reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy

Ja bede uzywala kosmetykow czesciowo z firmy Sanosan (Oliwka bez oleju parafinowego i silikonowego wlasnie zeby nie bylo tak jak z Tymkiem i tylko gdy cala skora Maji bedzie za sucha, chusteczki nawilzone, krem na kazda pogode,) i Nivea (plyn do kapieli Nivea baby, Szampon z rumiankiem i krem przeciw odparzeniom do Nivea beby.

reklama
Nianiu Tymcio nie uzywal go ale teraz dla Gabi kupimy taki tylko taki przenosny skladany z siatka na muszki tak zeby mozna bylo postaic ja w tym w ogrodku i by zadne paskudy na niej nie siadaly....
fajnie ze masz mozliwosc sciagniecia niektorych sprzetow tu jest na prawde baaaaardzo duzy wybor i tylko na widok tego wszystkiego oszalec mozna bo nie wiadomo co lepsze i wybrac

Cześć Dziewczynki
Co prawda jestem czerwcówką, ale śledzę wasze posty uważnie bo u was się bardzo dużo dzieje i jest co poczytać ;)
W sprawie znieczulenia w moim szpitalu jest ono za darmo na życzenie rodzącej. Może dlatego, że to tzw. "Szpital przyjazny dziecku". Znieczulenie najwcześniej podaje się gdy jest rozwarcie na 4 cm, później często nie ma sensu bo można nie odczuć jego działania.
W sprawie pudrów i zasypek dla dzieciaczków to lepiej ich nie używać bo drażnią drogi oddechowe maleństwa, no i robią się "kluski" w fałdkach skóry.
Co do oliwki to zdaniem pediatry używać jej codziennie przez pierwsze 2 tygodnie po kąpieli, a potem już tylko w razie potrzeby np. co 2-3 dni. Do kąpieli warto od czasu do czasu dodać nadmanganian potasu(łagodzi podrażnienia) tak żeby woda była lekko różowa. Rumianek też dobry, ale może uczulać. Jak zresztą wszystko.

Sudokrem tylko doraźnie jako lek na odparzenia.
Co do chusteczek do pupy to ja zamierzam na początek używać Pampers Sensitive.
Główkę na początku myje się po prostu wodą bez żadnych kosmetyków.
Jak pojawi się ciemieniucha to nakłada się oliwkę i po kilku godzinach wyczesuje.

Nie ma za co.
I tak zobaczymy jak będą nasze dzieciaczki reagowały na te czy inne kosmetyki.
Podobno Johnsons uczula, Nivea czasem też. Bambino rzekomo nie uczula, ale chusteczki nie cieszą się dobrymi opiniami i polecane jest jedynie mydełko i oliwka. Wiele kobiet chwali Linomag do pielęgnacji pupy.
Można się w tym wszystkim pogubić.
Ja w torbie do szpitala mam spakowany Bephanten na popękane brodawki sutkowe, może też zastąpić leczniczy Sudokrem lub Alantan.
Zobaczymy.

Witam - udalo mi sie w koncu nadgonic ;D

W moim szpitalu znieczulenie zoo jest platne, podczas kolejnej wizyty wybadam jaki do niego stosunek ma moj lekarz. generalnie chcialam bez zoo, ale w sumie to po co cierpiec jak mozna sobie i dziecku pomoc.

Kosmetyki - tez slyszlam pozytywne opinie o Ojlatum i go sobie zakupie. W nim zamierzam kapac bobaska (pozniej bez oliwki), a do mycia uzywac plynu Johnsona. W razie czego bede miec oliwke Bambino.

reklama
Do góry