reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

reklama
No a z laktoza to sie zobaczy. Na razie jeszcze mi nie zbrzydly wedliny. CZas leci szybko - jak sie wkurze to koncze przygode karmienia - zawsze mam wyjscie:-)

A Jas zadnych alergi nie mial, my tez nie - zakladam ze Piotrek wyrosnie z tego predzej czy pozniej:-)

Iwon ile Ty zapłaciłas, teraz cena to 4000zł, a podobno od przyszłego roku ma byc juz 5000zł :confused:
Powiedz mi, wykorzystujesz to urzadzonko na maxa, jest warte tej ceny...

My płacilismy 3900. Anusia, osobiście uważam, że ten sprzęt jest na maksa wart tej ceny. Ja, podobnie jak AniaG. nie miałam w domu żadnych urządzeń z wyjątkiem zwykłego miksera, więc tym bardziej urządzenie jest bardzo przydatne. A jeśli chodzi o zalety, to tak:
1. stoi sobie w kącie, więc jest o wiele bardziej praktyczne, niż trzymanie w kuchni tych wszstkich urządzeń, których funkcje spełnia.
2. bardzo oszczędza czas.
3. oszczędza kasę
3. można się zdrowo odżywiać.

Jesli chodzi o Twoje pytanie, dotyczące jego wykorzystania. U mnie thermmomix jest wykorzystywany kilka razy w tygodniu. Robię sama:
- masło ( ze smietany 30 % więc jest o wiele zdrowsze, niż zwykła osełka)
- serki (twaróg z warzywami i przyprawami- zajmuje mi to kilka minut)
- soki (kubusie, które można od razu pasteryzować i przechowywać ponad tydzień, albo zwykłe soki do wypicia w ciągu 48 godzin)
- wędliny i pasty do kanapek (thermomix ma funkcję mielenia mięsa, więc nie kupuję już mielonego, tylko robię je sama. Potem różne pieczenie na chleb, np. z pieczarkami, albo pasztet własnej roboty)
- ciasto drożdżowe i inne na wypieki (wyrabia w kilka minut)
- w weekendy często gotuję na parze, np. mięso, ryż i warzywa (wszystko w samym czasie). Robię to, bo wiem, że takie jedzenie jest zdrowsze.
- no i moje ulubione dania- placki ziemniaczane (przygotowanie ciasta zajmuje mi pięć minut) i kawę late (pyyychaaa, cała rodzinka się nią ...zapija ;-))

Tak więc kończąć ten przydługi wywód ;-) naprawdę polecam. Na pewno jedzenie jest znacznie zdrowsze, a jeśli ma się dziecko, wiadomo, że zwraca się na to dużą uwagę. Mówi się, że cena thermomixu się zwraca, bo robić np. bułki, maślo, soki, sery itp można zaoszczędzić. Ale przyznam się, że jeszcze nie robiłam takiej kalkulacji ;-)

Wypadałoby teraz powiedzieć o jakiejś wadzie tej maszyny ;-) Dla mnie wadą jest to, że jak noże są na mega wysokich obrotach, to thermomix głośno chodzi. Ale to taka wada trochę na siłę ;-) Żeby za idealnie nie było..

Iwon - uważaj na gardło i uszy, zaaplikuj coś i nie choruj :-)

No własnie, ale co na gardło i ucho, co? :confused:

ktoras pytala co to za laska na zdjeciu. nie mam pojecia. jakas turystka. juz pisalam ze wkleilam zeby wam pokazac jak wyglada typowy stroj na plaze na mykonosie.:-D

To ja pytałam :zawstydzona/y: Sorry, nie byłam w temacie :-p

Edzia, jeśli ktoś mało gotuje, to faktycznie, może i thermomix tego nie zmieni ;-):-p Choć to jest podobno maszyna dla leniwych, bo można wyczarować wiele rzeczy w o wiele krótszym, niż zwykle czasie :cool2: Trudno mi się wypowiedzieć, bo ja zawsze lubiłam szaleć w kuchni. A teraz mam po prostu większe pole do popisu ;-)

Elen i ja chyba odgabie i niebawem zrobie sobie suwaczek przeprowadzkowy - tylko poczekam jak juz bede miec konretniejszy termin (w polowie miesiaca sie dokladnie okarze - bedzie woda czy nie:-p:baffled::-))

Co do thermixa - moja mama go zakupila czyli uda mi sie zobaczyc jak z uzytkowaniem.
Ale ja bardzo lubie robic sobie pasty serowe, koktajle owocowe - tylko ciagle czasu brak na krojenie, miksowanie - a to cudo robi to samo.
Ja jestem zdecydowana, ale musze poczekac - budowa ma pierwszenstwo, ale napewno sobie to kupie:-)

Dokładnie, u mnie to też był duży argument. Ja w ogóle bardzo lubię takie domowe jedzenie własnej roboty. I trochę tak jest z tym thermomixem. Tak jak nasze babcie robiły kiedyś konfiturki (właśnie, w thermomixie mozna tez zrobić pyszne dżemy i nutellę! :-)), wypieki, kiełbaski i inne cuda, tylko ślęczały całymi dniami w kuchni, tak teraz można miec tego namiastkę. Takie domowe jedzonko tylko w o wiele krótszym czasie :-)

Iwon, sorki, że Cie tak mecze...:sorry2:
masz pewnie najnowszy model Thermomixu, a nie wiesz jak z tymi starszymi...tzn. czy maja takie same funkcje jak ten nowy, mysle nad zakupem przez Allegro i w fajnych cenach sa własnie te starsze modele:-)
skusiłabys się na takie rozwiązanie:sorry2:

Elen i ja chyba odgabie i niebawem zrobie sobie suwaczek przeprowadzkowy - tylko poczekam jak juz bede miec konretniejszy termin (w polowie miesiaca sie dokladnie okarze - bedzie woda czy nie:-p:baffled::-))

wiesz Aniu, ja WiEM, że ten suwak będzie dłużej niż te 3 miesiące :baffled::baffled::baffled: bo nasz deweloper fizycznie nie jest w stanie skończyć budowy na czas. ale suwak jest :-p i poprawia mi humor, bo ta nasza wspólnota :wściekła/y::angry:@$#:eek:%:angry:(*:angry:&$):wściekła/y:*&^:wściekła/y:#@%#:)wściekła/y:$*:wściekła/y:)*%:angry::shocked2::eek::szok::wściekła/y:&##
no :sorry2:

Iwon, sorki, że Cie tak mecze...:sorry2:
masz pewnie najnowszy model Thermomixu, a nie wiesz jak z tymi starszymi...tzn. czy maja takie same funkcje jak ten nowy, mysle nad zakupem przez Allegro i w fajnych cenach sa własnie te starsze modele:-)
skusiłabys się na takie rozwiązanie:sorry2:

Powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia, czym różni się stara wersja od nowej. Jeszcze niedawno sama nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, więc nie wiem :sorry2:

reklama
Do góry