reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

ojjj ja tez mam problemy z autem cos sie dzieje z elektryka i niestety poki co stoi u mechanika..kiedy je odzyskam nie wiem..ale wiem ze do lipca musze kupic auto nowe bo to robi juz po malu wysiadke:(

Sluchajcie ogladalam wczoraj super program- az bylam w szoku i mimo ze bylam mega zmeczona to wytrzymalam do konca programu. Otorz byl program o produkcji ubran meskich damskich i dzieciecych w tym body pajacyki i dla dzieci starczych chodzi glownie o marki ZARA,BERSHKA, H&M...te sieciowki szok co pokazali.Otorz wiekszosc tych ubran produkuja w Bangladeszu pokazywali ta fabryke-pozal sie boze doslownie i dziewczynki i chlopcy 12 lat mocza wszystkie ubrania wlasnie tych marek w roznych roztworach bardzo szkodliwych roztworach farbach . Malo tego wlasnie zatrudniaja dzieci do tego bo chca...bo nie zdaja sobie sprawy z tego a dorosli nie chca tam pracowac i moczyc rak w tym syfie. Szok!!!!!!!!!!!!!!!!Boze w jakich warunkach oni pracuja...pokazywali normalnie ciuchy z metkami tych sklepow...najgorsze jest to ze dotyczy to ubranek dla dzieci! I co teraz? Nie wiem ....szczerze mowiac musze sie w to dodatkowo jeszcze wczytac bo mowili o roznych chorobach o wysypkach alergiach...Mowili zeby kupowac ubrania w sklepach i przede wszystkim czytac eytkietyyyyyyyyy bo ludzie nie zdaja sobie sprawy kompletnie z konsekencji..No szok szok szok!Co Wy na to?

reklama
Nie wiem czy doczytalyscie ale ja w Grecji mieszkam :) w Atenach jest ogromny ruch, jakby kazdy mogl wjezdzac codziennie w strefe "centrum" to by w ogole nie bylo przejezdne (i tak w szczycie sa masakra korki) przepis tutaj mowia ze co drugi dzien dany samochod moze wjechac (w zaleznosci od ostatniego numeru na tablicy rejestracyjnej, masz parzysta liczbe to wjezdzasz w parzyste dni, masz nieparzysta to wjezdzasz tylko w nieparzyste dni) my mamy 0 i mi sie cos ubzduralo ze 0 jest nieparzyste[emoji14]dlatego umowilam na 15
Ale fajnie masz że mieszkasz w Grecji. Mi też się marzy jakiś południowy kraj, chętnie bym w nim zamieszkała gdzieś blisko morza gdzie nie ma zimy. [emoji18] eh ale się rozmarzylam.

@fazerkamm wiem, ze w Grecji, ale nie skumalam z tym wjazdem do centrum, myslalam, ze to przez uchodzccow cos ograniczyli. z tymi wjazdami to kojarze z pekinu, ze tam tak jest, nie wiedzialam, ze u was tez

co do ubran, prawda jest taka, ze nie da sie tego skontrolowac, jak kupisz w Polsce wyprodukowane, to material masz z chin i ta sama produkcja, tylko szycie bedzie polskie. przykre to. a prawda jest taka, ze w jednych wielkich fabrykach z tych samych meterialow produkuje wiele marek i nie marek. kilka lat temu przeciez byla glosna sprawa z fabryka co sie zawalila i zginelo duzo ludzi.
co sie tyczy marek to jeszcze czesto oni nie wiedza, bo jest jeden zlecienidoawca produkuje 20%, tu sa kontrole i wszystko ma wygladac ze niby calosc tam robia, a podzleca wlasnie innym psuedo producentom.
czysty zysk......

Kambodżańskie dzieci pracują niemal w niewolniczych warunkach dla - znanego również i w Polsce - szwedzkiego potentata odzieżowego H&M. Z takimi zarzutami wystąpiła międzynarodowa organizacja zajmująca się ochroną praw człowieka, Human Rights Watch (HRW).
Przedstawiciele tej organizacji przeprowadzili wywiady z pracownikami 73 fabryk tekstylnych w Kambodży, wykonujących zamówienia między innymi dla H&M. Wynika z nich, że nawet dzieciom poniżej 15. roku życia narzuca się nieludzkie tempo i normy pracy. Relacje mówią też o brutalnym traktowaniu dzieci i ich zastraszaniu. Zdaniem HRW, najgorsza sytuacja panuje w niewielkich wytwórniach, do których rzadko lub prawie nigdy nie trafiają inspekcje pracy.

To nie są pierwsze zarzuty wobec spółki

Human Right Watch wzywa Szwedów, by wymusili kontrole w kambodżańskich fabrykach wykonujących zamówienia dla nich. Powinny być one przeprowadzane w taki sposób, by skarżący się pracownicy mogli pozostać anonimowi dla pracodawców.
Zarzuty korzystania z pracy dzieci i dorosłych w niedopuszczalnych warunkach są wysuwane wobec H&M nie pierwszy raz. W 2011 roku pojawiły się doniesienia, że w jednej z kambodżańskich wytwórni pracującej dla szwedzkiego odbiorcy pracownicy zaczęli tracić przytomność z powodu wyczerpania i wdychania wyziewów substancji chemicznych stosowanych w produkcji. Z kolei w fabrykach w Uzbekistanie i Bangladeszu zatrudniano12-letnie dzieci, które pracowały nawet po 14 godzin za głodowe stawki.
Jeszcze do niedawna bawełnę z Uzbekistanu otwarcie kupowały m.in. H&M, Marks and Spencer czy TESCO. W ubiegłym roku H&M, Adidas oraz Marks and Spencer oficjalnie zadeklarowały bojkot bawełny z Uzbekistanu.
W zawalonym 8-piętrowym budynku swoją siedzibę miało kilka fabryk odzieży. Nie wiadomo, ile dokładnie osób przebywało w nim, gdy doszło do katastrofy. Zakłady zatrudniały ponad trzy tysiące osób.Ludzie, którzy zginęli lub zostali ranni wskutek zawalenia się budynku szyli ubrania dla popularnych europejskich oraz amerykańskich marek. Niektóre z nich już zostały powiązane z fabrykami z Rana Plaza. Są to brytyjskie Primark, Bon Marché, kanadyjski Joe Fresh, hiszpańskie El Corte Ingles oraz dobrze znane w Polsce Mango. W zrujnowanych fabrykach znaleziono także ubrania z metkami Benettona. Zapewne wkrótce dołączą do nich kolejne marki.

straszne ...powiem Wam, ze wszystko czytam ogolnie ale nie wpadlam na to zeby czytac metki ciuchow tych wlasnie marek...i szczerze zastanowie sie grubo czy kupowac tam spioszki..jeszcze dla doroslego to hmmmmmm moze ujdzie ale dla malenstwa body??????????????????????????????????????

Witam się w środę,

u mnie noc koszmaaaaarna. wstałam z potwornym bólem kręgosłupa:( chyba źle się ułożyłam na tym rogalu. Również miałam jechać na badania ale zaspałam i już nie zdążę :(

wczoraj przyszedł stetoskop, ale niestety nie słychać serduszka małego, jedynie takie bąbelki jak sobie pływa :) a dzisiaj rano leżałam na plecach i albo mam zwidy albo widziałam jak mi się brzuszek ruszył tam gdzie kopnął :D

u mnie ślicznie ptaszki sobie ćwierkają ale pogoda raczej słabo wiosenna...

miłego dnia!

Witam się w środę,

u mnie noc koszmaaaaarna. wstałam z potwornym bólem kręgosłupa:( chyba źle się ułożyłam na tym rogalu. Również miałam jechać na badania ale zaspałam i już nie zdążę :(

wczoraj przyszedł stetoskop, ale niestety nie słychać serduszka małego, jedynie takie bąbelki jak sobie pływa :) a dzisiaj rano leżałam na plecach i albo mam zwidy albo widziałam jak mi się brzuszek ruszył tam gdzie kopnął :D

u mnie ślicznie ptaszki sobie ćwierkają ale pogoda raczej słabo wiosenna...

miłego dnia!
czemu zwidy? napewno widzialas :) moja panna jak kopie to caly brzuch mi sie rusza. czasem nawet jak w pracy siedze przy biurku to przez sukienke widze wiec to napewno Twoj maluch szaleje :) obserwuj zeby miec pewnosc :)

reklama
@agnesdem reseved i smyk tez tam byly, w tej fabryce co sie zawalila,...
ja kupuje, nie uchronisz sie i tak, nawet jak na metce masz mede in Poland, to i tak tkaniny masz z tego swiata, dlatego, ze sa tansze.

Do góry