reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

reklama
Dzisiaj mialam 2,5 godzinny wyklad o karmieniu piersia !
a jezeli chodzi o porod to pewnie pomyslicie ze zwariowalam ale nie moge sie doczekac !!!
Aniu mezowi radze pokazac ten filmik 28-35 semens(tyg.ciazy) pokazuje jak dziecko odbiera glosy ze swiata zewnetrznego i nie ma nic przerazajacego !!
Niunka i ja dolaczam sie do zyczen dla corci !!!

Anita poopowidaj ciekawostki:-) ja nie chodze do szkoły rodzenia ale chetnie od kogoś z forum poslucham rad :-)

A ja właśnie wróciłam od okulisty i mam dobrą wiadomość :) Jak do tej pory cały czas moja ginekolog mówiła, że przez moją wadę wzroku będę napewno mieć cesarkę, a dzisiaj okulistka powiedziała mi, że wcale tak nie musi być. Powiedziała, że dawniej tak było, że jak ktoś miał powyżej 3,5 dioptrii to zawsze zalecali cesarkę, a teraz podobno tendencje się zmieniły i juz tak nie zawsze robią. Mówi, że kobiety, które mają -20 też rodzą naturalnie i nic  się nie dzieje. Napisała mi karteczkę, ze wskazaniem do cięcia cesarskiego w razie przedłużającego się porodu. Ale ja mam nadzieję urodzić szybko, więc napewno mnie cesarka ominie :D Zobaczymy jeszcze co powie moja ginekolog, bo ona taka panikara jest i bardziej ona się upierała przy cesarce niz okulistka, a przeciez chyba okulistka wie lepiej :)
Kurcze, ale bym była szczęśliwa, jakbym rodziła naturalnie. Może pomyślicie, że jestem masochistką, ale jakos tak nie boje sie porodu, bardziej właśnie boje się dochodzenia do siebie po cesarce i tego, ze nie będę miała od razu kontaktu z moją dzidzia, bo to przeciez lezy się na sali operacyjnej a dziecko przynosza dopiero po 24h :)

kaśka k.....co prawda kochana nie zrobiłam bigosiku,ale zato dzis mnie wzieło i zjadłam całą sałąte,tak poprostu bez niczego no a teraz mężulo robi mi fasolke szparagową :)a do tego pomidorek :)no a na bigosik musze jeszcze troche poczekać ;)

Zaglądam dopiero teraz bo nie miała czasu.Wszytsko przez to badanie echa płodu. Okazało się jednak ze nastapiła mała!!!pomyłka ze strony lekarza i na to badanie musze pojechac jutro. :mad:
Szkoda gadać. :mad:

Frido mnie na ktg wysłal lekarz, koszt 30 zł i robiłam je na dole (zapytaj w dolnej recepcji) w specjalnym pomieszczeniu. Lekarz kazał mi robić ktg od 30 tyg. co dwa tygodnie, czyli tak jak mam teraz wizyty.

I wiecie co też mam skurcze łydek i wogóle bolą mnie nogi w nocy (właśnie łydki).
Łykam witaminy, ale jutro zaalarmuję mojego gina.
A może to ta deszczowa pogoda tak działa?

no ja dziś poczytałam o tych skurczach łydek i juz nie ma co się stresować,ponoć to normalna sprawa... :)

Jak radzić sobie ze skurczami łydek. Spróbuj delikatnie wyprostować nogę, wyginając stopę i przyciągając palce stóp do siebie. Pomocne może być także rozciąganie nóg w ciągu dnia i zaraz przed pójściem do łóżka. Jedz dużo pokarmów bogatych w wapń (najlepszym jego źródłem jest nabiał), a także zawierających dużo potasu, jak banany.
:)

reklama
Niedogodności trzeciego trymestru. Czy budzą cię w nocy skurcze łydek? Jest to częsta przypadłość towarzysząca ciąży, chociaż nie dotyka ona wszystkich kobiet. Specjaliści nie są pewni, co jest jej powodem. Niektórzy sądzą, że jest to wynik większego obciążenia nóg, inni, że może to być oznaka niedoboru wapnia lub potasu. Może to być także skutek nacisku macicy na nerwy biegnące wzdłuż nóg.

Do góry