reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki polecają - wszystko dla dziecka i mamy.

wczoraj siedzac w szpitalu czekajac az ktos mnie przyjmie albo udzieli informacji...widzialam jak czekaly dziewczyny juz do porodu-wymog byl taki ze musza byc takie kobiety ubrane w dres adidasy,miec juz ze soba torbe skierowania............................karte ciazy no wszystkie dokumenty wiadomo. Jedna dziewczyna byla w jakis spodniach to kazali sie jej rpzebrac albo w pizame albo w dres. I widzialam ze byla z duza walizka na kolkach i tam w jednej szczesci miala swoje ubrania szlafrok pizamy,pieluchy,kosmetyki i w 2 polowie walizki miala rzeczy dla dziecka.Znowu inna dziewczyna byla z mniejsza walizka na kolkach w ktorej miala rzeczy tylko dla siebie taka mala walizeczka i dodatkowo torba taka specjalna na wyprawde dl dziecka w ktorej miala ciuskzi pieluszki..........................

reklama
Wskazówki ogólne:

• Maluch powinien podróżować do domu w bezpiecznym foteliku z wkładką dla niemowląt. Nie przewozimy dziecka na rękach!
  • Dziecko powinno mieć na sobie o jedną warstwę więcej niż my. Maluszek nie ma jeszcze sprawnie działającej termoregulacji, dlatego też wychładza się zdecydowanie szybciej niż dorośli.
  • Noworodek szybciej się też przegrzewa, dlatego nie można przesadzić w żadną stronę.
  • Zawsze warto mieć przy sobie pieluchę, która ochroni buzię malucha przed niską temperaturą czy mroźnym wiatrem. Pieluchą nie zakrywamy buzi dziecka, a tworzymy z niej kurtynę zawieszoną na foteliku tak, aby maluch nie miał bezpośredniego kontaktu z zimnym powietrzem.
  • Przy wyjątkowo niskich temperaturach warto posmarować dziecku buzię kremem na każdą pogodę od pierwszego dnia życia.
  • Kocyk również się przyda jako ewentualna, dodatkowa warstwa dla dziecka. W razie czego zawsze można usunąć jedną warstwę.
  • Jeśli natomiast jest wyjątkowo gorąco, załóżmy, powyżej 35 stopni, można nie ubierać dziecka w nic poza pampersem. Warto jednak chociaż okryć je pieluszką tetrową na czas przeniesienia dziecka z i do auta.
  • Najlepiej sprawdzić, czy dziecku nie jest za ciepło lub za zimno, sprawdzając mu kark. Jeśli będzie chłodny, dołóżmy jedną warstwę odzieży. Jeśli będzie gorący lub spocony, analogicznie, zdejmijmy jedną warstwę.

LATO
Uwaga na przegrzewanie dziecka!
Jeżeli temperatura jest typowo letnia, a więc jest gorąco, kierujmy się rozsądkiem. Dobrym wyborem będzie ubranie dziecka w:
  • body z krótkim rękawem / krótki rampers
  • skarpetki,
  • cienką, bawełnianą czapeczkę.

Body/sukienka: Dany, czapka: Great Day for Girls, skarpetki: Soxo

Body: Carter's, czapka: Kiki kids, skarpetki: Nike
Jeśli jest trochę chłodniej, ciepło, ale nie upalnie, można ubrać dziecko w:
  • body z długim rękawem,
  • cienkie półśpiochy / śpiochy
  • cienką, bawełnianą czapeczkę,

Body: Dany, spodnie: Cubus, czapka: EKO Young Smile, skarpetki: Soxo

Body: Cool club, półśpiochy i czapka: Pinokio

albo w:
  • body, z krótkim lub bez rękawków,
  • cienki dresik,
  • cienką, bawełnianą czapeczkę.

Dresik: Disney, czapka i body: Baby boum

Dresik: Stummer, czapka: Dartom, body: Link do: Body dla niemowlaka - szeroki wybór body, pajacyków i śpioszków

Jeśli natomiast temperatury są iście tropikalne, nie męczmy dziecka dodatkowymi warstwami, gdy sami najchętniej zrzucilibyśmy z siebie dosłownie wszystko. Maluszek może w takim przypadku podróżować do domu w samym pampersie, ewentualnie przykryty cienkim, bawełnianym kocykiem lub pieluchą.

Załączniki

• wkladka-dla-niemowlat-do-fotelika-pelna-jj-cole.jpg
    wkladka-dla-niemowlat-do-fotelika-pelna-jj-cole.jpg
    57,5 KB · Wyświetleń: 1 052
zerkam na otulacze i rozki i nie bardzo wiem jaka jest roznica. to znaczy widze roznice jak patrze na nie ale zastanawiam sie jakie sa plusy i minusy jednego i drugiego. dla mnie dzialaja w ten sam sposob a moze sie myle?

zerkam na otulacze i rozki i nie bardzo wiem jaka jest roznica. to znaczy widze roznice jak patrze na nie ale zastanawiam sie jakie sa plusy i minusy jednego i drugiego. dla mnie dzialaja w ten sam sposob a moze sie myle?
no roznica chyba nie wielkaaa tzn ja widzialam kiedys dawno jak rodzila moja siotra rozki ale byly takie sztywne ze szczerze nie wiem jak wygodnie moze byc w tym dziecku...teraz widze sa troszke drozsze takie rozki miekkie w srodku maja miluski jakby kocyk pluszowy a na zewnatrz sa z tkaniny dresowej-wiec miekkie dobrze wyczuc dziecko-super

dla zainteresowanych OPINIA wlascicielki wozka Tako Extreme Eco
Z czym mamy do czynienia?

CHARAKTERYSTYKA WÓZKA:
- wózek posiada wytrzymałą a zarazem lekką ramę w całości wykonaną z aluminium
- nowy system wpinania gondoli i spacerówki „klik klik” , umożliwia błyskawiczne i łatwe wpięcie gondoli, spacerówki oraz fotelika samochodowego ( dostępny w wersji 3 w 1)
- innowacyjna, futurystyczna plastikowa gondola
- system anti shock
- pompowane koła przednie i tylnie zapewniaja dodatkową amortyzację
- regulacja rączki pokrytej ekoskórą
- system skrętnych kół przednich z możliwością blokady do jazdy na wprost
- możliwość wpięcia gondoli lub siedziska przodem jak również tyłem do kierunku jazdy
- innowacyjny system składania ramy
- niezawodny hamulec centralny-linkowy
- innowacyjny wygląd gondoli i spacerówki
- regulowane oparcie gondoli i spacerówce
- cichy system składania budki
- regulowany podnóżek

Zalety
Z wózka Tako Extreme jesteśmy baaardzo zadowoleni! Do jego zalet należy przede wszystkim jego wygoda i zwrotność. Mała do tej pory na spacerze zasypia w spacerówce, w której ma sporo miejsca. Gondola też była dość przestronna. Mała jeździła w niej do 5 miesiąca życia. Później już chciała siedzieć. Siedzisko można po cichutku i delikatnie złożyć do pozycji półleżącej lub leżącej. W zależności od tego, co lubi dziecko - może jechać przodem lub tyłem do kierunku jazdy. To jednak nic nadzwyczajnego w wózkach 3w1. Wóżek świetnie radzi sobie w każdym terenie. Amortyzatory i koła są przystosowane nawet do jazdy po wertepach ;) Kosz na zakupy jest duży i pakowny. A torba dołączona do wyposażenia wózka jest ładna i pomieści wszystkie niezbędne mamie i dziecku rzeczy. Wygodnie się ją wozi na przeznaczonych do tego wypustkach. Zarówno w gondoli jak i spacerówce jest świetny daszek chroniący przed wiatrem czy słońcem, którego długość można regulować. To kwestia gustu, ale według mnie ten wózek jest bardzo ładny, charakteryzuje się do tego ciekawym, nowoczesnym designem. Wiele osób ma wątpliwości, czy biały kolor to dobry wybór, zapewniam jednak, że czyści się go bardzo łatwo, wystarczą do tego nawilżane chusteczki. Ekoskóra ułatwia czyszczenie, jest wytrzymała i absolutnie nic się z nią nie dzieje.

Wady
I wad znajdzie się kilka. A może raczej niedogodności. Skurczybyk jest ciężki! Jak większość wózków 3w1. Zajmuje dużo miejsca w bagażniku, jeśli nie chcemy demontować kółek, a nawet jeśli je zdemontujemy to miniaturowością nie grzeszy. System składania stelaża czasem się zacina. Wózek dość skrzypi, ale to pewnie wina ilości przejechanych nim kilometrów. Musimy się zaopatrzyć w WD40 ;) Kółkom zdarza się szybko gubić powietrze. W rozwiązaniu tego problemu nie pomagają proste wentyle, w które ledwo co wchodzi pompka ze stacji benzynowej. Trzeba się nieźle nagimnastykować. Jedną dętkę wymienialiśmy, bo była dziurawa, sprawę załatwiło kupno takiej, ze skośnym wentylem.

Podsumowanie
Jak widzicie, ilość zalet zdecydowanie przewyższa ilość wad. Jeśli szukacie wygodnego wózka 3w1 - zdecydowanie polecam! Jako mały wózeczek do miasta czy centrum handlowego Tako Extreme się raczej nie sprawdzi, ale jako wielozadaniowy wózek od narodzin do berbecia - będzie to świetny wybór!

Załączniki

• rNI4mppjhbc_s460xn.jpg
    rNI4mppjhbc_s460xn.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 133
  • 39347.jpg
    39347.jpg
    52,6 KB · Wyświetleń: 112
  • 1053(1).jpg
    1053(1).jpg
    48 KB · Wyświetleń: 120
  • Tako_Extreme__Sv_53f3121063e22.jpg
    Tako_Extreme__Sv_53f3121063e22.jpg
    80,4 KB · Wyświetleń: 110
  • tako extreme 3.png
    tako extreme 3.png
    13,3 KB · Wyświetleń: 107
Hej.
Jeśli któraś by chciała rożek, to ja mogę swój sprzedać, użyłam tylko raz i to na minutę ale niewygodnie mi się dziecko w nim trzymało i odłożyłam do szafy. Jest żółty w zyrafki wiec będzie pasował dla dziewczynki i chłopca. Zdjęcia mogę wstawić za tydzień bo teraz jestem w Norwegii i nie mam go pod ręką.

sluchajcie a wy myslicie bardziej o wkladce do nosidelka czy np otulicie malenstwo czyms i wlozycie do nosidelka..jak chcecie zrobic?

reklama
Do góry