Witam wszystie przyszłe Mamusie Piszę do was z takim zapytaniem czy opłaca sie kupować ciuszki na rozmiar 56 bo ja sobie tak myślę a jak się urodzi większe to się nie przydadzą, z drugiej strony myślę czy w 62 nie było by mu też dobrze . Tylko co jak się urodzi mniejsze no i nie wiem czy kupować 56 czy nie. Wiem że to może głupie pytanie ale to moje pierwsze dziecko a oprócz was to nie mam do kogo się zwrócić z takim zapytaniem więc mam nadzieję że pomożecie
reklama
H
Harsharani
Gość
zostaly w Polsce i 'Tatus' Olafka zabral dla nowego dziecka Oczywiscie nie kupil nawet skarpetki..ale juz przebolalam i nie mam sily myslec o tym od nowa
Peewnie,ze 56 kupic. Czesto nie chodzi jedynie o wielkosc (dlugosc) dziecka, ale i o to, ze one jak sie rodza to zwykle nie sa wielkimi pulpetami. Nam dla Oafa newborn (wlasnie 56) na miesiac spokojnie starczyly...
Poza tym body tak naprawde jest dosc fajnym ciuszkiem i wedlug mnie te kilka centymetrow az tak wielkiej roznicy nie robi...
Peewnie,ze 56 kupic. Czesto nie chodzi jedynie o wielkosc (dlugosc) dziecka, ale i o to, ze one jak sie rodza to zwykle nie sa wielkimi pulpetami. Nam dla Oafa newborn (wlasnie 56) na miesiac spokojnie starczyly...
Poza tym body tak naprawde jest dosc fajnym ciuszkiem i wedlug mnie te kilka centymetrow az tak wielkiej roznicy nie robi...
magdzior1985
Fanka BB :)
Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych mam:-)
Ile i jakiej wielkości trzeba kupić gazików jałowych, buteleczek soli fizjologicznej? I czy coś jeszcze potrzeba z takich aptecznych rzeczy?
Jeśli chodzi o pielęgnację pępuszka to zaczekam co polecą w szpitalu, bo ponoć teraz spirytusu już nie stosują.
I co do brodawek, u mnie już się przesuszają i boję się, że zaraz po pierwszym karmieniu mogą pojawić się kłopoty. Słyszałam, że Bepanthen jest dobry, ale nie wiem co wybrać: maść czy krem?
Ile i jakiej wielkości trzeba kupić gazików jałowych, buteleczek soli fizjologicznej? I czy coś jeszcze potrzeba z takich aptecznych rzeczy?
Jeśli chodzi o pielęgnację pępuszka to zaczekam co polecą w szpitalu, bo ponoć teraz spirytusu już nie stosują.
I co do brodawek, u mnie już się przesuszają i boję się, że zaraz po pierwszym karmieniu mogą pojawić się kłopoty. Słyszałam, że Bepanthen jest dobry, ale nie wiem co wybrać: maść czy krem?
futrzakowa
yea! to ja!
Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych mam:-)
ja ci powiem co polecają położne z mojego szpitala w którym będę rodzić:-) gaziki 10x10 w przypadku owijania kikutka no i u mnie polecają spirytus. Jeśli jednak u ciebie nie zostawiają na kikutku klamerki tylko krócej tną to takich dużych gazików nie będziesz potrzebowała a co najwyżej patyczki do wysuszania w okolicach pępuszka... co do ilości ... kup sobie paczkę-dwie gazików i z 10-15 buteleczek soli... a jak się będą kończyć to wyślij kogoś do apteki:-) po co zajmować miejsce gdy te rzeczy są niedrogie i dostępne od ręki:-) takie moje zdanie:-)
magdzior1985 zamiast spirytusu u mnie w szpitalu używają i polecają,, oscenisept" jakoś tak to się pisze, to jest w sprayu. Dziś jak byłam na pobraniu to nawet tym mi psikali :-)
A mój K. jak się dowiedział wczoraj, że już jedno marcowe maleństwo przyszło na świat to wziął się w garść i sam stwierdził, że trzeba wszystko już szykować. A jeszcze tydzień temu mówił, nie śpiesz się tak jeszcze tyle czasu. No i dziś po badaniach poszliśmy do carrefoura i jest super promocja body z długim rękawkiem 3.99zł a wcześniej kosztowały 3.99zł Ale kupiliśmy itak 4 pary 2 rozm.56 i 2 rozm.62. Powiem wam, że za taką cenę to materiał bardzo fajny,
A ja mam takie pytanko czy to dobre patyczki do uszów? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jak czymkolwiek można myć takie malutkie uszka :-)
A mój K. jak się dowiedział wczoraj, że już jedno marcowe maleństwo przyszło na świat to wziął się w garść i sam stwierdził, że trzeba wszystko już szykować. A jeszcze tydzień temu mówił, nie śpiesz się tak jeszcze tyle czasu. No i dziś po badaniach poszliśmy do carrefoura i jest super promocja body z długim rękawkiem 3.99zł a wcześniej kosztowały 3.99zł Ale kupiliśmy itak 4 pary 2 rozm.56 i 2 rozm.62. Powiem wam, że za taką cenę to materiał bardzo fajny,
A ja mam takie pytanko czy to dobre patyczki do uszów? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jak czymkolwiek można myć takie malutkie uszka :-)
futrzakowa
yea! to ja!
magdzior1985 zamiast spirytusu u mnie w szpitalu używają i polecają,, oscenisept" jakoś tak to się pisze, to jest w sprayu. Dziś jak byłam na pobraniu to nawet tym mi psikali :-)
Zobacz załącznik 320625
Zobacz załącznik 320626
nam mówiły połoiżne że ten spray się stosuje w przypadku kikutka bez klamerki ... a jeśli jest kikutek z klamerką to wtedy owija się gazikiem nasączonym spirytusem ...tylko to zależy jak tną pępowinę w danym szpitalu.
a co do patyczków to nam zabronili kupować ...powiedzieli że wacik(tzn płatek kosmetyczny) na palec i palcem przejechać po małżowinie i że głębiej nie trzeba nic czyścić...
Co do oczyszczania pepuszka to słyszałam tez rozne opinie,jedni polecaja spiryt a annni ten oscenisept ale tez słyszałam ze jest on beznadziejny
Jesli chodzi o uszy to ponoc wystarczy płatek kosmetyczny ale ja tez kupiłam patyczki z tym ogranicznikiem,one za głeboko nie wejda a moze przydadza sie do czegos innego
Jesli chodzi o uszy to ponoc wystarczy płatek kosmetyczny ale ja tez kupiłam patyczki z tym ogranicznikiem,one za głeboko nie wejda a moze przydadza sie do czegos innego
reklama
u nas są pępuszki bez klamerki ( w sumie to nawet nie wiem co to jest ):-) moje dwie siostry tego stosowały i zachwalają, więc i ja tego będę używać bo w sumie mam cały bo siostra mi dala.
A u was w szpitalach trzeba mieć te gaziki i to wszystko do przemywania oczek, czy położne same to robią, a wam tylko w domu to potrzebne?
A u was w szpitalach trzeba mieć te gaziki i to wszystko do przemywania oczek, czy położne same to robią, a wam tylko w domu to potrzebne?
Podziel się: