reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Tak, synek jest moim pierwszym dzieckiem (jeszcze nie wiem czy jedynym :p ). No wlasnie, niektore dzieci sa po prostu drobne (ja była drobna też). Jak poprzednio usłyszałam, że mam go wiecej karmić to mi ręce opadły, bo jak? Nie głodze go przecież. Moge go karmić cały dzień, ale co z tego jak on zje tyle ile potrzebuje a reszte wypluje :p
Własnie przez to mnie z równowagi wyprowadza, bo wiem, ze on musi jesc a on grymasi :p

Jak dobrze zrozumiałam (napisz jak ma na imię) Synuś zajada mleczko z butli :) to jak można dawać więcej dajesz tyle ile zje?! niektórzy pediatrzy powinni się dokształcić!
Niech same jedzą więcej;p ja też po porodzie mówiłam, że tylko Ami nie dość, że pierwsze miesiące rzygające, to jeszcze do tego cukrzyca no i operacja na koniec, naprawdę średnio mi się to podobało... ale po kilku miesiącach zapragnęliśmy z mężem kolejne maleństwo, oczywiście w odpowiednim czasie, ale wiedzielismy juz wtedy, ze Amelka musi mieć rodzeństwo :) no i się udało :) ale teraz już nie chcę wiecej bo kolejna cukrzyca mnie psychicznie wykończy.

reklama
Karolina a nie boisz sie ze tym makaronem czy chlebwm sie zadlawi?

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom
Bardzo dobrze mała sobie radzi. Odrywa po kawałku. Jak ma za duży to pluje:) Czasami się lekko zakrztusi, ale nie jakoś mocno. No i mam ją cały czas na oku.
witajcie:) pewnie niewiele z Was mnie jeszcze pamięta ;) ale tak jakoś mnie coś dziś tkneło aby zobaczyć co u Was :) jak tam Wasze maluszki :)
Pozdrawiam i w załączniku Hania 6 m :)
Śliczna mała!
Flammie super, że dobrze na kontroli.
My chleb dajemy z naszej małej lokalnej piekarni, robią na prawdziwym zakwasie.
Mila godzinę temu obudziła się z takim płaczem, że nie mogłam jej uspokoić. Normalnie histeria. Nigdy tak nie było. Podałam ibum i śpi. Może zęby. Nie mam pojęcia, ale aż mnie to zestresowało:(

To tak samo jak mój, też upodobał sobie że będzie spał na brzuszku. Teraz to już nawet go nie "zmuszam" żeby spał na pleckach czy na boku bo nie ma szans i tak się przefajtnie na brzuch:) I dlatego nie lubi śpiworka bo jest w nim skrępowany i nie ma się jak obrócić, denerwuje się przez to i wybudza.
I co lekarz doradził?

Tylko przy zasypianiu go przekrecam na plecki, bo na brzuchu nie usnie, ale jak juz spi i sie przez sen jakos przekreci to sie nie wybudzi.
A lekarz to w sumie nic mi nie doradzil. Rozłozyła ręce, bo dziecku nic poza kupkami nie dolegało i zasugerowała by wolniej z tymi nowościami, bo może za dużo nowych rzeczy było w krótkim czasie.

Jak dobrze zrozumiałam (napisz jak ma na imię) Synuś zajada mleczko z butli :) to jak można dawać więcej dajesz tyle ile zje?! niektórzy pediatrzy powinni się dokształcić!

Tak, synek (Tyr, w skrócie Tyruś, pół-norweski i imię ma norweskie) jest na butelce od 4-go miesiąca.
No taką mi mądrą rade dano, że trzeba więcej karmić.. :baffled: Dopiero dziś mi inny lekarz powiedział, by po prostu robić jedzenie bardziej kaloryczne, przez dodanie np. oleju rzepakowego do kaszki czy warzyw co już ma dla mnie więcej sensu.

Mila godzinę temu obudziła się z takim płaczem, że nie mogłam jej uspokoić. Normalnie histeria. Nigdy tak nie było. Podałam ibum i śpi. Może zęby. Nie mam pojęcia, ale aż mnie to zestresowało:(

Dziękować.
Takie pobudki też się i u nas zdarzyły pare razy... Nie mam pojęcia o co chodziło wtedy. W akcie desperacji dawalam butle i sie uspokajal.

Dziwne nawyki wieczorne synka, które przez ostatnie dwa miesiące miał, chyba minęły. Ot tak, jak ręką odjął. Poszedł spać o 1930 i śpi twardym snem. Dałam mu butlę, odbiłam, sprawdziłam pieluchę i nawet się nie wybudził. Faktem jest, ze coraz mniej spi w ciągu dnia. Czasem tylko dwie drzemki ma.

Teraz ja ide spac. Spokojnej nocy dla maluchow i mam :)

Heeej!

U nas nocka ok. Wczoraj była koszmarna to ta super.

Jestem ciekawa jaka pogoda dzis u mnie bedzie.

Jolcia witaj :)

Flammie- to super, ze maluch ok. Pewnie drobniutki bedzie :)

Julita- to ze Ania drobna nie bedzie stwierdziła po centylach. Wagę ma ciut poza 50 blizej 75, ALE wzrost dalekooo za 97 i stópki od urodzenia kazdy mówil ze duze.. :D

Jeszcze miałam napisac ze po mannie nic nie jest. Tak Anie zapchało, ze spala 3godz wczoraj.

Hejka :-)
Jolcia witaj, też Cię nie pamiętam niestety. Bardzo podoba się mi imię Hania:-)

Ja również bleduje, czasem jak mam mniej to przez sito przeciskam :-)

Odnośnie tej pleśni to czytałam kiedyś że zabawki do kąpieli i wszystkie z takim otworkiem czyli np.piszczace mogą w środku gromadzić pleśń. A ta żyrafa ma jakiś otworek?
Ja właśnie zastanawiam się jaki tu kupić do kąpieli, macie już coś?

Od wczoraj u nas mega dużo nowych umiejętności, z dnia na dzień zaczęła robić samolot czyli na brzuchu odrywa ręce i nogi i trzyma w powietrzu. Sama zaczęła się przewraca na brzuch i robi to cały czas, co tylko ja położę, na ziemi, w łóżeczku, na przewijaku , dzisiaj już rano ja miałam od 5w łóżku, spimy, spimy ja się budzę a ona w najlepsze na brzuchu ogląda wzorki na pościeli :-)

Ostatnia edycja:
Witam nowa mamusie:) cora ma super włosy, mój to nie dosyć że wlpsy jasniutkie to jeszcze bardzo malo.

No i mamy już 2 ząbki. Wieczorem przebił a się druga jedynka. Ale tak mi jęczał marudził że dałam ta camila i paracetamol i noc w miarę.
I teraz pytanie. Jak z pielęgnacja tych ząbków? Mamy już je myć?

U nas też co położę Filipa na plecach on zaraz na brzuchu a że nie umie się przekręcić odwrotnie to jak mu nie pasuje to krzyk i czasami tak w kółko aż mnie coś trafia :mad:
Wczorajszy dzień był dziwny, syn mój spał 2 razy po godzinie! Byłam w takim szoku że nie wiedziałam co z wolnym czasem robić :p

Co macie dziś na obiad?

Mamba ja czytalam ze olej kokosowy jest dobry na zabki jako pierwsza "pasta" ;)
My dzis dalismy pare lyzeczek kaszki z glutenem a na obiad kroliczek z ziemniaczkiem.
Dziewczyny jesten totalnie nie do zycia, nie moge sie dobudzic, zle sie czuje, chyba musze badania zrobic bo cos jest nie tak..

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Jak któraś z Was otworzy zabawkę to dajcie znać, chociaż myślę że tak szybko pleśń się nie pojawia. W tym artykule było napisane o dziwnym zapachu więc można sprawdzić czy nic nie czuć.

Julka zrób na początek zwykłe badanie krwi. Najgorsze jest wstać rano i z takim maluchem pojechać, żeby pobrać krew, ale zaraz będziesz miała wyniki i jak coś jest nie tak to zapiszesz się do lekarza.

Słuchajcie ja mam wrażenie, że my jesteśmy bardzo do tyłu. Mój mały cały czas leży, nie chce się przewracać, zębów nie mamy ani sztuki.. W sumie urodził się 3 tyg przed terminem, ale nie wiem czy to może mieć wpływ.

Flammie zrobiłam tę kartkę na dzień babci. W sumie to bardzo łatwo się robi, tylko upaprałam kartkę klejem :) super pomysł.

U Nas kolejny raz problem z kupą, zdejmuje mu pieluszkę i podginam nóżki, coś idzie i się chowa. Strasznie mi go szkoda :( Już kilka dni się męczy. Szkoda, że nie ma takiego specjalnego odkurzacza to bym wciągnęła :) :) u Nas tak jest ewidentnie po marchewce. Dzisiaj dałam mu sok śliwkowy i zobaczymy czy się coś ruszy. Wczoraj wieczorem pierwszy raz dodałam troskę kaszy manny do mleka. Po jakim czasie wystąpić alergia?

Miłego dnia dziewczyny ;)

reklama
Słuchajcie ja mam wrażenie, że my jesteśmy bardzo do tyłu. Mój mały cały czas leży, nie chce się przewracać, zębów nie mamy ani sztuki.. W sumie urodził się 3 tyg przed terminem, ale nie wiem czy to może mieć wpływ.

U Nas kolejny raz problem z kupą, zdejmuje mu pieluszkę i podginam nóżki, coś idzie i się chowa. Strasznie mi go szkoda :( Już kilka dni się męczy. Szkoda, że nie ma takiego specjalnego odkurzacza to bym wciągnęła :) :) u Nas tak jest ewidentnie po marchewce. Dzisiaj dałam mu sok śliwkowy i zobaczymy czy się coś ruszy. Wczoraj wieczorem pierwszy raz dodałam troskę kaszy manny do mleka. Po jakim czasie wystąpić alergia?

Miłego dnia dziewczyny ;)

Jeśli urodził się przed terminem to myślę że naturalne jest, że na początku będzie się rozwijał inaczej niż rówieśnicy, zresztą każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Może spróbuj mu porozkładać zabawki tak troszkę poza zasięgiem, żeby musiał sięgnąć (u nas nie działało, lepsza do podawania zabawek była mama, ale może u was podziała). Dziewczyny pisały też o specjalnych ćwiczeniach na youtube. Co do ząbków, to córeczka koleżanki pierwszy ząbek miała dopiero w wieku 16 miesięcy, więc też nie ma reguły, że skoro inne dzieci mają już ząbki w wieku 6 miesięcy to twój synek też będzie je miał. Mój Antoś też na razie bezzębny i nic nawet nie widać, ale maruda okropna, więc myślę że na dniach cosik się wykluje, chyba że to znowu skok.

U nas też problem z kupką, trzeci dzień nic nie ma, ale nie pręży się, więc chyba mu to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Rano dałam mu syrop lactulosum, może podziała. Daję też tarte surowe jabłuszko, ale jak narazie nie działa :(.

Noc tragiczna, może przez zęby, a może właśnie przez kupę :D. O 1 pobudka i nie spał do 5:30 :O O 4 spasowałam z lulaniem bo ledwo przysnął, odłożyłam i znowu się budził. Wszystko ciekawe, rozgląda się, śmieje, zagaduje, w końcu matka zgłodniała, wsadziłam małego do łóżeczka w salonie, pobawił się, pogadał, i sam padł o 5:30. Pospał do 7 :/ Skąd te dzieci biorą tyle energii.

Do góry