reklama
Ale zajebisty samochód. Jestem naprawde pod wrażeniem. Mój mąz choruje na samochód tego typu. A dokładniej na Crysler ( nie wiem czy tak sie pisze, chodzi mi o krajzler :-) taki podobny do tego. Piękny jest.
Asiołek czy to znaczy, że palisz cały czas?
Ja paliłam jak sie dowiedziałam, że jestem w ciązy. I jeszcze potem zdarzyło mi sie ze dwa razy zapalic jak sie wkurzylam. Ale rzucenie przyszło mi naprawde bardzo łatwo.
Asiołek czy to znaczy, że palisz cały czas?
Ja paliłam jak sie dowiedziałam, że jestem w ciązy. I jeszcze potem zdarzyło mi sie ze dwa razy zapalic jak sie wkurzylam. Ale rzucenie przyszło mi naprawde bardzo łatwo.
Uwaga teraz Wam coś wklejam.
Fajną liste wyprawki. Za sobie to zachowuje i bede sie tym kierować.
Dla mamy
1. Dokumenty
Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, Plan Porodu
2. Art. spożywcze (zapytaj koniecznie położną, czy możesz spożywać posiłki podczas porodu !)
ü Woda niegazowana
ü Soki (Najchętniej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawowych, z owoców cytrusowych)
ü Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
ü Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
ü Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu
3. Art. higieniczne i kosmetyczne
ü Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz.)
ü Ręczniki (co najmniej 2-3)
ü Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza).
ü Podpaski nocne (polecane przez psd: pieluchy Bella, największy rozmiar)
ü Wkładki laktacyjne (polecane przez psd: Bella, Gerber-ultracienkie, bez ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
ü Papier toaletowy
ü Jednorazowa maszynka do golenia (polecane przez psd). M.K. poleca wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagdnego kremu depilującego Veet.
ü Jednorazowy zestaw do lewatywy (polecane przez psd)
4. Bielizna
ü Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece
ü Staniki laktacyjne
ü Kapcie
ü Klapki pod prysznic
ü Szlafrok
ü Koszule nocne, rozpinane. (Zapytaj czy można mieć własne. Ze względów praktycznych, (konieczność prania), lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę.)
ü Skarpetki
ü Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później.)
5. Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy :-)
ü Odciągacz pokarmu. (Najtańszy, tłokowy.)
ü Karta telefoniczna
ü Telefon komórkowy. (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu)
ü Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
ü Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Zapytaj, czy w Twoim szpitalu nie brakuje czopków glicerynowych. Jeśli cierpisz na hemoroidy, zabierz dobrą maść lub czopki.
ü Notes z telefonami
ü Zeszyt, długopis
ü Pamiętnik
ü Aparat do masażu pleców (elektryczny, ręczny)
ü Zatyczki do uszu
ü Książka, krzyżówki, czasopismo
ü Walkman, odtwarzacz CD ze słuchawkami
ü Drobne pieniądze
ü Ulubiona poduszeczka
ü Talerz, kubek, sztućce
ü Zioła laktacyjne
Dla Taty
ü Napoje (cola, napoje energetyczne),
ü Jedzenia
ü Szczotka do zębów
ü Wygodne ubranie, kapcie, wygodne buty
ü Czasopismo
Dla Dziecka
ü Nożyczki do paznokci
ü Szczotka, grzebień
ü Zestaw ubranek, jeśli można / trzeba je ze sobą mieć. Warto wykorzystać szpitalne rzeczy, jeśli są dostępne.
ü Kilka koszulek i kaftanikow
ü Kilka sztuk body
ü Kilka spioszkow / pajacyki
ü Piżamki
ü 2 czapeczki
ü Sweterek
ü Pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
ü Skarpetki
ü Kocyk
ü Pieluszki, 7-8 dziennie. (polecane przez psd: Huggies-unisex dla noworodków)
ü Krem do pupy (Linomag, Tormentiol)
ü Ręczniczek, kilka pieluszek tetrowych
Wychodzimy ze szpitala
1. Ubranie dla Mamy:
czyste, luźne lub ciążowe. Przygotuj je przed pójściem do szpitala !
ü Bielizna
ü Podpaski
ü Odzież
ü Buty
ü Kurtka / płaszcz
2. Ubranie dla Dziecka:
w zależności od pory roku
ü Body
ü Koszulka, kaftanik
ü Sweterek
ü Rajstopy, pajacyk
ü Spodnie
ü Skarpetki
ü zwykła i cieplejsza czapeczka
ü Kombinezon
ü Koc
ü Pieluszki jednorazowe
ü Fotelik samochodowy, nosidełko, wózek z becikiem
ü Pieluszki tetrowe
3. Przygotuj w domu, na wszelki wypadek
ü Torba do wyjścia ze szpitala
ü Gumowe kółko dmuchane, do siedzenia
ü Spory zapas podpasek-pieluch
ü Czopki glicerynowe
ü Maści, czopki na hemoroidy
ü Smoczek
ü Kilka zamrożonych obiadów lekkostrawnych, na najbliższe dni po porodzie.
Fajną liste wyprawki. Za sobie to zachowuje i bede sie tym kierować.
Dla mamy
1. Dokumenty
Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, Plan Porodu
2. Art. spożywcze (zapytaj koniecznie położną, czy możesz spożywać posiłki podczas porodu !)
ü Woda niegazowana
ü Soki (Najchętniej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawowych, z owoców cytrusowych)
ü Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
ü Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
ü Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu
3. Art. higieniczne i kosmetyczne
ü Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz.)
ü Ręczniki (co najmniej 2-3)
ü Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza).
ü Podpaski nocne (polecane przez psd: pieluchy Bella, największy rozmiar)
ü Wkładki laktacyjne (polecane przez psd: Bella, Gerber-ultracienkie, bez ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
ü Papier toaletowy
ü Jednorazowa maszynka do golenia (polecane przez psd). M.K. poleca wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagdnego kremu depilującego Veet.
ü Jednorazowy zestaw do lewatywy (polecane przez psd)
4. Bielizna
ü Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece
ü Staniki laktacyjne
ü Kapcie
ü Klapki pod prysznic
ü Szlafrok
ü Koszule nocne, rozpinane. (Zapytaj czy można mieć własne. Ze względów praktycznych, (konieczność prania), lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę.)
ü Skarpetki
ü Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później.)
5. Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy :-)
ü Odciągacz pokarmu. (Najtańszy, tłokowy.)
ü Karta telefoniczna
ü Telefon komórkowy. (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu)
ü Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
ü Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Zapytaj, czy w Twoim szpitalu nie brakuje czopków glicerynowych. Jeśli cierpisz na hemoroidy, zabierz dobrą maść lub czopki.
ü Notes z telefonami
ü Zeszyt, długopis
ü Pamiętnik
ü Aparat do masażu pleców (elektryczny, ręczny)
ü Zatyczki do uszu
ü Książka, krzyżówki, czasopismo
ü Walkman, odtwarzacz CD ze słuchawkami
ü Drobne pieniądze
ü Ulubiona poduszeczka
ü Talerz, kubek, sztućce
ü Zioła laktacyjne
Dla Taty
ü Napoje (cola, napoje energetyczne),
ü Jedzenia
ü Szczotka do zębów
ü Wygodne ubranie, kapcie, wygodne buty
ü Czasopismo
Dla Dziecka
ü Nożyczki do paznokci
ü Szczotka, grzebień
ü Zestaw ubranek, jeśli można / trzeba je ze sobą mieć. Warto wykorzystać szpitalne rzeczy, jeśli są dostępne.
ü Kilka koszulek i kaftanikow
ü Kilka sztuk body
ü Kilka spioszkow / pajacyki
ü Piżamki
ü 2 czapeczki
ü Sweterek
ü Pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
ü Skarpetki
ü Kocyk
ü Pieluszki, 7-8 dziennie. (polecane przez psd: Huggies-unisex dla noworodków)
ü Krem do pupy (Linomag, Tormentiol)
ü Ręczniczek, kilka pieluszek tetrowych
Wychodzimy ze szpitala
1. Ubranie dla Mamy:
czyste, luźne lub ciążowe. Przygotuj je przed pójściem do szpitala !
ü Bielizna
ü Podpaski
ü Odzież
ü Buty
ü Kurtka / płaszcz
2. Ubranie dla Dziecka:
w zależności od pory roku
ü Body
ü Koszulka, kaftanik
ü Sweterek
ü Rajstopy, pajacyk
ü Spodnie
ü Skarpetki
ü zwykła i cieplejsza czapeczka
ü Kombinezon
ü Koc
ü Pieluszki jednorazowe
ü Fotelik samochodowy, nosidełko, wózek z becikiem
ü Pieluszki tetrowe
3. Przygotuj w domu, na wszelki wypadek
ü Torba do wyjścia ze szpitala
ü Gumowe kółko dmuchane, do siedzenia
ü Spory zapas podpasek-pieluch
ü Czopki glicerynowe
ü Maści, czopki na hemoroidy
ü Smoczek
ü Kilka zamrożonych obiadów lekkostrawnych, na najbliższe dni po porodzie.
Lilka
Fanka BB :)
Aga ttylko pozazdroscic takich zakupow : ;D
i caly czas czekam na twoja odpowiedz w zwiazku z zaproszeniem na 2 urodzinki Doriana,chyba nie czytalas moich postow do ciebie
a ja za godzinke ide do kolezanki ktora w styczniu urodzila synka i w prezencie dostala wanienke do kapania a juz miala swoja po pierwszej dzidzi,i mi daje te wanienke a tak na marginesie to bylam opiekunka przez 1,6roku jej coreczki ;D i tak sie zaprzyjanilysmy
od paru dni bardzo zle sie czuje.....boli mnie strasznie krocze i wogole caly dol nie moge czasami z bolu wytrzymac jak zrobie ruch nie taki,a z chodzeniem mam problem.....dobrze ze jutro pojde do lekarki bo ten bol sie nasila.Ostatnio juz jej o nim mowilam ale nie byl taki mocny i od razu sprawdzala czy mam rozwarcie.........a jak teraz bedzie cos nie tak???
powinnam dzisiaj isc do dentysty ale jestem jakos tak zmeczona,i glowa mnie boli ze nie pojde przeloze sobie :
Maniu dziekuje za te stronki!! sa super ciuszki.Maniu wczoraj sprzeczalam sie ze znajomym ktory wmawial mi ze nasi znajomi ze Stanow dlatego nam nic nie przesylaja bo akcyza czy cos wychodzi tak drogo ze sie nie oplaca nic przesylac.Wg tego co mowil to jak oni nam by cos wysylali to paczki sa sprawdzane co w nich jest i naliczaja cos(chyba ta akcyze).W kazdym razie wydaje mi sie to paranoja,i nie wierze ze takie cos tyczy tych ciuszkow.Maniu jak to jest??
i caly czas czekam na twoja odpowiedz w zwiazku z zaproszeniem na 2 urodzinki Doriana,chyba nie czytalas moich postow do ciebie
a ja za godzinke ide do kolezanki ktora w styczniu urodzila synka i w prezencie dostala wanienke do kapania a juz miala swoja po pierwszej dzidzi,i mi daje te wanienke a tak na marginesie to bylam opiekunka przez 1,6roku jej coreczki ;D i tak sie zaprzyjanilysmy
od paru dni bardzo zle sie czuje.....boli mnie strasznie krocze i wogole caly dol nie moge czasami z bolu wytrzymac jak zrobie ruch nie taki,a z chodzeniem mam problem.....dobrze ze jutro pojde do lekarki bo ten bol sie nasila.Ostatnio juz jej o nim mowilam ale nie byl taki mocny i od razu sprawdzala czy mam rozwarcie.........a jak teraz bedzie cos nie tak???
powinnam dzisiaj isc do dentysty ale jestem jakos tak zmeczona,i glowa mnie boli ze nie pojde przeloze sobie :
Maniu dziekuje za te stronki!! sa super ciuszki.Maniu wczoraj sprzeczalam sie ze znajomym ktory wmawial mi ze nasi znajomi ze Stanow dlatego nam nic nie przesylaja bo akcyza czy cos wychodzi tak drogo ze sie nie oplaca nic przesylac.Wg tego co mowil to jak oni nam by cos wysylali to paczki sa sprawdzane co w nich jest i naliczaja cos(chyba ta akcyze).W kazdym razie wydaje mi sie to paranoja,i nie wierze ze takie cos tyczy tych ciuszkow.Maniu jak to jest??
Lilka
a tak na marginesie to musze wam powiedziec ze my ostatnio z Karolem chodzilismy po sklepach jubilerskich i ogladalismy obraczki no i przymierzalismy bo chyba jednak wezmiemy slub ;D cywilny.
a wczoraj to mielismy ubaw w lozku.Zawsze jak kladziemy sie spac to Karol reke kladzie na brzuszku i tak zasypia,no a maly zaczyna dzien jak ja ide spac wiec czuje jeden kop za drugim a Karol mi na to ze on nie czuje : stwierdzilam ze mam za duzo tkanki tluszczowej i wzielam jego rekke i mocniej nadusilam na brzuszku ..........i Karol zostal skopany ;D ;D hihihi maly tak dlugo kopal tatusia jak nigdy az w koncu stwierdzilismy ze nie ma co czymac tej reki bo nie zapowiadalo sie na spokoj :laugh: a potem tatus stwierdzil ze go ululamy nynki ;D ;D ;D a dzisiaj rano to tak jakos sie obrocil ze tez sie zastanawialam czy to glowka tak wystaje......ach jakie to wspaniale....
a wczoraj to mielismy ubaw w lozku.Zawsze jak kladziemy sie spac to Karol reke kladzie na brzuszku i tak zasypia,no a maly zaczyna dzien jak ja ide spac wiec czuje jeden kop za drugim a Karol mi na to ze on nie czuje : stwierdzilam ze mam za duzo tkanki tluszczowej i wzielam jego rekke i mocniej nadusilam na brzuszku ..........i Karol zostal skopany ;D ;D hihihi maly tak dlugo kopal tatusia jak nigdy az w koncu stwierdzilismy ze nie ma co czymac tej reki bo nie zapowiadalo sie na spokoj :laugh: a potem tatus stwierdzil ze go ululamy nynki ;D ;D ;D a dzisiaj rano to tak jakos sie obrocil ze tez sie zastanawialam czy to glowka tak wystaje......ach jakie to wspaniale....
Lilka
Tusiu ja wlasnie w nocy mam najwiekszy problem,ale jak klade sie spac to mnie juz boli.....kladzac sie,zastanawiam sie czy to nie za malo ruchu....specjalnie ruchliwa nie jestem ale tez nie siedze calymi dniami w domu.....A w lozku mam problem z obroceniem sie bo kluje niemilosiernie : wiec chyba mamy ten sam bol
Aga zastanawia mnie dlaczego tak bardzo chcesz miec znieczulenie zo. czy tak zle wspominasz pierwszy porod??
Aga zastanawia mnie dlaczego tak bardzo chcesz miec znieczulenie zo. czy tak zle wspominasz pierwszy porod??
AgaR.
Lilus czytalam twoje posty.Sorki,ze odrazu nie odpisalam.To przesle ci na mejla fote Doriana a napis moze byc np.Zapraszam na moje 2 urodzinki! Jaki masz adres meila?Aha,jesli np.Karolowi nie bedzie sie chcialo to nich sie nie zmusza .To tylko tak jakby mu sie nudzilo.Pisalas,ze teraz duzo pracowal,wiec nic na sile.Najwyzej zaprosimy gosci telefonicznie
reklama
tusia25
Lilka ten twoj Karol to pewnie wspanialy ojciec bedzie tak sie naciesza ciale tym twoim brzuszkiem i kopniakami. Nie to co moj raz na tydzien polozy na nim reke na piec minut. Wkurza mnie
A S I O L K U !!!!!!!!!!!!!!! Prosze natychmiast rzucic palenie. Widzialam co napisalas na "ciaza, a papierosy" i nie pomyslalabym, ze jeszcze palisz. Maz niech ci sprawi za to lanie.
A S I O L K U !!!!!!!!!!!!!!! Prosze natychmiast rzucic palenie. Widzialam co napisalas na "ciaza, a papierosy" i nie pomyslalabym, ze jeszcze palisz. Maz niech ci sprawi za to lanie.