reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

Kropa - nie wiedzialam, ze nie moge byc dawca krwi!!?? i o tym opalaniu też nie wiedziałam, co to za plamki mogą wyskoczyć (jak wygladaja?)? ja już praktycznie zapisana na jakies solarium na tydzień po porodzie (zart). Jestem takim bladziochem w tej ciazy, ze szkoda gadać!!

reklama
tiffi napisałam tak o tych płytkach, bo znam osobę, która ma wiśniową łazienkę i widać na niej strasznie bród, kamień i zacieki z mydła...ja mam doświadczenia tylko z jasnymi łazienkami, ewentualnie ciemną podłogą i jasnymi płytkami i wszystko ok z utrzymaniem czystości. Mi się bardzo szare płytki podobają, ale czy są trudne do utrzymania to nie wiem...
i ja tez mam uprzedzenia do pań lekarek- nie poszłabym ani do pani stomatolog, ani do pani ginekolog, ale to już takie moje zboczenie;-)
miluszka Pola to też bardzo fajne imię, ale w moim otoczeniu jest już kilka :-)
a co do wózka, to ja zastanawiam się między x-landerem xa właśnie:-) a mutsy 4rider... i podobnie jak z wyborem imienia mam problem:-D:-D

atabe - tu masz linka do xlandera WÓZKI DZIECIĘCE > WIELOFUNKCYJNE 3 W 1 > X-LANDER > XA | Sklep internetowy Bajkowachatka wózki dla dzieci , łóżeczka, foteliki samochodowe, kojce, leżaczki, akcesoria niemowlęce, meble dla dzieci, krzesełka do karmienia, komody kąpielowe, k - najtaniej jak znalazlam na necie, ponoc jest z nimi dosc duzy problem jesli chodzi o liste oczekujacych (czasami nawet 2/3 miesiace) jaki kolor Ci sie podoba?

tiffi - jesli chodzi o plytki do lazienki to ni epomoge, jestem na etapie wybierania projektu domu, a wiec daleko do urzadzania ;) Lazienki podobaja mi sie w polaczeniu z drewnem, wiec pewnie raczej ciemne bede wybierala, albo specjalne panele podlogowe drewniane nieprzemkalne.

Kropa - nie wiedzialam, ze nie moge byc dawca krwi!!?? i o tym opalaniu też nie wiedziałam, co to za plamki mogą wyskoczyć (jak wygladaja?)? ja już praktycznie zapisana na jakies solarium na tydzień po porodzie (zart). Jestem takim bladziochem w tej ciazy, ze szkoda gadać!!
Dacą krwi nie możesz być, jesli bierzesz Euthyrox (Novothyral, Letrox - po prostu tyroksynę) - tak samo, jak nie możesz być dawcą jeśli bierzesz jakiekolwiek inne leki - obecne w Twojej krwi mogłyby zaszkodzić zdrowemu człowiekowi.
A jeśli chodzi o opalanie, to w każdym dobrym solarium jest taka tabliczka:
PRZECIWWSKAZANIA DO OPALANIA W SOLARIUM

* nadciśnienie i zaburzenia krążenia
* bardzo jasna karnacja
* bielactwo skóry
* kobieta w ciąży oraz podczas okresu nie może korzystać z solarium
* alergia na promienie UV
*schorzenia tarczycy
* nie zagojone tatuaże
* skłonności do przebarwień skóry i duża ilość znamion
* trądzik różowaty oraz skłonność do rozszerzonych naczynek krwionośnych
* przebyta niedawno operacja, okres rekonwalescencji
* choroby serca, nerek, tarczycy, epilepsja i inne poważne choroby przewlekłe
* nie powinny korzystać z solarium osoby przyjmujące niektóre preparaty hormonalne,sulfonamidy, antybiotyki, leki nasercowe
* w czasie opalania należy zrezygnować z kuracji ziołowych, zwłaszcza, jeżeli zawierają wyciąg z dziurawca
* w żadnym wypadku nie należy się perfumować, lub używać dezodorantu
* nie mogą korzystać z solarium, przynajmniej przez miesiąc osoby, które przeszły złuszczanie kwasami owocowymi, a zwłaszcza eksfoliację stężonym kwasem glikolowym.
* nie należy też przebywać w solarium bezpośrednio po zabiegu oczyszczania skóry, elektrolizie lub zamykaniu naczynek
* ponieważ skóra twarzy, szyi i dekoltu starzeje się szybciej niż całego ciała, lepiej podczas seansu ograniczyć czas działania lamp na te okolice wyłączając wbudowany w solarium ekran
* do opalaniu w solarium należy stosować specjalne kosmetyki
stosowanie leków foto-uczulających

Tu masz wątek na innym forum o opalaniu właśnie przy niedoczynności i podczas przyjmowania hormonów:
Solarium a tarczyca - Forum Wizaz.pl

:)

Kropa, ja mam bielactwo, więc solarka tez odpada, ale czasem zdarzało mi się pójść, tyle, że b. rzadko - głównie z lenistwa,nie chce mi się rozbieraći za parę minut ubierać. Poza tym ja nie lubie się opalać, raczej w cieniu.

Miluszka, musisz byc aktywna, żeby za nami nadążyć, wątek rozwija się w tempie expressowym:-)

Kropa, ja mam bielactwo, więc solarka tez odpada, ale czasem zdarzało mi się pójść, tyle, że b. rzadko - głównie z lenistwa,nie chce mi się rozbieraći za parę minut ubierać. Poza tym ja nie lubie się opalać, raczej w cieniu.

agatha61, moja teściowa też na Euthyroxie i się opala - na własne ryzyko wszystko można :) Nie każda skóra reaguje przebarwieniami. Mnie najbardziej stresuje, ze one mogą się ujawnić dopiero po latach :) Blada jestem jak ściana (w podstawówce wołali na mnie "Blada" ;) ), ale z solarki zrezygnowałam :) Jak mnie słońce muśnie na rowerze czy spacerze, to myślę, że nic się nie stanie. Ale z leżenia na plaży i przypalania tyłka zrezygnowałam ;)

miluszka na żywo widziałam tylko x-landera zielonego i tego brązowego. A chciałabym chyba czerwonego, tylko nie wiem jak wygląda na żywo...też mam ten link w ulubionych, bo tam najtaniej znalazłam;-)
no ale biore jeszcze tego mutsy 4rider pod uwagę...

hehe a co do solarki- to ja nie byłam nigdy w życiu i nie zamierzam tam nigdy iść- a blada jestem strasznie:-p

kocham moją panią dentystkę :) Zajrzała mi w paszczę, podmuchała powietrzem, że wary mi latały jak fafle u psa na wietrze:-D I wszystko dobrze, po porodzie mam iść tylko zdjęcie zęba zrobić i tyle :-):-) Mała też się bała dentysty i ze strachu cicho siedzi:-p

co do wózków, jeszcze długo przed ciążą chciałam x-landera, ale odpadł ze względu na sposób regulacji oparcia w spacerówce. Póki co, będzie tako, ale jeszcze nie wiem, czy warrior czy jumper.

Witamy nową koleżankę :)

agatha61 - staram się i bardzo mnie cieszy ten rozwój, żałuję troszku, że nie byłam z wami od początku!

kropa - zmartwilas mnie tym solarium, mialam być taka piękna po paru miesiącach od porodu. Mam świetny plan zrzucenia kg i olśniewania wszystkich, bo przeraża mnie mój obecny stan. Za chwilę doścignę w wadze mojego męża. Może nie jest on za duży, bo waży 72 kg, ale zawsze!

atabe - niom ja chciałabym podjąć decyzję przed świętami. Może pojadę raz jeszcze do sklepu :/

reklama
Do góry