reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Elfiko ciasto na pierogi jest bardzo proste:
w zaleznosci od tego ile chesz zrobic miesza sie:
make, jajko, wode i ciut soli tak by ciasto nie kleilo sie za bardzo do rak i podobno nie mozna go tez dlugo ugniatac bo bedzie za twarde, potem troszke maki sypiesz na blat (stol) i rozwalkowujesz je a natepnie szklanka wycinasz kolka, nakladasz farsz i zlepiasz, wrzucasz do garnka w wrzaca lekko osolona woda i gotujesz ok 5-7 min az wyplyna na wierzch i juz!!! polewasz stopionym maselkiem (najlepsze jest zrumienionne razem z tarta bulka) mozesz polac smietanka i posypac cukrem ;D ja wszystkim na raz polewam ;D jesli sa pierogi na slodko
powodzenia ;)

reklama
aha a ruskie nadziweasz chyba takim mixem ziemniaki z cebulka(przedtem ugotowane)
ale ja na 100% nie wiem :( nigdy ich sama nie robilam a ciasto to chyba do wszystkich jest takie samo?!

aaaa Elfiko!!! wiesz co jeszcze jest dobre?! kopytka!!! mniam mniaaaaam ....
ugotowane ziemniaki (ok1kg)
25dkg maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej (ale niekoniecznie)
jajko i sol
ziemniaki prztrzec przez maszynke, sito lub udusic drobno widelcem (gdy ostygna!!!) dodac jajko i make ciut posolic, szybko dokladnie wszytko razem wymieszac, na posypanym maka stole lub stolnicy ukulac waleczki grubosci 1, 2 palcy i te waleczki pociac pod katem na dlugosc ok4 cm (beda wygladalyjak takie trapezy) i wrzucaj je do duzej ilosci osolonego wrzatku gotowac 2, 3 min liczas od wyplyniecia. Podawac ze skwarkami, stopionym maslem lub sosem pieczeniowym
pychotkaaaa!!!! i dosc szybko sie to robi!!! ;D

Mania wez znajdz to pytanie co mialam do doswiadczonych mamusiek...........bo tu sie stronki tak szybko zapelniaja ze pewnie przeoczylas.......a potrzebna mi jest odpowiedz,bo jutro ide z Karolkiem na pierwsze zakupy dla dzidzi :D

dobranoc ide nynki papaa mamuski ;D

Lilka szczerze mowiac nie znam sie na rozmiarach dzieciecych w Polsce tu sa troszke latwiejsze w odczycie bo kupujesz dla noworodka potem od 0-3, od 3-6, 6-12miesiecy itd
dla mnie najlepsze byly body zapinane w kroku z dlugimi z krotkim rekawkiem (dzo dzis takie kupuje Tymciowi-chodzi o to by narki byly przykryte i by malucha i podwiewalo)
podobnie jest z pajacykami- w nich Tymcio spal i spi.
ale!! Tymoteusz urodzil sie w sam srodek zimy a teraz nasze babelki urodza sie latem i dlatego warto to tez wziasc pod uwage. Ja bede kupowala i moge Tobie tak doroadzic co wg mnie sie przyda najbardziej to:
1) na sam poczatek warto jest miec takie najmniejsze ciuszki ok 2 lub 3 szt nie wiecej!!!reszte kup juz troszke wieksze takie wlasnie od 0-3 i 0d 3do6 misiecy itd
2) kaftaniki bawelniane sa przydatne wlasnie pod pajacyki do spania a na dzien fajne sa te body zapinane w kroku
(my Tymcia nie ubieralismy w zadne spiochy przewaznie mial body, spodnie i jesli bylo zimno to polarowa bluze lub sweterek)
ALE ALE co warto kupic:
3 do 5 szt kaftanikow od 0-6miesiecy
3 body z krotkim rekawem i z dlugim rekawem zapinane w kroku
pajacyki do spania, skarpetki, 2 czapeczki bawelaniane, bawelniane cieniutkie rekawiczki na lapunki bo maluszki czesto badzo drapia sobie buzke, jakies 2,3 bluzy z dlugim rekawem lub sweterek, ok 5szt pieluszek z tetry lub falneli lub 2takie i 2 takie..
Lilka wszystko najlepiej w nieduzych ilosciach tak po 2,3 szt na kazdy przedzial wiekowy z czasem wyczujesz co sie bardziej przydaje a co mniej! jest tez taka zasada!!! maluszek powinien miec o 1!!! warstwe wiecej niz mama(ale wtedy gdy jest chlodno, bo jesli Tobie bedzie goraco dzidzi tez)
mi sie cos tak wydaje ze i tak brzace malenkie beda sobie lezec w wozeczku w pieuszce i koszulence bo bedzie cieplutko ;) to tyle jak cos mi sie przpomni to dam Ci znac ;)
to dobranoc!!!!

;D ;D Czesc Kobitki :-) dzien dobry o poranku :-)
Ja dziś maszeruję do lekarza... na godz. 18 oczywiscie od rana już spac nie moge.... i sie emocjonuję :-)

CZas na szczęście szybko leci, więc zaraz bedziesz wszsystko wiedzieć :laugh:
Dzień dobry :laugh:
Ja mam dzien urlopu - jutro mezus ma urodzinki i trzeba ogarnąc w domku, bo jutro przychodza goście :laugh:

ja nie pamietam kiedy mnie ktos ostatnio odwiedził... czasami ma wrazenie że ciąza sprawiła że stałam sie niewidzialna :-) a może raczej [rzesałam itniec dla znajomych... tylko wiem, że oni też mają włąsne sprawy... i jesteśmy teraz jak dwa przeciwległe bieguny :-)

wiecie co... komoda ta którą dostane od siostry to taki duży przewijak w komplecie z łóżeczkiem i wygląda to wszystko całkiem fajnie :-)

Na ilość odwiedzin nie narzekam :laugh: - jest ich tak w sam raz :laugh:

Kurcze kolejna osobka, ktora ma juz wyobrazenie jak pokoik dziecinny bedzie wygladac :D.

reklama
Aniu... widzisz ... ja mam wszystko po siostrze i pamietam te mebelki... wszystko bede miałą od niej... także ... jak sama widzisz wizja przyszła do mnie sama nie musialam sie zastanwiać... ale gdybym miała wybierac to chciałabym któryś z tych pokoikó z kącika lipcowego Maluszka :-)

Do góry