Też rodziłam 5 lat temu i nie było takich wytycznych w ogóle. A jaka była waga urodzeniowa?
[/QUOTE
Corka ważyła 3490g więc w sumie standardowy noworodek.
reklama
Ja wiesz poszlam na standardowa wizyte do gin i on mi wtedy powiedzial że właśnie weszły przepisy że od 38tc przy cukrzycy nawet na granicy idzie się na wywolywani. Ja wiec mu że tak powiem ufałam, zabrałam skierowanie do szpitala i pojechalam. Tak to wygladaloOd 2021 roku rekomendacje mówią o tym, że w cukrzycy ciążowej powinno się rozważyć indukcję po 38tc.
Zazwyczaj każdy szpital, lekarz itd. rozpatruje to inaczej. Bo dochodza różne czynniki.
W cukrzycy ciążowej miałam wywołanie w 39t3d tylko dlatego, że miałam już 6cm rozwarcia, były święta i chciałam jak najszybciej wyjść ze szpitala.
Ale generalnie mogłam się nie zgodzić i gdyby nie powyższe czekałabym normalnie do max 42tc
Na każdą procedurę medyczną należy wyrazić zgodę. Nitk nie zrobili indukcji bez zgody pacjentki.
amusedxxx
Moderator
Dlatego równie ważne co ogarnięcie wyprawki jest zaznajomienie się z tym jakie mamy prawa jako pacjentkiJa wiesz poszlam na standardowa wizyte do gin i on mi wtedy powiedzial że właśnie weszły przepisy że od 38tc przy cukrzycy nawet na granicy idzie się na wywolywani. Ja wiec mu że tak powiem ufałam, zabrałam skierowanie do szpitala i pojechalam. Tak to wygladalo
No to chyba wprowadził Cię w błąd, w Internecie też nie widzę takich zaleceń. Nie mówiąc o tym, że nawet nie miałaś cukrzycy ciążowej, więc sprawa w ogóle nie powinna Cię dotyczyć.Ja wiesz poszlam na standardowa wizyte do gin i on mi wtedy powiedzial że właśnie weszły przepisy że od 38tc przy cukrzycy nawet na granicy idzie się na wywolywani. Ja wiec mu że tak powiem ufałam, zabrałam skierowanie do szpitala i pojechalam. Tak to wygladalo
No ja też nie widzę na ten moment takich wytycznych. Ciekawe skad wgl takie coś u mnie. Było minelo, ważne że corka zdrowa. Teraz idę do innego gin bo tamten przy wizycie w sierpniu jakoś tak mnie do sb zraził. Zobacze co bd z tym nowym. Ma dobre opinie, pracuje w szpitalu w którym ew chcialabym rodzic wierze więc że bd ok. Aczkolwiek nie mam zbytniego szczescia do lekarzy
Aga10_2018
Fanka BB :)
A czy teraz też jest tak że nawet jak masz ten cukier na granicy to w 38tc rozwiązują? Pytam bi ja miałam właśnie na granicy przy córce ( z tym że 5lat temu) I w 38 dostalam skierowanie na wywołanie. Lekarz mi wtedy mowil że takie przepisy weszły.
Hej, znam Cię z październikowych mam Z tymże ja pod innym nickiem byłam Fajnie widzieć kogoś znajomego
O jak miło. Cześć który tc i dzień? Ja co prawda wczesna ciąża ale jakoś czuje, że jeśli się wszystko uda to i tak lipiec będzie. Franka urodziłam 2 tygodnie przed terminem. A jak Twoje szczęście się ma ?
U mnie ten na NFZ jest trochę dziwny. Nie wiem czy prywatnego nie pytać o skierowanie na krzywą mimo wszystko. Jednak temu prywatnemu ufam bardziej.No ja też nie widzę na ten moment takich wytycznych. Ciekawe skad wgl takie coś u mnie. Było minelo, ważne że corka zdrowa. Teraz idę do innego gin bo tamten przy wizycie w sierpniu jakoś tak mnie do sb zraził. Zobacze co bd z tym nowym. Ma dobre opinie, pracuje w szpitalu w którym ew chcialabym rodzic wierze więc że bd ok. Aczkolwiek nie mam zbytniego szczescia do lekarzy
olka11135
Ja wiesz poszlam na standardowa wizyte do gin i on mi wtedy powiedzial że właśnie weszły przepisy że od 38tc przy cukrzycy nawet na granicy idzie się na wywolywani. Ja wiec mu że tak powiem ufałam, zabrałam skierowanie do szpitala i pojechalam. Tak to wygladalo
No to chyba wprowadził Cię w błąd, w Internecie też nie widzę takich zaleceń. Nie mówiąc o tym, że nawet nie miałaś cukrzycy ciążowej, więc sprawa w ogóle nie powinna Cię dotyczyć.
No ja też nie widzę na ten moment takich wytycznych. Ciekawe skad wgl takie coś u mnie. Było minelo, ważne że corka zdrowa. Teraz idę do innego gin bo tamten przy wizycie w sierpniu jakoś tak mnie do sb zraził. Zobacze co bd z tym nowym. Ma dobre opinie, pracuje w szpitalu w którym ew chcialabym rodzic wierze więc że bd ok. Aczkolwiek nie mam zbytniego szczescia do lekarzy
Oczywiście, że są. Nie wiem jak to sprawdzacie, ale są one dostępne w PDF - tylko trzeba wpisać w google odpowiednie hasło:
Oczywiście tyczy się to tak naprawdę każdego tematu związanego z porodem - PTGiN rekomendacje a dalej co was interesuje np. "cesarskie cięcie"
z tym że masz na górze napisane "cukrzyca przedciążowa". A Lili nie była ani w cukrzycy przedciążowej, ani ciążowej.Oczywiście, że są. Nie wiem jak to sprawdzacie, ale są one dostępne w PDF - tylko trzeba wpisać w google odpowiednie hasło:
Zobacz załącznik 1676141
Zobacz załącznik 1676143
Oczywiście tyczy się to tak naprawdę każdego tematu związanego z porodem - PTGiN rekomendacje a dalej co was interesuje np. "cesarskie cięcie"
reklama
olka11135
Ale jako ciekawostkę - bo naprawdę nie chce wam tu śmiecić. Ja mieszkam w Warszawie i każdy szpital interpretował to inaczej, niemniej chyba żaden nie zalecał czekać na samodzielną akcję - co najwyżej zgłoszenie miało nastąpić max. w dniu terminu czyli 40tc
Mój szpital (jeżeli ktoś zna Warszawę, Inflancka, bardzo polecam łącznie z prowadzeniem ciąży na NFZ) mówił o wywoływaniu w 39tc, ale miałam "szczęście" że to była Wigilia dlatego, też poczekano na 27.12 ale wtedy już bardzo na to naciskali, warunki były super - po przebiciu wód syn w mniej więcej 1.5h był na świecie, od zajadu na porodówkę, cała akcja 2h10 minut (w książęce wpisane I faza - 1h5min, II 25minut) - także wywołanie to nie zawsze masakra, było super - mogę jeszcze raz (bez znieczulenia)
Mój szpital (jeżeli ktoś zna Warszawę, Inflancka, bardzo polecam łącznie z prowadzeniem ciąży na NFZ) mówił o wywoływaniu w 39tc, ale miałam "szczęście" że to była Wigilia dlatego, też poczekano na 27.12 ale wtedy już bardzo na to naciskali, warunki były super - po przebiciu wód syn w mniej więcej 1.5h był na świecie, od zajadu na porodówkę, cała akcja 2h10 minut (w książęce wpisane I faza - 1h5min, II 25minut) - także wywołanie to nie zawsze masakra, było super - mogę jeszcze raz (bez znieczulenia)
Podziel się: