reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista rzeczy niezbednych potrzebnych i praktycznych-czyli wyprawka według marcówek

Witam wszystie przyszłe Mamusie:) Piszę do was z takim zapytaniem czy opłaca sie kupować ciuszki na rozmiar 56 bo ja sobie tak myślę a jak się urodzi większe to się nie przydadzą, z drugiej strony myślę czy w 62 nie było by mu też dobrze . Tylko co jak się urodzi mniejsze no i nie wiem czy kupować 56 czy nie. Wiem że to może głupie pytanie ale to moje pierwsze dziecko a oprócz was to nie mam do kogo się zwrócić z takim zapytaniem więc mam nadzieję że pomożecie:)

reklama
agii - no jasne że kupować 56, w 62 większość dzieci się topi ;) a 56 będzie dobre min. miesiąc ;) ja wyprawkę zaczęłam od r. 50 ;p

Harsh - co się stało z ciuszkami?

zostaly w Polsce i 'Tatus' Olafka zabral dla nowego dziecka:baffled: Oczywiscie nie kupil nawet skarpetki..ale juz przebolalam i nie mam sily myslec o tym od nowa:wściekła/y:

Peewnie,ze 56 kupic. Czesto nie chodzi jedynie o wielkosc (dlugosc) dziecka, ale i o to, ze one jak sie rodza to zwykle nie sa wielkimi pulpetami. Nam dla Oafa newborn (wlasnie 56) na miesiac spokojnie starczyly...
Poza tym body tak naprawde jest dosc fajnym ciuszkiem i wedlug mnie te kilka centymetrow az tak wielkiej roznicy nie robi...

oj jak miło :wściekła/y: niech się udławi tymi ciuszkami Rzeczywiście nie ma co wspominac i się wkurzać, chociaż masz wszystko nowe a zakupki są przyjemne :D

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych mam:-)
Ile i jakiej wielkości trzeba kupić gazików jałowych, buteleczek soli fizjologicznej? I czy coś jeszcze potrzeba z takich aptecznych rzeczy?
Jeśli chodzi o pielęgnację pępuszka to zaczekam co polecą w szpitalu, bo ponoć teraz spirytusu już nie stosują.
I co do brodawek, u mnie już się przesuszają i boję się, że zaraz po pierwszym karmieniu mogą pojawić się kłopoty. Słyszałam, że Bepanthen jest dobry, ale nie wiem co wybrać: maść czy krem?

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych mam:-)
Ile i jakiej wielkości trzeba kupić gazików jałowych, buteleczek soli fizjologicznej? I czy coś jeszcze potrzeba z takich aptecznych rzeczy?
Jeśli chodzi o pielęgnację pępuszka to zaczekam co polecą w szpitalu, bo ponoć teraz spirytusu już nie stosują.
I co do brodawek, u mnie już się przesuszają i boję się, że zaraz po pierwszym karmieniu mogą pojawić się kłopoty. Słyszałam, że Bepanthen jest dobry, ale nie wiem co wybrać: maść czy krem?

ja ci powiem co polecają położne z mojego szpitala w którym będę rodzić:-) gaziki 10x10 w przypadku owijania kikutka no i u mnie polecają spirytus. Jeśli jednak u ciebie nie zostawiają na kikutku klamerki tylko krócej tną to takich dużych gazików nie będziesz potrzebowała a co najwyżej patyczki do wysuszania w okolicach pępuszka... co do ilości ... kup sobie paczkę-dwie gazików i z 10-15 buteleczek soli... a jak się będą kończyć to wyślij kogoś do apteki:-) po co zajmować miejsce gdy te rzeczy są niedrogie i dostępne od ręki:-) takie moje zdanie:-)

magdzior1985 zamiast spirytusu u mnie w szpitalu używają i polecają,, oscenisept" jakoś tak to się pisze, to jest w sprayu. Dziś jak byłam na pobraniu to nawet tym mi psikali :-)
A mój K. jak się dowiedział wczoraj, że już jedno marcowe maleństwo przyszło na świat to wziął się w garść i sam stwierdził, że trzeba wszystko już szykować. A jeszcze tydzień temu mówił, nie śpiesz się tak jeszcze tyle czasu. No i dziś po badaniach poszliśmy do carrefoura i jest super promocja body z długim rękawkiem 3.99zł a wcześniej kosztowały 3.99zł :-D Ale kupiliśmy itak 4 pary 2 rozm.56 i 2 rozm.62. Powiem wam, że za taką cenę to materiał bardzo fajny,
SNC00059.jpg
A ja mam takie pytanko czy to dobre patyczki do uszów? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jak czymkolwiek można myć takie malutkie uszka :-)
SNC00055.jpg

magdzior1985 zamiast spirytusu u mnie w szpitalu używają i polecają,, oscenisept" jakoś tak to się pisze, to jest w sprayu. Dziś jak byłam na pobraniu to nawet tym mi psikali :-)
A mój K. jak się dowiedział wczoraj, że już jedno marcowe maleństwo przyszło na świat to wziął się w garść i sam stwierdził, że trzeba wszystko już szykować. A jeszcze tydzień temu mówił, nie śpiesz się tak jeszcze tyle czasu. No i dziś po badaniach poszliśmy do carrefoura i jest super promocja body z długim rękawkiem 3.99zł a wcześniej kosztowały 3.99zł :-D Ale kupiliśmy itak 4 pary 2 rozm.56 i 2 rozm.62. Powiem wam, że za taką cenę to materiał bardzo fajny,
Zobacz załącznik 320625
A ja mam takie pytanko czy to dobre patyczki do uszów? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jak czymkolwiek można myć takie malutkie uszka :-)
Zobacz załącznik 320626

nam mówiły połoiżne że ten spray się stosuje w przypadku kikutka bez klamerki ... a jeśli jest kikutek z klamerką to wtedy owija się gazikiem nasączonym spirytusem ...tylko to zależy jak tną pępowinę w danym szpitalu.

a co do patyczków to nam zabronili kupować ...powiedzieli że wacik(tzn płatek kosmetyczny) na palec i palcem przejechać po małżowinie i że głębiej nie trzeba nic czyścić...

Co do oczyszczania pepuszka to słyszałam tez rozne opinie,jedni polecaja spiryt a annni ten oscenisept ale tez słyszałam ze jest on beznadziejny;)
Jesli chodzi o uszy to ponoc wystarczy płatek kosmetyczny ale ja tez kupiłam patyczki z tym ogranicznikiem,one za głeboko nie wejda a moze przydadza sie do czegos innego;)

reklama
u nas są pępuszki bez klamerki ( w sumie to nawet nie wiem co to jest ):-) moje dwie siostry tego stosowały i zachwalają, więc i ja tego będę używać bo w sumie mam cały bo siostra mi dala.
A u was w szpitalach trzeba mieć te gaziki i to wszystko do przemywania oczek, czy położne same to robią, a wam tylko w domu to potrzebne?

Do góry