reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
heloł!
zdaje relację z mojej urodzinowej imprezy w pracy :-)
były: czekoladowe_ciasteczka_Elfika , moje muffiny i ciasta pieczone u mamy:

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady
Składniki:
  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g mąki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao + do oprószenia ciasta
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
Sposób wykonania:
1.Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka również, nie ubijamy oddzielnie białek).
2.Wyłożyć do formy wyłożonej papierem (blacha 17 x 27 cm) i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut.
3.Ostudzić.
4.Polać polewą, oprószyć przesianym kakao.

Ciasto z truskawkami
Składniki:
  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
  • Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać.
  • Przygotowane ciasto wylać do tortownicy lub blaszki, rozłożyć na wierzchu owoce i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
i jeszcze ciasto bez pieczenia za to potwornie słodkie:

Beza z nadzieniem truflowym
Składniki na ciasto:
2 blaty bezowe o średnicy ok. 28-30cm
Składniki na krem
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200g czekolady kulinarnej 70%
400ml śmietany kremówki 35%
2 łyżki likieru kawowego capuccino


Sposób wykonania:
  • Kawę rozpuszczamy w podgrzanych 3 łyżkach śmietanki. Dodajemy drobno połamaną czekoladę i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Studzimy rozpuszczoną czekoladę (musi być zupełnie zimna, można nawet na trochę wstawić do lodówki).
  • Ubijamy kremówkę dodając po łyżce czekolady, na koniec wmiksowujemy do masy alkohol.
  • Smarujemy jeden spód masą, nakrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
plus owoce i krówki, od których jestem uzależniona :-p:-p:-p:-p:-p
 
Ostatnia edycja:
w związku z tym, ze mój piekarnik nadal jest ałt of order :confused::confused::confused: zabrałam od rodzicó prodiż :-p i wczoraj zrobiłyśmy z Julią ciasto!!! jest mniamuśne :-):-):-):-):-):-)
wrzucam przepis, moze ktoś skorzysta:

Amerykańskie ciasto z jabłkami

Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min

opuściłam rodzynki i orzechy, bo Julia wypluwa :sorry::sorry::sorry::sorry:i piekłam godzinę



 
Tyle jedzienia na jedna impreze w pracy!!!???:szok::szok::szok: Ale oni mają z Toba dobrze
MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
w związku z tym, ze mój piekarnik nadal jest ałt of order :confused::confused::confused: zabrałam od rodzicó prodiż :-p i wczoraj zrobiłyśmy z Julią ciasto!!! jest mniamuśne :-):-):-):-):-):-)
wrzucam przepis, moze ktoś skorzysta:

Amerykańskie ciasto z jabłkami

Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min

opuściłam rodzynki i orzechy, bo Julia wypluwa :sorry::sorry::sorry::sorry:i piekłam godzinę



To ciasto to moja porazka :wściekła/y: juz dwa razy robiłam i zawsze mam zakalec :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::crazy:
 
Lody waniliowe​

1,5 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja kupuję na allegro, bo w sklepach nie mogę znaleźć)

Podgrzać mleko (ale nie gotować), w tym czasie w mikserze ubić jajka z cukrem i wanilią. Wlać do jajek podgrzane mleko, zmiksować a potem spowrotem wlać miksturę do garczka i zacząć to wszystko podgrzewać na malym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Trzeba ciągle mieszać, żeby nie zrobiła się z tego "jajecznica" :-) Podgrzewac do momentu, aż będzie wyglądać jakby się masa zważyła. Potem ostudzić i dodać do tego śmietankę kremówkę. Wlać do maszynki do lodów (ja najpierw to jeszcze schładzam w lodówce). U mnie lody są gotowe po 20 minutach. Jak nie ma maszynki to można to pewnie wsadzić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać. Ale ostrzegam, że tak nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdzie.
 
To ja sie z muffinami dorzuce jeszcze
Muffiny wychodzą bardzo delikatne, super w smaku i w dodatku możemy z tego przepisu robić o różnych smakach
Wystarczy zmienić smak jogurtu :tak:

1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
szczypta soli

2 jaja
duży jogurt 400 g
100-120 g stopionej margaryny
Potem jak zwykle :-)
 
MAGDALENKI
Składniki:
225 g mąki
175 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
skórka otarta z 1 cytryny (lub 1 opakowanie gotowej sproszkowanej)
masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia

Sposób przygotowania:
Stopić 100 g masła, zostawić do przestygnięcia.
Wbić całe jajka do cukru, miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, wlać przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
Każdy z otworów w blaszce na magdalenki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką, nakładać ciasto do wysokości 2/3 otworu. Zostawić na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Wkładać blachę do nagrzanego piekarnika, piec ok. 7-10 minut.
Zaraz po wyjęciu blachy, po 2-3 minutach wyjmować magdalenki.

przepis autorstwa Marii Iwaszkiewicz :-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

1 kg ziemniaków
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
1 duża śmietana
1 zupa cebulowa knorra
ser do posypania
sół, pieprz, vegeta, sos sojowy

-ziemniaki ugotować w mundurkach, zimne pokroić na plasterki
-pieczarki pokroić i obsmażyć z solą, pieprzem, ew. ziołami
-cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na złocisty kolor, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem dalej smażyć (trzeba mieszać żeby cebulka się nie przypaliła) - dodając sosu sojowego wg uznania

Ziemniaki układać w żaroodpornym naczyniu, posypać vegetą, na to kurczaka wymieszanego z pieczarkiami, dalej śmietana wymieszana z zupą knorra, na wierzch zetrzeć ser i zapiekać w piekarniku

Podałam skladniki na wieksza porcje, można oczywiście zmniejszyć wg uznania, ja zazwyczaj dla naszej trójki robie z jednego wielkiego fileta i pól kg ziemniaków
 
Do góry