reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

czesc lipcoweczki! jak tam u was? nie czytam nic tylko chcialam sie przywitac z .....POLSKI:szok:
jest mi....zimno i jakos tak:dry::eek::baffled::oo:
moja mama wiedzial jak mi zrobic najwieksza radosc z przyjazdu do domu i... zrobila remont! od jutra do chalupy bede wchodzila po drabinie przez okno!!!:dry:(rozgrzebala kuchnie, przedpokoj i wejscie. ale ja cos czuje pod skora ze sie dopiero rozkreca jak kula sniezna toczaca sie z gorki:no:)
poza tym normalnie zimno mi...
mialam niezlego stresa przed powrotem. tzn nerwy mialam bo moj durny znajomy mnie wkurzyl niemilosiernie. razem z kolezanka spakowalysmy jedna torbe ogromna i chcialysmy nadac autobusem zeby nie miec problemow na lotnisku. nie bede wam opisywala calej historii ale poszlo mi w piety ostro!:wściekła/y: najpierw sie zobowiazal pomoc a potem jakies problemy sobie stwarzal, ze myslalam ze bede zmuszona placic za 40kg nadbagazu!:no:
cos mi stopki marzna, zimno...
mila niespodzianke zrobil mi szymek. myslalam ze po tylu miesiacach bedzie trzymal dystans i bedzie nieufny a tu prosze, popatrzyl sie, zrobil dziwne minki i po 10 minutach juz sie przytulal jak zawsze:-):tak:
a wspominalam juz ze mi zimno?:confused:

reklama
Gazelka for you!!!
(na zamowienie. znalazlam kabelek, chcialas fajne chlopaki to prosze;-))

img030zq8.jpg

dimitris, zawod-masazysta;-)

obraz172kf3.jpg

panagiotis, zawod-flirciarz zdecydowanie;-)

Mufinek (finków :confused:) nie mamy, ale mamy za to gulasz na jutrzejszy obiad i cieplutkie, świeżo upieczone bułeczki maślane z dżemem :-p Padam na pyszczek, więc uciekam pod kołdrę. Pa

Dziwne imiona mają te chłopaki, nawet nie umiałabym wymówić, hm...

Czy w Grecji skraca się jakoś imienia? Albo chociaż zdrabnia???
Dimitris ma ładne oczy, takie ufne ;-)

wczoraj zrobiłam mufinki z przepisu elen te z kawałkami czekolady i powiem wam że wyszły rewelacja (już ich prawie nie ma) zaraz zrobię sobie jeszcze kawkę i idę na podwórko bo słoneczko świeci i trzeba się trochę napromieniować bo od jutra znowu zapowiadają deszcz

dzisiaj są dni naszego "miasta" od 16:30 więc może tam zajrzymy potem z chłopakami szkoda że tak zimno bo możnaby zostać na pokaz sztucznych ogni wieczorem

e-mamo to dobrzę że z ząbkami Julki OK ale niestety skłonność do pruchnicy jest dziedziczna ja też mam zawsze z tym problemy i niestety chyba Krzyś ma moje geny zębowe :-:)no:

reklama
a wogóle Oliwka, to witaj w kraju...zazdroszcze tych przystojniaczków ze zdjęc:-p
dzieki, juz niestety tylko ze zdjecia:-(

Biorę masażystę :tak::tak::tak:

akurat plecy ostatnio mnie bolą, wrrrrr...
dobry strzal Gazelka;-) nie widac tego na zdjeciu ale chlopak ma prawie dwa metry wzrostu i budowe ciala godna koszykarza:rofl2::tak::cool2: w sumie to vczemu ja sie za niego nie wzielam?:ninja2::confused:;-)

Dziwne imiona mają te chłopaki, nawet nie umiałabym wymówić, hm...

Czy w Grecji skraca się jakoś imienia? Albo chociaż zdrabnia???
Dimitris ma ładne oczy, takie ufne ;-)
akurat ta dwojeczka ma bardzo popularne greckie imiona ale bez odpowiednikow w innych krajach. oni maja tam taki zwyczaj ze pierworodnemu dziecku daje sie: w wypadku chlopca imie po dziadku ze strony ojca, w wypadku dziewczynki imie po babci ze strony matki. w zwiazku z tym te imiona sie powtarzaja na okraglo i 95% grekow nazywa sie giorgos, giannis, kostas, nikos, panagiotis i christos. a dziewczynki maria, eleni, katerina, dimitra. ale istnieje milion innych bardzo fajnych imion greckich np starozytnych-odisseas, achilles, omiros(to od homera), aristotelis, periklis itd. czy dla dziewczynek ariadni, nauzika, ilektra(od elektry), dafni, areti(to od starozytnego slowa oznaczajacego cnota) itd. mi sie podoba ze kazde imie ma jakies znaczenie:tak: np damianos-od diamentu, agni(po polsku agnieszka)- czysta dziewicza; andreas(andrzej)-dzielny, odwazny; nikiforos- niosacy zwyciestwo; irini(irena)-pokoj(ang. peace)itd
oczywiscie ze sie skraca. np moj znajomy sie nazywa aristofanis, wolamy aris. na konstantinosa wola sie kostas.
a co do zdrabniania to oni sa mistrzami! nawet w codziennej mowie bardzo duzo slow zdrabniaja przez co grecki brzmi duzo zabawniej w kontekscie. generalna zasada jest taka, ze do imion meskich dodaje sie -aki np dimitris-dimitraki, giorgos-giorgaki, adonis-adonaki. a do zenskich tez -aki lub -ula np dimitra-dimitrula, anna-anula, irini-irinaki itd.
ja nawet teraz mam czasem problemy z niektorymi imionami zeby wypowiedziec. np argiris cwicze od kilku lat i ciagle mi to "g" nie wychodzi jak powinno:rofl2:
ale wam wyklad walnelam:-D Gazelka czujesz sie usatysfakcjonowana czy moze jeszcze jakies pytanie masz?;-):-D moze o nazwiska? tu to dopiero sie zaczyna jazda:-D

Do góry