noworodkom witaminy K jest ogólnie przyjętym sposobem zapobiegania chorobie krwotocznej noworodków spowodowanej przez niedobór tej witaminy. W Polsce, rutynowe, jednorazowe podanie 1 mg witaminy K domięśniowo nie jest urzędowo obowiązujące, ale jest praktykowane w wielu oddziałach noworodkowych. Dowiedziono, że taka profilaktyka skutecznie zmniejsza częstość występowania klasycznej i późnej postaci choroby krwotocznej, ale nie eliminuje całkowicie późnej postaci dużego niedoboru witaminy K, która zdarza się przede wszystkim u niemowląt karmionych wyłącznie piersią w wieku 2 - 12 tygodni. Ponieważ zależy nam na wyłącznym karmieniu piersią przez przynajmniej pierwszych 5 miesięcy, to jednocześnie powinniśmy maksymalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia późnej postaci choroby krwotocznej z niedoboru witaminy K. Najczęściej bowiem choroba ta występuje nagle, może mieć bardzo ciężki przebieg, a najczęstsze objawy są spowodowane krwawieniem śródczaszkowym. Mniej często występują takie objawy, jak krwawienie z błon śluzowych (świeża krew w stolcu) i podbiegnięcia krwawe. Z zadowoleniem należy więc przyjąć pojawienie się (z wieloletnim opóźnieniem!) w polskich aptekach pierwszego doustnego preparatu witaminy K - Vita K krople. Codzienne podawanie małych dawek po 25 mcg witaminy K zaleca się niemowlętom wyłącznie karmionym piersią do czasu ukończenia 3 miesiąca życia, a szczególnie wcześniakom, dzieciom z przebytą wczesną lub klasyczną postacią choroby krwotocznej, dzieciom po przebytym niedotlenieniu okołoporodowym i innych chorobach w okresie noworodkowym i wczesno-niemowlęcym, które spowodowały opóźnienie w karmieniu doustnym lub mogły wpłynąć niekorzystnie na biologiczną dostępność witaminy K w organizmie dziecka. Należy podkreślić, że ewentualnego podawania doustnego preparatu witaminy K nie należy uważać za zastępcze wobec zalecanej profilaktyki pourodzeniowej (1 mg domięśniowo bezpośrednio po urodzeniu) i wystarczające w pewnych szczególnych przypadkach klinicznych z cholestazą.

ja nie podaję tej witaminki, ale podaję wit D3

dobrej nocy moje drogie, nie wiem kiedy zajrzę,

jeśli was nie ma na liście to proszę o privy,

ciao!

w temacie spirali znalazlam takie cos na anszym forum
(nie wiedzialam ze ta Mirena to spirala hormonalna...ja nie chce brac hormonow :no: takze chce zwykla spiralke,ale te implanty pod skore mnie zaciekawily...:tak: )

Hormonalna spirala wewnątrzmaciczna

Daje 99,9-proc. zabezpieczenie przed ciążą. Jest jednym z najdłużej działających środków antykoncepcyjnych (5 lat od momentu założenia), a wysoki stopień bezpieczeństwa zawdzięcza wielostronnemu działaniu. Po pierwsze, ze względu na kształt litery T, nie pozwala na zagnieżdżenie się zarodka w macicy. Po drugie - metal, który zawiera w postaci spiralnie owiniętej na niej nici, "niszczy" plemniki. Po trzecie - z umieszczonego na jej podłużnym ramieniu zbiorniczka uwalnia się hormon - syntetyczny progesteron. Zagęszcza on śluz szyjki macicy, tworząc w ten sposób dodatkowo barierę dla plemników. U ok. 50 proc. kobiet spirala hormonalna blokuje też jajeczkowanie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że zastosowany w niej hormon, w przeciwieństwie do tabletek antykoncepcyjnych, działa tylko miejscowo - jego dawka jest 20 razy mniejsza niż w przypadku pigułek.

Dostępna na naszym rynku spirala hormonalna "Mirena" (Schering) kosztuje 700 zł.

Dla kogo?
Spirala hormonalna zalecana jest głównie kobietom po 35 roku życia.

Kiedy ciąża?
Do ciąży może dojść w wyniku nieprawidłowego założenia spirali lub zmiany jej pozycji w macicy, dlatego 2 razy w roku warto to sprawdzać w badaniu ginekologicznym i USG. Samokontrolę ułożenia wkładki (badanie palpacyjne) należy przeprowadzać po każdej miesiączce. Jeżeli w okolicach szyjki macicy wyczuwane są twarde miejsca, możliwe że spirala "przekoziołkowała". Jeśli nitka, znajdująca się na zakończeniu ramienia spirali przedostała się w dolne partie pochwy, wkładka prawdopodobnie obsunęła się. W obu przypadkach nie można mówić o zabezpieczeniu przed ciążą. Po wyjęciu wkładki kobieta odzyskuje płodność już podczas pierwszego cyklu.

Koszt waha się prawdę mówiąc pomiędzy 700 a 1000 zł. Po połogu założyłam sobie zwykłą spiralkę na 5 lat (rzeczywiście jeśli chcesz, możesz usunąć ją wcześniej), płaciłam u mojej pani dr 350 zł i jestem bardzo zadowolona. To prawda, że istnieje ryzyko ciąży pozamacicznej, ale to zdarza się również kobietom, które nie mają żadnych zabezpieczeń. Wydaje mi się,że badania kontrolne odbywane w określonym czasie są w stanie wylkuczyć takie ryzyko.
I kolejna nowość: Implanty hormonalne

Są to 3-centymetrowe pręciki (6 sztuk) z syntetycznym progesteronem, które po wszczepieniu pod skórę na przedramieniu działają antykoncepcyjnie przez 4 lata. Zawarty w nich progesteron dociera do krwioobiegu, a następnie do dróg rodnych, gdzie zagęszcza śluz szyjki macicy, tworząc barierę dla plemników. Implanty są skuteczne w 99,5-procentach.
Można je zamówić w aptece za okazaniem recepty lekarskiej. Sprowadzane są z zagranicy w ciągu miesiąca. Cena wraz z kosztem importu - 900 zł.

Dla kogo?
Mimo że progesteron z implantów rozprowadzany jest po całym organizmie, nie obciąża wątroby, dlatego doskonale nadaje się dla kobiet, które mają z nią problemy.

Kiedy ciąża?
Kobieta odzyskuje płodność już po 2 dniach od usunięcia implantów.
o spiralach hormonalnych można poczytać tutaj: Portal Farmaceutyczno - Medyczny

Co do pierwszego razu:-) ja czekam jeszcze:-) też nie jestem nacięta :-) ale jakoś pierniczę hehe poczekam do wizyty u ginki i zobaczye co powie a wizyta juz za tydzien:-)
poza ty,m w grudniu moja mamka ma mieszkac z nami bo idzie do wujka pomagac do pracy...bo nie maja pracownikow a mamka od wrzesnia na emeryturze wiec fuche ma:-)

Pati co do chrzcin: 6 stycznia:-) u mnie...chciałam wcześniej ale 29 grudnia mam wesele brata no i nie chce robic zamieszania...a 6 stycznia w 3 Króli Kaceper w końcu:-) heheh tak wybraliśy...
a potem knajpka zarezerwowana juz:-) a do księza dzwoniliśy i powiedizał ze 2 tyg. przed mamy przyjsc..oczywiscie marudziła coś że czemu 6 jak oni chrzczniny robią w ostatnią niedziele itp:-) i że jest uroczyscie i cos tam...a my tylko po mszy sami będziemy...
Szczeże to jak dla mnie lepiej....u nas i tak będzie dużo osób z rodzinki:-)

Ja kiedys zwariuje z ta wit K:-) kurde

Dzień dobry!

No to nieźle z tą witaminą K. Dziś pogadam o tym z pediatrą, ciekawa jestem, co powie. Moje aktualne stanowisko w tej sprawie jest następujące: malutkie bobo nie toleruje takiej ilości oleju. O ile nic nie jest po 1 kropelce Vigantolu, to po 1 ml dziennie tej nieszczęsnej witaminy K pojawiają się kłopoty. Jak na mój gust mają charakter zgagi - Łucja beczała a pomagało tylko noszenie w pionie. W końcu mleko kobiece jest bardzo chude, taka ilość oleju oblepiła malutki żołądek i voila. Ciekawam, czy moja teoria się sprawdzi ;-).

Śmigam zarejestrować małą do PDZ, na ważenie i przegląd. Ciekawe, jak mój skarbuś przybywa :blink:. A jak Wam nocka minęła?

heloł...
u nas nocka minęła średnio mały do 23ciej miewał napady płaczu
w końcu po porządnym masażu zasnął ok. 24tej i spał go 6.15:szok:
dzisiaj od rana widzę że go kupka męczy bo dusi i dusi więc to pewnie przyczyna wczorajszej niedyspozycji:-(
Lilka..ja właśnie chce tą hormonalną spiralkę
moje kumpelki mają i każda zadowolona na maxa:cool2:

laseczki...
chciałąbym dzisiaj pojechać do Galerii na zakupy
pokupować Samuelowi jakieś ciuchy na zimę
i tak się zastanawiam czy wziąć Marcelka....
czy wy bierzecie bobaski do Centrów Handlowych:confused:
kurde ja sama nie wiem...
co myslicie:happy2:

dzien dobry
widze ze nie ktore mamusie juz ostro ida
ja o sexie to jeszcze wogole nie mysle
wszytsko tam jeszcze nie tak ..... i sie mega ciesze z kazdej kupy mojej i dziecka
a co do zabespieczenia to ja pewenie bede brac tabletki ..... nie mialam skutkow ubocznych wiec pewnie na tym sie skonczy

Pati, ja z Łucją wychodzę tylko po powietrzu połazić. Boję się jej brać do ludzi, szczególnie że w ostatnich dniach jakiś okrutny wirus się we Wrocku rozpanoszył - znaczna ilość moich znajomych się pochorowała. Całe rodziny rozłożone;-).

A z przeglądu nici, bo na dziś nie było już miejsc. Hym... Za moich czasów do PDZ przyłaziło się w sumie kiedy się chciało. Nigdy nie było specjalnego obłożenia. Chyba rzeczywiście niezły wysyp dzidziołków jest ostatnio. Tak więc oględziny przełożone do poniedziałku. Szkoda, byłam ciekawa ile przybrała na wadze...

reklama
dziendoberek mamcie po znowu nie przespanej nocy.... :sorry2:

pati ja juz bylam z moim Marcelkiem w centrum handl :-D
sabina czesc kochana :blink: ja chrzcic bede prawdopodobnie w 2 dzien swiat :tak:jak sie uda....

Do góry