reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy

MOja Kruszyna wazyła tydzień temu 2905 a jak wychodziliśmy po tygodniu ze szpitala 2700. Pediatra powiedziała że średnio dzizia powinna przybierać ok. 0,5 kg na miesiąc czyli ok. 125 tygodniowo. Nie mam wagi w domu ale chyba zakupię bo ciąglę się martwię czy mam wystarczająco dużo mleczka (chyba mam schizę po szpitalu gdzie nie miałam pokarmu i musialam wymuszać laktatorem).

reklama
Czesc Wszystkim
Moja mala jak narazie to slicznie spi w nocy jak ja nakarmie o 21 to sie budzi dopiero 2 30 a potem juz 0 7 rano ,ale za to w dzien daje popalic totalnie caly czas chce na rekach i wszystko ogladac a jak nie rece to cyc i czasami nie wiem czy ona je czy tylko sie przy tym cycu bawi ,uspakaja,przysypia bo potrafi tak przez godzine jak nie wiecej.
Czasami mam juz normalnie dosc ,teraz czekam na meza i jedziemy po nosidlo bo moje rece mdleja ,nie wiem czy sie to sprawdzi ,ale warto sprobowac.
Czy wasze pociechy tez maja problem ze zrobieniem kupki ,bo moja mala zanim cos zrobi to sie tak naprezy ,nasteka,robi sie czerwona ,az mi jej zal.Teraz robi te kupki dos zadko tak moze ze3 na caly dien ,a wczesniej robila 7 nawet 9 dziennie niewiem czy to normalne ,a do pediatry idziemy za tydzien

Kurko - moja na początku to nawet do 10 dojeźdżała z kupkami a od 4 dni robi tylko raz dziennie i to po całym dniu prężenia pytałam pediatry i mówiła że to normalne co do ilości i że nawet jeśli w ciągu dwóch dni nic nie zrobią to też jest ok ale jak już trzy dni nic no to trzeba juz pomóc dzidzi np.czopek glicerynowy
póki co dopajam mała herbatką hipp na lepsze trawienie i esputicon dwa razy dziennie po 2 kropelki przynajmniej nie ma już takiego wzdętego brzusia

witamy Sylwio!!!!!!!!!!!!!!! jak super ze juz wrocilas!!!!!!!!!!

mam nadzieje ze nie masz zlych wspomnien z wywolywanki ;)

dziewczyny wiecie co mnie martwi,od wczoraj piers jedna mnie tak 'ciagnie',sprawdzilam i w jednym miejscu mam takiego guzka,i tak sobie mysle czy to nie zastoj??? ale mleko ciurkiem mi z niej leci..........
masuje i zdaje mi sie ze guzek robi sie mniejszy ale nadal jest.......

pomozcie...........bo sie martwie :(

Ja bym masowala ten guzek - nawet oblozylabym to miejsce kapusta - moze zatkal ci sie jeden kanalik i dlatego masz akurat w tym miejscu guzek. Jak karmisz ta piersia to tez go sobie masuj - jak jest w dostepnym miejscu, aby to robic podczas karmienia

Kaśka k. napisz mi jakim mlekiem karmisz małą?
Ja z zalecenie pediatry karmię Nan 1 i wydaje się mi,że trzeba będzie zminić mleko, bo mały ma straszne kolki (ma twardy brzuch i prezy nogi jak je, po każdym łyku mleka jest płacz).

Wczoraj wieczorem miałam ostrą jazde. W zasadzie spokojnie moge nakarmic małego jak przysypia, bo wtedy te kolki jakoś mu nie dokuczają. Dziś idziemy do pediatry.

Słyszałam ze dobre mleko to bebilon bo zawiera probiotyki i jest najbardziej bliskie mleku matki. Nan tez jest niby melkiem nowej generacji, ale w naszym przypadku się nie sprawdza.

Karin dokładnie się rozumiem, co znaczy schiza na punkcie wagi. Mój mały trafił do szpitala ze spadkiem wagi, wogóle był z niego taki niejadek i cały czas spał.
Teraz sie rozkręcił(moja zasługa :laugh:) i je duzo, ale te kolki.... :-[

urodził się z wagą 3200, potem spadł do 2950.Przy wypisie ze szpitala ważył 3080, a po trzech dniach spadek do 2940 i szpitla pediatryczny. Po miesiącu wazył już 3890, a teraz waże go na domowej wadze jest coś ok.4100-4200.

Ta waga nie jst taka dokładna, ale ceny wag noworodkowych są zabójcze. coś ok 500 zł i ponad.

Także nawet sporo wazy i zastanawiam się czy oby nie je za duzo??? Może go przekarmiam?

fisia mozna dostac - ja tez czasem mam wrazenie ze niuniek placze z glodu, kiedy indziej ze z przejedzenia ::) A jak jest naprawde?

A u nas wczoraj byla jazda na calego - maly wieczorem dal czadu, az glowa nas bolala. W nocy natomiast obudzil sie tylko raz - okolo 2.30. No tyle ze... raz a dobrze - przez prawie 2 godz trzeba go bylo dokarmiac i nosic zeby znowu usnal. Na szczescie jak sie udalo, spokoj byl do 7.30. Calkiem niezle. A Wy - ile razy musicie wstawac w nocy?

Klaudia, dzis Twoj Macius konczy miesiąc! Gratulacje!

reklama
Wczoraj chyba byla jakas niekorzystna aura, bo nasz Kacperek marudzil caly wieczor i zasnal dopiero po polnocy, a to u niego naprawde niezwykle bo to spioch okropny. Ale jak zasnal po polnocy to obudzil sie dopiero ok 6,00 rano wiec my wyspalismy razem z nim.
Mam pytanie do Mam karmiących piersią, czy nalezy odciągac pokarm ktory zostaje w piersi po karmieniu?? Mnie takie dzialanie wydaje sie bezcelowe, jezeli nie dokarmia sie dziecka butelka. Przeciez organizm sam reguluje ilosc pokarmu. ja nie odciagalam i nie mam problemow z piersiami, ale slyszalam ze powinnam odciągac po kazdym karmieniu.

Do góry