reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Poza tymże ślicznie wyglądają to więcej nie pomogę...wszyscy znajomi, ja również używamy jednorazowych...
Z kwestii pieluch jednorazowych jeszcze chciałabym "poradzić" mamom,żeby nie kupowały najdroższych,renomowanych marek :) Przez pierwszy rok myślałam,że tylko pampers się liczy i wydawalam 50zł na paczkę dopóki...nie znalazłam np. pieluszek z tesco ( tescowe są dwa rodzaje. Chodzi mi o te w zielonym opakowaniu). Są o wiele lepsze niż pampers a za dużą paczkę płacę 20zł mniej. Moja siostra używa Biedronkowych i również pluje sobie w twarz,że tyle czasu traciła pieniądze na Huggies czy Pampers.
No niekoniecznie,wiele dzieci jednak reaguje alergicznie na te tzw."tańsze marki"."Tescowe" u nas były przesikiwane w nocy i odciskały nóżki(więc nam akurat nie podpasowały,w nocy i na spacerze koszmar,ciągle mokre plecki),a Biedronkowych,fakt,używałam,ale od momentu jak mały skończył jakichś rok,wtedy te rozmiary jakoś pasowały,wcześniej,albo za duże,albo odciskały,albo za szerokie w udkach....Wiele zależy od dziecka,ale warto próbować.

Śliczne.:tak:
Nie za ciepłe na lato?
No chyba,że na wrześniowe chłodniejsze wieczorki.

reklama
Dziewczynki co sądzicie o czyms takiem jak pieluszki wielorazowe.. lub tez owulacze.. rozne nazwy tego są a chodzi mi m.in. o cos takiego
Pieluszki wielorazowe NAUGHTY BABY (918714380) - Aukcje internetowe Allegro

mam zamiar cos podobnego uzywac.. tylko jeszcze potrzebuje opini.. czy któraś z Was z czymś takim się spotkała? prosze o opinie..
Powiem ze jak dla mnie rewelacja- tutaj w Stanach to czesto takich uzywaja;) Oczywiscie nie na wyjscie ale w domku jak najbardziej.:tak:

W Poznańskim szpitalu było tak:
Majtek- NIE , kobieta musiała chodzic z tymi wielkimi podkładami między nogami, podtrzymując je za każdym razem bo nawet tych siateczkowych majtek nie pozwalali. Teraz nie bedę taka glupia. Wezmę i koniec!! Chociażby na noc, czy tez na jakieś wyjścia.Nie mam zamiaru się stresować.

Dziecie było ubierane w szpitalne kaftaniki więc ni trzeba było mieć nic swojego, jedynie na wyjście.
Kąpane były w wanience przenośnej (jak dobrze pamiętam) na salach.
Pieluchy były teoretycznie dostarczane na salę, ale gdy się skonczyły zachodziła koniecznośc przejścia po kolejne na oddzielny oddział co w perspektywie latających podkładów i naciętego krocza nie było przyjemne dlatego kazda z nas miała dodatkowo swoje pieluszki.
Niezle mnie Polianna ubawilas z tym podtrzymywaniem podpasek- ups sorry- ale bym tak sobie nie pozwolila.
No chyba zebym miala na wylacznosc swoj wlasny pokoj i lazienke jak w tutaj w Stanach. ASle tutaj daja wszystko od a do z dla Ciebie i dziecka po porodzie a nawet torbe podpasek do domku i wyprawke dla dziecka:))

A jesli chodzi o pieluchy pampersy i haggisy to ja ja placilam w przeliczeni na polskie 120 zl za ponad 200 pieluszek, ciezko jest w Polsce dziecko ubrac i kupic mu nawet te najpotrzebniejsze rzeczy:/

polianna z pieluszkami bywa różnie niektórzy np. bardzo zachwalają happy a moja Majka ma po nich cały tyłek czerwony wiele rzeczy trzeba przetestować co do cen pieluszek to ja nigdy nie patrzę na cenę opakowania tylko przeliczam na pojedyncze pieluszki i bywało tak że różnica między np. dada z biedronki a pampersami w promocji wychodziła 3 gr a komfort jednak inny :tak:

my pierwszy rok uzywalismy tylko pampersow, z chwilowym przejsciem na huggiesy, bo z pampersow bodajze dwojek wyciekaly notorycznie kupki na plecy, a huggiesy mialy gumke na pleckach, a potem uzywalismy pieluch z rossmanna i z tesco.

Dziewczynki co sądzicie o czyms takiem jak pieluszki wielorazowe.. lub tez owulacze.. rozne nazwy tego są a chodzi mi m.in. o cos takiego
Pieluszki wielorazowe NAUGHTY BABY (918714380) - Aukcje internetowe Allegro

mam zamiar cos podobnego uzywac.. tylko jeszcze potrzebuje opini.. czy któraś z Was z czymś takim się spotkała? prosze o opinie..

Zerknij sobie tu: Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe

A tak w ogóle to rodzajów pieluszek wielorazowych jest dużo. Tzw "kieszonki" działają jak pampersy, można też używać tetry i na to otulacz (otulacze służą do przytrzymywania pieluch tetrowych lub polarkowych- same w sobie nie są pieluchami). Na BB też jest kilka tematów o pieluszkowaniu wielorazowym. Na pewno na początek będzie Ci potrzebne około 20-25 pieluch żeby nie stresować się, że zabraknie. Poczytaj o nich- to fajna sprawa :tak:

Tak, pewnie są też dzieci "wrażliwsze" i niestety wymagające tych bardziej renomowanych pieluch. U nas Huggies sie nie sprawdziły - nie pamiętam już dlaczego...

W szpitalu gdzie chcę rodzić (ponownie) łazienka jest w pokoju na 3 osoby ALE jeśli zabraknie pieluch dla dziecka trzeba się przejść na sąsiedni oddział (i teraz jak ktoś ma szczęście i salę przy drzwiach do oddziału to super,ale ja byłam w pirwszej sali na pozątku korytarza :) a korytarz dłuuuugi i podkład poporodowy jeszcze dłuższy :) nie no katastrofa. Nie dam się!!
A w nocy? Jak mnie przyłapała położna,że mam siateczkow majtuchy założone to był wielki krzyk. A potem kolejne marudzenie, gdy kobiety plamiły prześcieradła.
Głupia byłam,że się nie broniłam ale stres,deprecha i zmęczenie zrobiły swoje. Teraz mam postanowienie- majtki będą :) i nie pozwolę zabierać dziecka bez mojej zgody (gdy maluch płacze dłużej niż 20 minut w nocy to przychodzi położna i bez pytania zabiera ci dziecko na noworodkowy gdzie dopajają je glukozą). Bede walczyć!! :-))

Wiecie co, ja na pieluchy wielorazowe się nie zdecyduję :no: I tak będzie mnóstwo prania i prasowania, a skoro jednorazowe się tak dobrze sprawdzają już od tylu lat to będę takich używać :tak: Wolę poświęcić więcej czasu dziecku i mężowi.

Nie żebym krytykowała takie rozwiązania. Na pewno mają swoje mocne dobre strony, ale jeśli moje dziecko nie będzie źle reagować na pieluchy jednorazowe to nie będę sobie tym zawracać głowy.

Jak to przychodza i zabieraja?? :szok:
U nas jak dlugo dziecko plakalo to przychodzily i sie pytaly co sie stalo i przy mamie szukaly przyczyny i mowily co mozna by zrobic i pomagaly. W ogole u nas sa negatywnie nastawione na dokarmianie, a ja akurat mialam problem na poczatku z pokarmem i mala nie najadala sie i stad byly placze, dopiero jak sie okazalo, ze waga corci bardzo spadla to postanowili, ze po karmieniu piersia beda dostawala dla malej butle zeby dokarmic. Byly takie polozne co oczywiscie dopoki nie przypomnialam to nie daly mleka, ale byla taka jedna, ktora z zegarkiem w reku witala co 3h u mnie w pokoju z butla. Ale zawsze byla najpierw piers. Dzieki temu mala sie uspokoila, bo wreszcie sie najadala.

Wc i lazienke mielismy na korytarzu. Troche malo ich bylo. Prysznic mialam akurat zaraz przy sali, ale do wc troche wedrowalam.

Na lozko mielismy specjalnie podklady zeby przescieradla nie zaplamic, a tamto moglysmy dowolnie wymieniac gdyby zdarzyla sie wpadka.
Ja uzywalam majtek siateczkowych wiec nie zaliczylam wpadki zadnej ;-) Tylko pilnowalam by przed obchodem porannym lekarzy i potem wieczornym poloznej sciagnac je za wczasu ;-)

reklama
w 86r. jak mnie moja mama powiła, to opowiadała kobietom leżącym z nią na sali o takich pieluchach, w które dziecko sika i ma sucho. Panie się w głowy pukały, powiedziały o tym lekarzowi, a on przysłał psychiatrę, bo myśleli, że sfiksowała po porodzie. Ale to był zapyziały szpital na wygwizdowie więc się nie dziwię, że tam nowinki zza żelaznej bramy nie dotarły.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry