reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Ufff... Udało się, :-)w ciągu dwóch ostatnich dni przejrzałam cały ten wątek i teraz na podstawie swoich przemyśleń, dobrych rad ze szkoły rodzenia, programów telewizyjnych i oczwyiście Waszych list, zamierzam stworzyć szczegółową listę zakupów.
Wiem, że większość z Was ma już wszystko kupione, ale ja niestety, z przyczyn, o których już kilkakrotnie Wam pisałam, dopiero zaczęłam zakupy...:zawstydzona/y: Trochę jestem przerażona ilością "pierdółek", które trzeba, warto, nie trzeba itp... Wierzę, że dzięki Waszej pomocy jakoś mi to pójdzie...

ola, ciamajdka, to prawda, koszt na początek jest duży, ale policzyłam sobie, że zwraca się po 3 -4 miesiącach.
Ta pieluszka, którą wkleiłam to Litlle Lamb. Akurat były na Allegro. Mam 4 pieluszki i 2 otulacze do nich. Są malutkie, rozm. 1 i akurat dla noworodka. Poza tym mam jedną kieszonkę, ale chcę dokupić jeszcze 14. Awaryjnie mam 20 tetrowych no i będą pamperchy na te szczególne okazje typu zakupy czy dłuższe wyjścia.

zakładam, że będę robić pranie co 1 - 2 dni. zależy od ilości siknięć młodego ;) ale myślę, że to nie jest problem nastawić pralkę wieczorem z porcją kilkunastu pieluszek, wywiesić na suszarkę a rano cały stosik gotowy do użycia. tym bardziej ze tu nic nie trzeba prasować ;)

Co do sztuczności, tak, to prawda że są to sztuczne materiały, ale oddychające więc pupa cały czas ma dostęp do powietrza. Zresztą spróbujcie polać mikropolar (np bluzę albo koc) wodą. nie klei się do skóry i nie podrażnia. tak samo to działa w pieluszkach, zresztą mikropolar stosuje się w ciuchach sportowych, właśnie dlatego, że przepuszcza powietrze. No i w takich pieluchach nie ma ani grama sztucznych substancji zamieniających wilgoć w żel. to prawda, że są jednorazówki które "oddychają" ale tylko do momentu siknięcia, bo ten żel nie przepuszcza powietrza i stąd te podrażnienia ;)

Poza tym, jeżeli ktoś chce bardziej naturalne materiały, to są też takie pieluszki z tkaniny bambusowej, konopnej albo z frotte czyli 100% bawełna.

co do dostępności poza internetem...szukałam...nie ma nic :/ byłam w dwóch hurtowniach w bydgoszczy z akcesoriami dzieciowymi. w jednej nawet o nich nie słyszeli.

a tu kilka info o pieluchach

http://dziecisawazne.pl/rodzaje-pieluszek-wielorazowych/
http://dziecisawazne.pl/zalety-pieluszek-wielorazowych/
http://dziecisawazne.pl/pranie-i-pielegnacja-pieluszek-wielorazowych/

i znalazłam jeszcze taki film instruktażowy ;)

http://www.youtube.com/watch?v=29b4iHfQymE

zresztą na youtube jest tego pełno ;)

Ostatnia edycja:
gdzie mogę takie kupić i za ile???

dzięki dziewczyny za odpowiedź:)))

Ola_ w tym linku co podałas jest tak napisane:
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Zalecamy posiadanie minimum 12 sztuk na zmianę, a jeżeli nie chcemy prać codziennie to 24 sztuki![/FONT]

no to ładny koszt.. ale jednorazowy...
toż to 700 zł same pieluchy... a do tego dochodzi później pranie tetrowych jako wkładek lub zakup specjalnych wkładek do takich pieluch-koszt ok 10 zł za 100 sztuk..
no i co drugi dzień pranie samych pieluch... ja cieee.

poza tym najfajniejsze wydają mi się te ze zdjęcia które umieściła Andzia!!! tylko nie umiem takich znaleźć a już szperam od momentu powstania tematu, i nic..

odpowiem na kazdy post zacytowany powyzej..
jesli chodzi o pieluszki warto zobaczyc na eBay - The UK's Online Marketplace lub polskim odpowiedniku eBay Polska - Aukcje internetowe, zakupy na całym świecie kupujac "kieszonki" mozna 1/3 kwoty zaoszczedzic..
10 Coolababy Pocketwindeln (3-15kg) + je 2 Saugeinlagen (aukcja 250655257036) - aukcje eBay.pl | Zakupy bez granic!

uk
Brand New 14 Coolababy AIO One Size Cloth Diapers on eBay (end time 25-Jun-10 04:26:58 BST)

jesli chodzi o naughty baby to ponoc gumki sie odciskaja na pleckach i nozkach.. ja prawdopodobnie kupie coolababy albo jeszcze jakies inne
tak samo naughty baby zle sie sprawdzaja dla chlopcow bo maja rzep przeszyty przez całą długosc i wklad nie siega wysoko z przodu a w coolababy nie ma tego problemu..
troszke pocyzytalam o tych wielorazowych pieluszkach i mam zamiar tylko ich uzywac.. no moze na wyjscia jakies pampersy:-)
najlepsze jest to ze nie nalezy tych pieluch prasowac wiec nie ma sie sterty prania.. z racji takiej ze poprzez prasowanie zmniejsza sie ich chlonność. zaleca sie prac je w temp 40st a co 2-3 pranie na 60st.. bron panie przed gotowaniem, bo wtedy warstwa zewnetrzna moze zaczac przepuszczac

mam nadzieje ze troszke naswietlilam temat.. jak cos prosze pytac..

Do mnie te wielorazowe pieluchy nie przemawiają :sorry:

- Dla mnie to tak jak napisała Rozalka - też sztuczne...
- Jeśli pierze się je tylko w 40st to nie wiem jak się mają doprać kupki?? Kobiety jak pieluch tetrowych używają to je piorą w wysokich temperaturach...
Kiedyś opiekowałam się dzieckiem u pewnej eko-rodziny i oni tam używali pieluch tetrowych i na to ochraniacz się zakładało. Pieluchy mimo iż prane w wysokiej temperaturze zmieniały kolor od kupki, więc wyglądały cały czas na brudne.

Ja mam taką prośbę, czy mozecie podac mi linka na zakup samego pościelowego do łóżeczka 120cm x 60, bo chciałabym kupić na zmianę jakieś pościelowe, moze coś doradzicie?????
Dzięki:)

Do mnie te wielorazowe pieluchy nie przemawiają :sorry:

- Dla mnie to tak jak napisała Rozalka - też sztuczne...
- Jeśli pierze się je tylko w 40st to nie wiem jak się mają doprać kupki?? Kobiety jak pieluch tetrowych używają to je piorą w wysokich temperaturach...
Kiedyś opiekowałam się dzieckiem u pewnej eko-rodziny i oni tam używali pieluch tetrowych i na to ochraniacz się zakładało. Pieluchy mimo iż prane w wysokiej temperaturze zmieniały kolor od kupki, więc wyglądały cały czas na brudne.

dlatego tez poleca sie mydelko odplaniajace do pieluch {Imse Vimse} Mydło Odplamiające | AKCESORIA PIELUSZKOWE | Pranie | Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Organiczna Bawełna
poza tym dobrze jest stosowac papierki celulozowe jednorazowe do pieluch wielorazowych i w przypadku kupki zawijasz papierek i do wc..
np takie {Imse Vimse} Wkładki Jednorazowe, 200 szt. | PIELUSZKI WIELORAZOWE | Wkładki jednorazowe | Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Organiczna Bawełna
poza tym ja mam zamiar raczej prac pieluszki w 60st, i wydaje mi sie ze nie bede potrzebowala gotowania..

Bombusiu wczoraj mój M kupił mi przescieradelko nieprzemakalne, dal za nie 29zł a na allegro za 23,50zł + wysyłka..
cos takiego
**BOBAS** PRZEŚCIERADŁO z gumką NIEPRZEMAKALNE (1078232455) - Aukcje internetowe Allegro
poza tym wczoraj zamowiłam posciel
13-cz POŚCIEL100x135 GRATIS PZYBORNIK+2el pości (1094253430) - Aukcje internetowe Allegro
ten wzór
resizeImage.php

resizeImage.php

ok, zarzucacie ze sztuczne...ale bez porównania do sztucznosci pampersów. zrezta te tkaniny nie podrazniaja pupy. w razie czego sa alternatywne pieluszki z naturalnych włokien, ale poza moim zasiegiem finansowym;) tak jak napisała Nektarynka, sa specjalne odplamiacze i odkazacze, które dopieraja pieluchy w nizszych temp. zreszta bakterie z kupki i siusków padaja w 50 - 60 stopniach. pieluszek nie trzeba gotowac, nawet tych tetrowych. poczytajcie wiecej na ten temat. mnie tez sie to na poczatku wydawało dziwne. poza tym polarek az tak mocno sie nie brudzi przy uzyciu papierków, lepiej spiera sie niz tetra, a kupa trafia tam gdzie powinna, czyli do kibelka ;)

reklama
Ja rowniez myslalam o kieszonkach: takich co pasuja od noworodka do 13 kg. Racja ze zeby skompletowac to co na poczatek potrzebne stanowi spory wydatek, ale jednorazowy. Znalazlam nawet sklep ktory je sprzedaje. W moim wypadku byla ta marka FunnyBinz (lub jakos tak),super mieciutkie i delikatne w dotyku.Nie mialam wcale wrazenia ze sa bardziej sztuczne niz pampersy.Sa tez specjalne proszki do tych pieluch o dzialaniu odkazajacym, no i te wkladki pod kupe. Bylam strasznie za...zrezygnowalam jedynie ze wzgledu na moja tesciowa - pralke zalacza sie po godz.24 bo jest inna taryfa na prad...No i stwierdzialm ze nie bede po nocy czekala zeby pralke pieluch uprac i wywiesic coby to wyschlo na nast. dzien. Jestem za to mysli ze jak sie wyprowadzimy to chetnie sprobuje (bede sobie pralke wlaczac o ktorej mi sie podoba, a kieszonek juz wtedy bede potrzebowala mniej i dzidzia bedzie bardziej uregulowna z tymi sprawami).

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry