Nie przypominam sobie żebym użyła słowa debil. Uważam że przy braku wskazań - a tu nie było cukrzycy ciążowej, ani makrosomii płodu, taka decyzja może być nieprzemyślana.Tak, ale dalej jak przeczytasz całość jest o tym, że stosuje się to też przy ciążowych - łącznie to 14 stron dokumentu.
Chodzi głównie o to, że w cukrzycy łożysko MOŻE się szybciej starzeć, dodatkowo cukrzyca MOŻE zwiększać ryzyko makrosomii płodu.
Dlatego wszystko trzeba rozpatrywać indywidualnie - ale nieprawdą jest sugerowanie, że lekarz był debilem - nie był. Podjął decyzję zgodnie z aktualną wiedzą i sztuką.
reklama
olka11135
Fanka BB :)
Nie przypominam sobie żebym użyła słowa debil. Uważam że przy braku wskazań - a tu nie było cukrzycy ciążowej, ani makrosomii płodu, taka decyzja może być mi nieprzemyślana.
A ja nie wiem, bo nie wiem dokładnie czym się lekarz sugerował. Nie mam badań tej pacjentki, ani nie prowadziłam jej ciąży nie wiem nawet jakie był wyniki jej cukru (przykładowo moja cukrzyca była stwierdzona na postawie jednego wyniku glukozy na czczo 92,70 - gdzie cukrzycę uznaje się od wyniku 92,0 więc jakby tak jak autorka na granicy), nie prowadził mi jej diabetolog bo miałam świetną prowadzącą która ją super ogarniała, byłam wyłącznie na diecie.
Pacjentka musiała zostać pouczona i musiała podpisać obszerny dokument na temat wywołania i jego powodu.
Nie wiem jak Ty, ale ja kompletnie nie czuję się kompetentna co do oceny tego czy lekarz postąpił słusznie. Jeżeli pacjentce coś nie grało, zawsze miała prawo skonsultować to z innym lekarzem.
Nie wiem też czy ten lekarz był przy przyjęciu, przy wywoływaniu, ale zazwyczaj zgodę na wywołanie musi wydać min 2 lekarzy (nie musi być przy pacjentkę, mogą się skonsultować w gabinecie) więc naprawdę wątpię aby ktoś celowo po chamsku, wywołał poród dla zabawy
Ja naprawdę nie chcę wam tu śmiecić - więc jak coś to dawaj, dalej na priv choć ja naprawdę nie czuję, się kompetentna, żeby bez dokumentacji medycznej to oceniać
I bardziej bym mogła się doczepić do tego wyniku na granicy i olaniu tego.
Ostatnia edycja:
Zuzanna1234
Hej, mogę dołączyć ? Dziś 9+1, termin na 9 lipca. W 6 tygodniu trafiłam do szpitala z krwawieniem, na szczęście wszystko narazie jest okej
stillgrey213
Jestes lekarzem poloznikiem, ze majac przed soba dokumentacje medyczna pacjentki czulabys sie kompetentna? Pewnie juz o tym pisalas ale musialo mi umknac.A ja nie wiem, bo nie wiem dokładnie czym się lekarz sugerował. Nie mam badań tej pacjentki, ani nie prowadziłam jej ciąży nie wiem nawet jakie był wyniki jej cukru (przykładowo moja cukrzyca była stwierdzona na postawie jednego wyniku glukozy na czczo 92,70 - gdzie cukrzycę uznaje się od wyniku 92,0 więc jakby tak jak autorka na granicy), nie prowadził mi jej diabetolog bo miałam świetną prowadzącą która ją super ogarniała, byłam wyłącznie na diecie.
Pacjentka musiała zostać pouczona i musiała podpisać obszerny dokument na temat wywołania i jego powodu.
Nie wiem jak Ty, ale ja kompletnie nie czuję się kompetentna co do oceny tego czy lekarz postąpił słusznie. Jeżeli pacjentce coś nie grało, zawsze miała prawo skonsultować to z innym lekarzem.
Nie wiem też czy ten lekarz był przy przyjęciu, przy wywoływaniu, ale zazwyczaj zgodę na wywołanie musi wydać min 2 lekarzy (nie musi być przy pacjentkę, mogą się skonsultować w gabinecie) więc naprawdę wątpię aby ktoś celowo po chamsku, wywołał poród dla zabawy
Ja naprawdę nie chcę wam tu śmiecić - więc jak coś to dawaj, dalej na priv choć ja naprawdę nie czuję, się kompetentna, żeby bez dokumentacji medycznej to oceniać
I bardziej bym mogła się doczepić do tego wyniku na granicy i olaniu tego.
94i
ja miałam w cc zaplanowana indukcje porodu tydzien przed terminem ;p ostatecznie zaczęło się samo dzień przed, ale czekałam do magicznych 5 min tak jak uczyli na szkole rodzenia Pojechaliśmy dopiero w nocy, a w szpitalu miałam się stawić o 8.Ja nie maiłam cukrzycy, ale moje koleżanki tak i żadna nie miała wywoływanego porodu w 38 tc poprostu musiały jeździć na ktg, a ta co była na insulinie to była w szpitalu kilka dni przed terminem. A ta bez insuliny urodziła w ogóle parę dni po terminie
Magda941234
Zaciekawiona BB
Hej. Muszę się gdzieś wygadać. Dlatego piszę tutaj. Byłam dziś na pierwszej wizycie u lekarza. Z kalendarza wychodzi że jestem w 6 tyg ciąży. Jednak lekarz dziś stwierdził że jest pęcherzyk ale pusty. Ciąża wygląda na mniejszą 4-5 tydzień.
Może mialas pozniej owu?Hej. Muszę się gdzieś wygadać. Dlatego piszę tutaj. Byłam dziś na pierwszej wizycie u lekarza. Z kalendarza wychodzi że jestem w 6 tyg ciąży. Jednak lekarz dziś stwierdził że jest pęcherzyk ale pusty. Ciąża wygląda na mniejszą 4-5 tydzień.
Magda941234
Zaciekawiona BB
Mam taką nadzieję ale nie wiemMoże mialas pozniej owu?
reklama
Magda941234
Zaciekawiona BB
Taka opcja mi tylko pozostaje ale pewności nie mam. Martwi mnie tylko to że robiłam betę 27.11 wynosiła 5967,powtórzyłam 29.11 wynosiła 11133Może mialas pozniej owu?
Czy przy takich wysokościach nie powinno być już coś widać ?
Podziel się: