reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Asiolku jakies cuda normalnie!!!

zalogowalam sie chyba z ok 2tyg.temu
dzis do ciebie pisze co jest
wchodze na poczte i........jest!!!! jest mail!! jestem zarejestrowana!!! ;D super

reklama
Ponawiam zapytanie dotyczace podgrzewacza? Nikt nie uzywa?

Ja zastanawiam sie miedzy aventem, a philpsem. Nie wiem czy do philphsa wchodza wszystkie butelki aventu?

Od czwartku bede sobie "odpoczywac" u tesciowej w zakopanem przez tydzien - zobaczymy czy odpoczne:).

A jutro szczepionko jasia - dopiero, bo nasza pediatrka byla na urlopie i dopiero teraz przyjmuje.

OJ Aniu ależ ja Ci zazdroszczę tego Zakopanego !!!!!! Boshhhhhh..... Mój mąż już mnie pytał czy w listopadzie Julka będzie taka duża żebyśmy mogli pojechać ;-) Bo to taka nasza świecka tradycja, że jeździmy w listopadzie do Zakopca. No i rok temu byliśmy tam z malutką fasoleczką, jeszcze nie wiedząc o niej :) W tym roku raczej odpuścimy bo jechać z tak maleńką dzidzią na drugi koniec Polski to chyba najmądrzejsze by nie było.
Moje życiowe marzenie to kiedyś osiąść w Zakopanem.... Co tam morze, góry to jest to ;D

Podgrzewacza nie używamy bo na razie karmię piersią.
Zastanawiam się nad zakupem nawilżacza powietrza. Nie wiem co wybrać. A na zimę przyda się na 100%.

Co do pomocy męża to u nas mąż w tej chwili zarabia i robi zakupy i wynosi śmieci ;) Ja nie mam prawa jazdy i ciężko mi się wyrwać z tych naszych miejskich obrzeży :(
A jeśli chodzi o Julkę i dom to w 100% są tylko na mojej głowie, do tego jeszcze dochodzi czasem pies (spacery) i raz w miesiącu zrobienie księgowości.
Dobrze, że po porodzie była u nas moja mama to w tych najtrudniejszych dniach mogłam liczyć na jej pomoc, a teraz to już ile daję radę zrobić tyle jest zrobione. Dziękuję Bogu, że Julka to złote dziecko. Myśle , że 70% Aniołek z książki Tracy:) a te pozostałe 30% to zależą od pogody i od tego czy przyjdą do nas jacyś goście i rozbiją Julce dzień czy nie :)

Alka napisz proszę co to jest za przedszkole Montessori ? Ja w swojej karierze naukowej nie miałam do czynienia z zagadnieniami pedagogicznymi (bezduszna polibuda- ech) i jakby nie jestem w temacie :) No i chyba nie zamierzasz jeszcze puszczać Michałka do przedszkola ;) ;D I napisz koniecznie co Ci powie dziś pediatra na te Michałkowe krosteczki.
Ja dziś jestem 4 dzień bez nabiału :( a na Julci poprawy nie widać, więc może to nie od tego.

PEDAGOGIKA MONTESSORI

Pedagogika Marii Montessori daje dziecku szansę wszechstronnego rozwoju: fizycznego, duchowego, kulturowego i społecznego; wspiera jego spontaniczną i twórczą aktywność.

Cele pedagogiki Montessori
Pedagogika Montessori pomaga w rozwijaniu indywidualnych cech osobowości, w formowaniu prawidłowego charakteru, zdobywaniu wiedzy, umiejętności szkolnych i współdziałania.
Cele te realizowane są poprzez pomoc dziecku w:

rozwijaniu samodzielności i wiary we własne siły,

wypracowaniu szacunku do porządku i do pracy,

wypracowaniu zamiłowania do ciszy i w tej atmosferze do pracy indywidualnej i zbiorowej,

osiąganiu długotrwałej koncentracji nad wykonywanym zadaniem,

wypracowaniu postaw posłuszeństwa opartego na samokontroli, a nie na zewnętrznym przymusie,

uniezależnieniu od nagrody,

formowaniu postaw wzajemnej pomocy bez rywalizacji,

szacunku dla pracy innych,

rozwijaniu indywidualnych uzdolnień i umiejętności współpracy,

osiąganiu spontanicznej samodyscypliny wynikającej z dziecięcego posłuszeństwa.

Zadania pedagogiki Montessori:

uczenie przez działanie: dzieci zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności poprzez własną aktywność, w przemyślanym środowisku pedagogicznym, przy współpracy z nauczycielami

samodzielność: dzieci swobodnie wybierają rodzaj, miejsce, czas i formę pracy (indywidualną lub z partnerem) przy zachowaniu reguł społecznych. Rozwijają indywidualne uzdolnienia i uczą się realnej oceny swoich umiejętności.

koncentracja: dzieci ćwiczą dokładność i wytrwałość przy wykonywaniu konkretnych zadań.

lekcje ciszy: dzieci uczą się współpracować w cichych zajęciach indywidualnych i grupowych.

porządek: dzieci zdobywają umiejętność przestrzegania zasad porządku w otoczeniu i swoim działaniu.

społeczne reguły: dzieci zróżnicowane wiekowo (trzy roczniki) są łączone w grupy, sprzyja to wymianie wzajemnych zdolności i umiejętności. Dzieci uczą się przestrzegać reguł: nie rań, nie niszcz, nie przeszkadzaj.

obserwacja: jest kluczem dorosłych do poznania świata dziecka. Nauczyciel z szacunkiem i uwagą obserwuje postępy i trudności dziecka, jest jego przewodnikiem.

indywidualny tok rozwoju każdego dziecka: dziecko jest serdecznie przyjęte, znajduje uwagę i indywidualną opiekę nauczyciela. Pracuje według własnego tempa i możliwości, podejmując zadania, do których jest już gotowe.

Materiały Montessori
Ważną częścią Pedagogiki Montessori jest oryginalny zestaw pomocy dydaktycznych zwany Materiałem Montessori. Jego cechy to:

prostota, precyzja i estetyka wykonania,

uwzględnienie zasady stopniowania trudności,

dostosowany do potrzeb rozwojowych dziecka,

logiczna spójność ogniw ciągów tematycznych,

konstrukcja umożliwiająca samodzielną kontrolę błędów,

ograniczenie - dany rodzaj występuje tylko raz, w jednym egzemplarzu.

Można go podzielić na pięć kategorii:

Materiał do ćwiczeń z praktycznego życia - związany z samoobsługą, troską o środowisko, zwyczajami i normami społecznymi.

Materiał sensoryczny - rozwijający poznanie zmysłowe, służy pobudzaniu aktywności umysłowej.

Materiały do nauki języka, matematyki, kultury i innych dziedzin wiedzy.

Materiały artystyczne związane z ekspresją muzyczną, plastyczną i zręcznościową dziecka.

Materiały religijne, np. przedstawiające przypowieści biblijne.

źródło: http://nauka.2p.pl/montessori/zalozenia.html

Milenka spala dzis od 22-6 rano :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

pochwale ja a co tam,ze juz tak coraz czesciej jej sie tak zdaza
no i problemy z zasypianiem jakby tez mijaja.............pfu pfu

Lilka zazdroszczę takich spanek u nas dzidzia ma chyba zegarek w brzusiu i obojętnie czy to noc czy dzień to woła o mleczko co 3 godzinki, chociaż czasami się zdaża że co 4 ;)
ciekawe od kiedy dzidzie powinny spać dłużej??

reklama
Do góry