reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Trzy torby - znalazlam fajny spis ale mam kilka zastrzeżeń ( podyktowan doświadczniem z Poznańskiego szpitala)

- koszule zbędne,dają bowiem własny szpitalny fartuch
- majtki na czas porodu? zbędne!!
- podkłady porodowe dostawałyśmy w szpitalu, warto mieć z 2 podpaski na wyjście.
- na czas porodu przybory toaletowe są raczej zbędne...i tak nie pozwalają się ruszyć.
- opaska i gumka - jak najbardziej za.
- gąbka kosmetyczna?? pierwsze słyszę... na porodówce nie ma miejsca na wielkie torby ze zbędnymi rzeczami
- termos,termofor- wg mnie zbędne całkowicie.
- piłki w skarpetce ;)) hihi. Już widzę minę położnej jak mąż skarpety wyciąga i nimi masuje kręgosłup. Niech facet ręce uruchomi!
- mp3... zależy kto co lubi, ja dostałabym szału słysząc dodatkowe dźwięki.
- coś do picia - absolutnie nie. Nie wolno pić podczas porodu.
- notatnik i długopis ? :-D

po porodzie

- kilka koszul, nie jedna.
- jak majtki to tylko te z siateczki + jedne na wyjście. W szpitalu zabraniali nosić jakąkolwiek bieliznę.

dodałabym jeszcze butelkę z ustnikiem do polewania krocza, tantum rosa do tegoż również

Dla dziecka w szpitalu:
zalży od szpitala z tymi ubrankami. W moim ubierali malucha w szpitalne ubrania,miałam więc tylko przygotowane ubranka na wyjście. Tak samo z kosmetykami- sami kąpali, więc zbędne były wszelkie kosmetyki oprócz kremu do pupy i chusteczek nawilżonych.
-szczoteczka do wlosów :))) to ci dopiero. Bez sensu.

reklama
Wiesz co... z tego co wiem są dwa względy. Pierwszy to kwestia pęcherza. Wręcz założono mi cewnik żeby był jak najbardziej pusty. To pomaga przy porodzie.
Po drugie ewentualna cesarka i znieczulenie...
Ja miałam lekko zwilżane usta ale mówiąc szczerze nie miałam nawt głowy do picia. Kompletnie o tym zapomniałam ;)

"Rodzić po ludzku" to jedno a nasze szpitale,szczególnie te w Poznaniu to drugie... sama zobacz jak wypadają w ich rankingach- tragedia ale innego wyjścia nie mamy.

Dziewczyny i ja wklejam linki.
***CARTER's***SLICZNE BODY 3-6M. 2-PACK (929381572) - Aukcje internetowe Allegro
***CARTER's***SLICZNE BODY 3-6M. 2-PACK (929389558) - Aukcje internetowe Allegro
Sa to moje aukcje- ale polecam moge rowniez znalezc na zamowienie inne rzeczy dla maluszkow. Na razie jutro jeszcze ciuszki dla dziewczynek do roczku.

Niestety jesli chodzi o liste zakupow do szpitala to ja kompletnie sie nie wypowiem, czytam Was i sie dziwie. Co prawda rodzilam raz w pPolsce ale ze to bylo dawno i nispodziewanie to nic ze soba nie mialam poza szlafrokiem, koszula i pantoflami.:)))
W Stanach wszystko daja od a do z dla matki i dziecka, nawet do domu podpaski, i pieluchy dla dziecka- i wszystko co uzywalas w szpitalu mozesz zabrac ze soba:)))

Ostatnia edycja:
Trzy torby - znalazlam fajny spis ale mam kilka zastrzeżeń ( podyktowan doświadczniem z Poznańskiego szpitala)

- koszule zbędne,dają bowiem własny szpitalny fartuch
- majtki na czas porodu? zbędne!!
- podkłady porodowe dostawałyśmy w szpitalu, warto mieć z 2 podpaski na wyjście.
- na czas porodu przybory toaletowe są raczej zbędne...i tak nie pozwalają się ruszyć.
- opaska i gumka - jak najbardziej za.
- gąbka kosmetyczna?? pierwsze słyszę... na porodówce nie ma miejsca na wielkie torby ze zbędnymi rzeczami
- termos,termofor- wg mnie zbędne całkowicie.
- piłki w skarpetce ;)) hihi. Już widzę minę położnej jak mąż skarpety wyciąga i nimi masuje kręgosłup. Niech facet ręce uruchomi!
- mp3... zależy kto co lubi, ja dostałabym szału słysząc dodatkowe dźwięki.
- coś do picia - absolutnie nie. Nie wolno pić podczas porodu.
- notatnik i długopis ? :-D

po porodzie

- kilka koszul, nie jedna.
- jak majtki to tylko te z siateczki + jedne na wyjście. W szpitalu zabraniali nosić jakąkolwiek bieliznę.

dodałabym jeszcze butelkę z ustnikiem do polewania krocza, tantum rosa do tegoż również

Dla dziecka w szpitalu:
zalży od szpitala z tymi ubrankami. W moim ubierali malucha w szpitalne ubrania,miałam więc tylko przygotowane ubranka na wyjście. Tak samo z kosmetykami- sami kąpali, więc zbędne były wszelkie kosmetyki oprócz kremu do pupy i chusteczek nawilżonych.
-szczoteczka do wlosów :))) to ci dopiero. Bez sensu.
Co szpital,to inny obyczaj.Najlepiej zasięgnąc jezyka u niedawno rodzącej mamy w szpitalu,gdzie zamierzamy rodzic.
Już widac po tym co napisałaś,u mnie połowa sie nie zgadza.:-)
A co do picia u nas mozna kilka łyczków najlepiej sok winogronowy,bo szybko podnosipoziom glukozy,jak kobieta wyczerpana pierwszą fazą porodu.

widzę że wstawione przeze mnie linki zaowocowały zakupami :tak: ja naprawdę byłam i jestem zadowolona z ubranek tej firmy no i mają fajne kolorowe rzeczy za w miarę rozsądne pieniążki ubranka z pod marką tesco i cherokee też fajne

widzę że wstawione przeze mnie linki zaowocowały zakupami :tak: ja naprawdę byłam i jestem zadowolona z ubranek tej firmy no i mają fajne kolorowe rzeczy za w miarę rozsądne pieniążki ubranka z pod marką tesco i cherokee też fajne

dziękuje za linka , na prawdę za ta cenę nie dostane nigdzie :tak:;-)

reklama
Co szpital,to inny obyczaj.Najlepiej zasięgnąc jezyka u niedawno rodzącej mamy w szpitalu,gdzie zamierzamy rodzic.
Już widac po tym co napisałaś,u mnie połowa sie nie zgadza.:-)
A co do picia u nas mozna kilka łyczków najlepiej sok winogronowy,bo szybko podnosipoziom glukozy,jak kobieta wyczerpana pierwszą fazą porodu.

Dlatego napisałam,że uwagi oparte na doświadczeniach z poznańskich szpitali :) Oczywiście,że najlepiej zasięgnąć rady u kogoś,kto rodził w wybranym szpitalu.
Ja właśnie ze względu na to,że znam już obyczaje na oddziale poporodowym w Poznaniu na Lutyckiej to tam będę ponownie rodzić (pomimo traumy z tym oddziałem związanej). Ale porodówka była ekstra ;)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry